Omenirea, în impas. Schimbare radicală în capacitatea de reproducere a bărbaților

Steluța Indrei |
Data publicării:
Vârsta înaintată a paternității
Vârsta înaintată a paternității

Începând din 1973, capacitatea de reproducere naturală a populației este în continuă scădere. Principala problemă: scăderea numărului și calității spermatozoizilor, potrivit unui vast studiu internațional.

Oamenii s-ar putea afla cât de curând în situația de nu se mai putea reproduce în mod natural. Cel puțin așa sugerează un studiu amplu realizat pe 40.000 de bărbați din Europa, Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă. În 50 de ani, numărul spermatozoizilor pe mililitru de spermă a scăzut cu 50%, reiese din studiu. Începând din 1973, numărul global al spermatozoizilor a scăzut cu 60%. 

Capacitatea de reproducere a bărbaților, precum și cea a femeilor se află sub influența covârșitoare a stilului de viață. Anna-Maria Andersson, biolog specializat în reproducere, afirmă că „o revoluție chimică” a început în secolul al XiX-lea și s-a accelerat după al doilea război mondial. O mare cantitate de produse chimice au ajuns pe piață foarte rapid. Unele au avut efect pozitiv, în medicină, de exemplu, însă cele din alimentație au dus la modificarea corpului uman din punct de vedere hormonal.

Perturbatorii endocrini au devenit inevitabili

Majoritatea produselor alimentare conțin perturbatori endocrini, substanțe care au impact asupra hormonilor. Spre exemplu s-a demonstrat clar că ftalații, odată ajunși în corp, duc la scăderea nivelului de testosteron și reduc numărul spermatozoizilor. Or, ftalații sunt utilizați masiv, se găsesc în tot ce înseamnă plastic, alimente ambalate, textile, cosmetice... În societatea modernă, este aproape imposibil să scapi de ei. 

Consecințele sunt ireversibile. Mai exact, bărbații afectați de scăderea numărului de spermatozoizi vor transmite această capacite scăzută de reproducere generațiilor viitoare. Această situație se află la scăderea dramatică a fertilității în țările dezvoltate începând din anii 1970. 

În ultimii 20 de ani se încearcă punerea în aplicare a unor măsuri de limitare a produselor care conțin perturbatori endocrini, dar multe sectoare industriale nu sunt pregătite să renunțe la profituri de miliarde de dolari, notează autorii studiului citat de slate.fr. Produsele chimice interzise sunt înlocuite de altele noi, uneori la fel de periculoase sau mai periculoase, pentru că efectele lor sunt insuficient studiate. 

Reproducerea medicală asistată, în plină dezvoltare

Între timp, scăderea fertilității pare să fie compensată de metodele de reproducere medicală, care continuă să se înmulțească și să se îmbunătățească.

Cea mai nouă tehnică vine din Japonia, unde în 2016, cercetătorii au reușit printr-o tehnică numită „gametogeneză in vitro” să transforme o celulă sușă embrionară de șoarece în spermatozoid, pe care l-au transferat unei femele pentru fecundare. Celula inițială provenea tot de la o femelă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel