Omega 3 poate reduce tensiunea arterială. Care sunt alimentele bogate în acizi grași

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
omega 3. FOTO Pexels @ Geraud pfeiffer
omega 3. FOTO Pexels @ Geraud pfeiffer

Omega 3 poate reduce tensiunea arterială, potrivit unui studiu. Peștele și semințele de in, printre cele mai importante surse de acizi grași. 

Aproximativ 3 grame de acid Omega 3, fie sub formă de suplimente, fie sub formă de alimente, poate reduce tensiunea arterială, sugerează un nou studiu, notează WebMD.

Rezultatele studiului arată o reducere substanțială a tensiunii arteriale pentru persoanele care au adăugat o cantitate moderată de acizi grași omega-3 în dieta lor, în special acidul eicosapentaenoic (EPA) plus acidul docosahexaenoic (DHA) combinat, în doze de 2 până la 3 grame pe zi, au raportat Xin Zhang, PhD, de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Macao din Taipa, Macao, China, și colegii săi.

Acest raport extinde cercetările anterioare prin includerea unor studii mai recente și utilizează o metodă statistică nouă, au remarcat autorii studiului.

”O doză optimă de acizi grași Omega 3 este potențial necesară pentru controlul tensiunii arteriale în populația generală, dar persoanele care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare pot beneficia de doze mai mari”, au concluzionat cercetătorii.

Cercetările anterioare privind acizii grași Omega 3 din ultimii 25 de ani au arătat rezultate contradictorii, spune Srihari S. Naidu, MD, profesor de medicină la New York Medical College din Valhalla, New York, care nu a fost implicat în studiu.
”Cele mai recente studii mari, două dintre ele... au arătat rezultate contradictorii și, mai important, au arătat, de asemenea, că ar putea exista un risc crescut de sângerare și alte complicații, cum ar fi un ritm cardiac neregulat”, spune Naidu.

”Majoritatea profesioniștilor în domeniul cardiovascular, cum sunt eu, sunt puțin reticenți la utilizarea acestor medicamente, mai ales pentru că avem o populație îmbătrânită care are bătăi neregulate ale inimii și tendință de sângerare, mai ales dacă au avut stenturi sau alte proceduri cardiovasculare”, spune el,potrivit sursei menționate.

Aproape 5.000 de participanți la cele peste 70 de studii controlate

Meta-analiza - care este, în esență, o analiză combinată a unor studii similare pentru a căuta tendințe - s-a bazat pe 71 de studii controlate randomizate, incluzând 4.973 de participanți.

Studiile au fost selectate dacă au fost publicate înainte de 7 mai 2021, au analizat legătura dintre tensiunea arterială și diverși acizi grași Omega 3, cum ar fi DHA, EPA sau ambele, și au avut participanți la studiu care aveau vârsta de 18 ani sau mai mult.

Aporturile optime asociate cu reduceri ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice au fost observate cu ”doze moderate”, au spus cercetătorii, între 2 grame pe zi.

Dar depășirea consumului recomandat de 3 grame pe zi de acizi grași Omega 3 nu a fost asociată cu alte beneficii, în special la persoanele cu niveluri normale ale tensiunii arteriale, au constatat ei.

În special, o analiză suplimentară a arătat că persoanele în vârstă, cele cu tensiune arterială ridicată și colesterol ridicat au avut răspunsuri mai bune cu doze mai mari.

Rezultatele au fost publicate online în Journal of the American Heart Association la 1 iunie.

Care sunt beneficiile acizilor grași Omega 3

Acizii grași Omega 3 pot:

- reduce tensiunea;

- reduce nivelul trigliceridelor;

- preveni dezvoltarea plăcii de aterom în artere;

- reduce riscul apariției unui ritm cardiac anormal;

- reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral;

- reduce riscurile de moarte subită la persoanele cu boli de inimă.

Alimente bogate în Omega 3

Acizii grași Omega 3 se găsesc în:

- pește, fructe de mare și alge marine,

- uleiurile vegetale de rapiță și soia,

- legume (spanac, cea mai bogată sursă vegetală, broccoli, conopidă, varză, gulie),

- leguminoase (fasole, mazăre),

- fructe (avocado, banane, zmeură, căpșune, afine, mango, piersici, ananas),

- nuci (nuci, fistic, migdale),

- semințe de in și semințe de dovleac.  

Vezi și: Vitamina D și Omega-3 SCAD riscul de boli autoimune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel