Omega 3 și importanța dietei cu pește. Dr. Ene: Scade riscul de scleroză multiplă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
omega 3. FOTO Freepik @ jcomp
omega 3. FOTO Freepik @ jcomp

Omega 3 se găsește în pește, în special în cel gras, dar și în nuci, semințe sau uleiul de măsline.

”Pentru a avea suficient Omega-3 în organism, îți recomand să mănânci pește, în special pește gras, de cel puțin două ori pe săptămână”, a scris dr. Laura Ene, medic specialist în nutriție și metabolism, pe contul său de socializare.

Și pentru a veni în sprijinul celor care vor să aibă parte de o alimentație bogată în Omega-3, aceasta a făcut și lista cu cei mai bogați pești în Omega-3.

”Cei mai bogați pești în Omega-3 sunt:

- macroul

- sardinele

- tonul

- heringul

- somonul

- păstrăvul de lac.

'Dar de ce avem nevoie de Omega-3?' poate te întrebi, după ce ai tot auzit de acești acizi grași.

Se vorbește adesea despre beneficiile pentru sănătatea sistemului cardiovascular, pentru buna funcționare a creierului, pentru oase și articulații sănătoase, pentru protecția împotriva steatozei hepatice”, a mai scris dr. Laura Ene.

Consumul de pește trebuie făcut însă cu atenție, mai ales în privința provenienței acestuia. Dr. Radu Țincu a explicat, în podcastul realizat de Cătălin Măruță, la ce anume trebuie să fim atenți când vine vorba de pește. Citește mai departe AICI.

Ce alte afecțiuni sunt în atenția acidului gras Omega-3

”Știai că Omega-3 ajută și în tratamentul lupusului, artritei reumatoide, bolii Crohn și psoriazisului?

De asemenea, ca și cum nu am avea deja suficiente argumente pro, studiile arată că Omega-3 protejează împotriva bolilor autoimune prin reducerea inflamației.

Mai mult, obținerea cantității optime de Omega-3 în primul an de viață scade considerabil riscul de a te confrunta cu o boală autoimună, inclusiv diabet zaharat sau scleroză multiplă, la un moment dat în viață.

Peștele este ideal, însă, dacă nu îți place această carne, te sfătuiesc să incluzi în alimentație:

- nuci, fistic, migdale

- semințe de in și de dovleac

- avocado

- ulei de măsline extravirgin

- spanac”, a mai scris dr. Laura Ene, subliniind că se pot lua și suplimente cu ulei de pește, ”nu însă fără a discuta înainte cu medicul specialist”, a mai adăugat nutriționistul.

Peștele, desființat. Informația care te va face să NU-l mai mănânci niciodată: Provoacă CEAȚĂ mentală

Omega 3 poate reduce tensiunea arterială. Care sunt alimentele bogate în acizi grași

Aproximativ 3 grame de acid Omega 3, fie sub formă de suplimente, fie sub formă de alimente, poate reduce tensiunea arterială, sugerează un nou studiu, notează WebMD.

Rezultatele studiului arată o reducere substanțială a tensiunii arteriale pentru persoanele care au adăugat o cantitate moderată de acizi grași omega-3 în dieta lor, în special acidul eicosapentaenoic (EPA) plus acidul docosahexaenoic (DHA) combinat, în doze de 2 până la 3 grame pe zi, au raportat Xin Zhang, PhD, de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Macao din Taipa, Macao, China, și colegii săi.

Acest raport extinde cercetările anterioare prin includerea unor studii mai recente și utilizează o metodă statistică nouă, au remarcat autorii studiului.

”O doză optimă de acizi grași Omega 3 este potențial necesară pentru controlul tensiunii arteriale în populația generală, dar persoanele care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare pot beneficia de doze mai mari”, au concluzionat cercetătorii.

Cercetările anterioare privind acizii grași Omega 3 din ultimii 25 de ani au arătat rezultate contradictorii, spune Srihari S. Naidu, MD, profesor de medicină la New York Medical College din Valhalla, New York, care nu a fost implicat în studiu.
”Cele mai recente studii mari, două dintre ele... au arătat rezultate contradictorii și, mai important, au arătat, de asemenea, că ar putea exista un risc crescut de sângerare și alte complicații, cum ar fi un ritm cardiac neregulat”, spune Naidu.

”Majoritatea profesioniștilor în domeniul cardiovascular, cum sunt eu, sunt puțin reticenți la utilizarea acestor medicamente, mai ales pentru că avem o populație îmbătrânită care are bătăi neregulate ale inimii și tendință de sângerare, mai ales dacă au avut stenturi sau alte proceduri cardiovasculare”, spune el, potrivit sursei menționate. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Zinc: Tot ce trebuie să știi. Ce beneficii are, ce alimente conțin zinc, când și de ce trebuie să iei suplimente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel