Cercetătorul Octavian Jurma a explicat pe o rețea de socializare cum s-a estimat nivelul infecțiozității a noii variante de coronavirus.
„De unde provine estimarea că Omicron este de 5x mai infecțios decât Delta?
Din evaluarea ratei de dislocare a tulpinii precedente cum sunt cele din imagine.
Probabil că estimarea finală a ratei de reproducere va fi semnificativ mai scăzută, însă aceleași metode au prognozat că Delta este cu 70% mai infecțioasă decât Alpha.
Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România cu un avantaj de 50% față de Alpha, va imaginați ce ravagii poate face Omicron și cu un avantaj de "doar" 100% față de Delta.
E de asemenea important de remarcat că aceste este un avantaj relativ nu absolut. Asta înseamnă că Omicron infectează în medie de 5 ori mai ușor populație care a trecut deja prin boală, într-o țară cu rată scăzută de vaccinare (adică o populație similară cu România).
Deci încă nu știm dacă Omicron este o veste proastă pentru toată Europa, doar că este o veste mai proastă pentru România decât este pentru Africa de Sud (noi avem o populație mult mai îmbătrânita și mai vulnerabilă).
Există semne că Omicron se răspândește cu rapiditate în Europa și prin urmare este foarte posibil că următorul val va fi produs de Omicron.
În față unei tuplini atât de infecțioase masca FFP2 și chiar FFP3 devine un mijloc de protecție absolut esențial imediat cum ieșim din casă și chiar în spații libere în care ne aflăm în proximitatea unei alte persoane la mai puțin de 2 m. Dacă Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanță sub 2 metri să producă infectare, Omicron va avea nevoie de mai puțin de 1 minut.
Va imaginați cum va arată un val 5-Omicron în aceste condiții în România, dacă va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decât Delta? "Specialiștii" Președintelui nici nu o să abie timp să îi scrie discursul "sunt îngrijorat" și va fi gata valul.
Valul 4-Delta ne-a lovit că un tsunami, așa cum știam că o va face dacă nu luăm măsuri de protecție a populației.
Dacă infecțiozitatea B.1.1.529 se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi că un trăznet.
Nu de nebuni au intrat în stare de alertă maximă țările guvernate de oameni cărora le pasă sănătatea și viață celor pe care îi guvernează. Măsurile trebuie decise și adoptate înainte să că valul între în faza exponențială de creștere.
Noi însă nu ne facem griji, noi ne relaxăm și ne veselim fără să ne vaccinăm, deși încă nu am scăpat încă din valul 4-Delta, că doar avem de ce.
Mentalitatea "lasă că vedem când ajungem acolo", urmată de corolarul "lasă că a trecut deja și mai rău nu se poate" care ne-a nenorocit în 3 valuri succesive este decorată de Președintele României.
Noi suntem mai rău că purcelușul care și-a făcut casă de paie și care râde de purcelușii care își fac casă de lemne sau de piatră, pentru că nici măcar zid de paie nu ne mai facem.
Rugați-va ca veștile că Omicron este mai puțin virulent (grav) decât Delta pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate să fie adevărate. Valul Omicorn a debutat abia acum 2 săptămâni în Africa de Sud, deci în această săptămâna vom avea și primele date statistice legate de spitalizare.
A, era să uit. În Africa de Sud e vara acum. În Europa e iarnă.
Vaccinați-va, mai ales dacă ați trecut prin boală.
Faceți-va boosterul, e un privilegiu că e liber.
Purtați masca.
Bucurați-va de sărbători alături de cei dragi. Omicron nu este o amenințare iminentă pentru România. Așa cum facem noi testările, debutul unui posibil val Omicorn va fi vizibil abia de anul viitor.
---
Notă: "NU" era următoare litera din alfabetul grecesc și se credea că B.1.1.529 va fi denumită "Nu"de OMS. Acum știm că "Omicron" a fost ales”, a scris el pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.