Omega-3 poate preveni diabetul și bolile cardiovasculare. Medicii sunt uimiți

Omega 3 - Foto: Freepik AI
Omega 3 - Foto: Freepik AI

O nouă descoperire șocantă arată că o proteină din sânge - pe care nu o verifici niciodată - poate declanșa diabetul și îți dublează riscul de boli de inimă. Dar cercetătorii au găsit ceva uimitor: un tip de grăsime care poate opri totul. E vorba despre un nutrient esențial, ușor de găsit, dar complet ignorat în alimentația modernă. Și ar putea fi cheia pentru a preveni una dintre cele mai periculoase boli ale secolului. Află ce este și cum îl poți integra în viața ta chiar de azi.

În 2021, aproximativ șase la sută din populația lumii, adică 529 de milioane de persoane, sufereau de diabet, în principal diabet de tip 2 (T2D). În același an, 1,6 milioane de decese au fost atribuite acestei boli.

T2D este o boală complexă care se dezvoltă în timp atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină și/sau nu poate utiliza insulina în mod eficient. Aceste anomalii afectează capacitatea organismului de a utiliza și stoca corect zaharurile, grăsimile și proteinele, potrivit Reuters.

Acest lucru are consecințe.

T2D crește riscul de apariție a mai multor boli, inclusiv boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale, și este principala cauză de invaliditate și de deces la nivel mondial.

Din fericire, T2D poate fi prevenită.

În calitate de cercetător în domeniul nutriției, activitatea mea se concentrează pe descoperirea abordărilor nutriționale care pot ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor cardiometabolice la persoanele cu risc ridicat.

ApoB din sânge și T2D

La persoanele cu T2D, un număr mare de particule care transportă „colesterolul rău” (numite lipoproteine cu densitate scăzută sau LDL) - care este măsurat ca „apoB ridicat în sânge” - este asociat cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Din punct de vedere istoric, se credea că apoB ridicat în sânge, care măsoară LDL ridicat în sânge, este o consecință a T2D (apoB este o proteină din LDL care este necesară pentru formarea acestora).

Cu toate acestea, datele clinice de la unitatea mea de cercetare privind nutriția, lipoproteinele și bolile cardiometabolice de la Institut de recherche clinique de Montréal indică faptul că apoB ridicat în sânge este o cauză, precum și o consecință a T2D. Aceste constatări au fost confirmate de studii populaționale ample.

Cu toate acestea, mecanismele care leagă apoB ridicat în sânge de T2D și intervențiile nutriționale pentru tratarea acestora au fost necunoscute.

Factori de risc pentru T2D

O analiză recentă a 67 de studii pe oameni a arătat că un nivel sanguin ridicat de acizi grași omega-3 - care se găsesc în principal în uleiul de pește, EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic) - este legat de o incidență mai scăzută a T2D și a bolilor cardiovasculare.

Pentru a înțelege modul în care nivelurile sanguine de apoB și omega-3 pot modula riscul de T2D, echipa mea a recrutat 40 de voluntari sănătoși care nu luau medicamente pentru a participa la un studiu clinic la Institut de recherche clinique de Montréal între 2013 și 2019.

Participanții recrutați au urmat o intervenție de 12 săptămâni cu suplimente de omega-3 de 2,7 grame de EPA și DHA pe zi, menținându-și în același timp dieta obișnuită. Am măsurat metabolismul carbohidraților și al grăsimilor și răspunsurile inflamatorii ale participanților, în special în țesutul adipos (grăsime), înainte și după suplimentarea cu EPA și DHA.

Este important să menționăm că inflamația este un mecanism natural de apărare care ne ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Cu toate acestea, atunci când persistă pe o perioadă prelungită, chiar și în absența unei infecții, aceasta favorizează dezvoltarea bolilor cronice, inclusiv a T2D și a bolilor cardiovasculare.

Obiectivul acestui studiu a fost de a explora dacă LDL ar putea induce inflamația cronică în țesutul adipos al participanților și dacă EPA și DHA ar putea trata acest lucru.

Descoperiri promițătoare

Am constatat că, înainte de suplimentarea cu EPA și DHA, subiecții cu apoB ridicat în sânge aveau o inflamație mai mare a țesutului adipos decât subiecții cu apoB scăzut în sânge. Inflamația țesutului adipos la subiecții cu apoB ridicat în sânge a fost asociată cu anomalii în metabolismul carbohidraților și al grăsimilor care cresc riscul de T2D și CVD.

Administrarea de suplimente EPA și DHA timp de trei luni a redus capacitatea LDL a participanților de a induce inflamația în propriul țesut adipos. De asemenea, a fost eliminată legătura dintre inflamația țesutului adipos indusă de LDL sau de alți factori declanșatori metabolici și microbieni și mulți factori de risc ai T2D și ai bolilor cardiovasculare.

În plus, EPA și DHA au îmbunătățit capacitatea participanților de a secreta insulină ca răspuns la creșterea glicemiei și de a elimina grăsimile din sânge după ingestia unei mese bogate în grăsimi. Cu cât EPA și mai ales DHA sunt mai mulți, cu atât reducerea T2D și a factorilor de risc cardiovascular este mai mare.

Aceste constatări au fost publicate în două articole din revista Scientific Reports în 2023 și 2024, reprezentând datele înainte și după suplimentarea cu omega-3.

O grăsime esențială

EPA și DHA trebuie obținute prin alimentație, deoarece organismul nostru nu le poate sintetiza în cantități suficiente.

Heart and Stroke Foundation of Canada recomandă consumul a două porții de pește pe săptămână, în special pește gras precum heringul, somonul și macroul. Acest aport poate furniza aproximativ trei grame de EPA și DHA pe săptămână.

Acizii grași Omega-3 pot fi găsiți și în alimentele de origine vegetală, cum ar fi semințele de in și alimentele fortificate. Cu toate acestea, organismul uman nu poate converti omega-3 din plante în EPA și DHA în cantități suficiente.

Conform Health Canada, un aport de până la cinci grame de EPA și DHA pe zi poate contribui la susținerea și menținerea sănătății cardiovasculare, a sănătății cognitive, a funcției cerebrale și a echilibrului dispoziției la adulți. EPA și DHA pot ajuta, de asemenea, la reducerea grăsimii din sânge, precum și a durerii asociate cu artrita reumatoidă.

Suplimentele de ulei de pește sunt o altă sursă de EPA și DHA. Dar este important să verificați dacă aceste suplimente au primit certificarea Internationally Verified Omega-3 (IVO) sau o altă certificare terță care asigură că suplimentul respectă cele mai înalte standarde mondiale de puritate și potență omega-3.

Constatările noastre sugerează că administrarea de EPA și DHA persoanelor cu apoB ridicat poate contribui la reducerea riscului de T2D și de boli cardiovasculare.

Cu alte cuvinte, uleiul omega-3 poate omorî doi iepuri dintr-o lovitură, prevenind două boli comune și debilitante la nivel mondial.

Echipa mea studiază în prezent paradoxul de ce reducerea LDL în sânge la unele persoane poate crește riscul de T2D, reducând în același timp riscul cardiovascular. De asemenea, explorăm rolul EPA și DHA în acest fenomen. Participarea la studiu este deschisă tuturor canadienilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel