„Ocluzia intestinală o afecțiune gravă, care impune prezentarea imediată la medic, datorită complicațiilor cu risc vital, care apar deseori rapid și implică întregul organism”, arată colonel medic Cristian Mușat, medic primar Chirurgie generală, Secția Chirurgie Generală II, SUUMC
CAUZE
Medicul militar spune că în funcție de cauze sunt mai multe tipuri de ocluzie intestinală:
- Ocluzia intestinală (O.I.) funcțională poate să apară în cadrul unor infecții abdominale sau/si generale sau poate fi consecința unor boli neurologice, unor anumite tratamente medicamentoase, paralizii cu imobilizare prelungită, malnutriție, cașexie etc. Aceste cazuri beneficiază de cele mai multe ori de tratament conservator.
- O.I. mecanică poate avea mai multe cauze, în funcție nivelul obstacolului. Astfel, și simptomele sunt relativ diferite, mai ales la debut, în funcție de sediul obstrucției. Pacienții cu aceste afecțiuni beneficiază de tratament chirurgical, ca singura opțiune de tratament curativ.
- O.I. la nivelul intestinului subțire are drept cauze mai frecvent herniile, aderențele (la pacienții care au mai suferit intervenții chirurgicale abdominale), bolile inflamatorii (boala Crohn, enterite infecțioase), sau mai rar, cancer, migrarea unui calcul biliar, bezoari (corpi straini formați din fibre alimentare nedigerate și conglomerate ca un ghem).
- O.I. la nivelul colonului și rectului sunt determinate în principal de cancer, diverticulită (inflamarea diverticulilor colonici) sau compresii extrinsece (în cazul altor tumori abdominale sau aderențelor postoperatorii). O altă cauză de obstrucție colorectală o constituie fecaloamele. Acestea apar la pacienți vârstnici, în sindroamele de deshidratare, la cașectici.
SIMPTOME ȘI SEMNE CLINICE
Col.dr. Cristian Mușat spune că principalele manifestări ale ocluziei intestinale sunt:
a) Durerea, care poate fi la început discreta, cu caracter pasager, necaracteristic, și se ameliorează cu tratamente obișnuite (antialgice, antispastice). De multe ori, primele dureri indica localizarea sediului ocluziei: periombilical, în cazul intestinului subțire, pe flancuri în cazul colonului sau suprapubian și perineal, în afecțiunile rectale.
Sunt cazuri când durerea este de la început violentă. Este cazul O.I. prin strangulare, volvulus, infarct intestinal. Se însoțește de la debut cu alterarea rapidă a stării generale, vărsături, hipotensiune. Sunt urgențe chirurgicale majore, care necesita prezentare la spital și tratament imediat.
b) Vărsăturile pot apărea imediat sau mai târziu, în funcție de sediul ocluziei:
În O.I. de intestin subțire, vărsăturile apar mai rapid, cu conținut inițial clar (suc gastric) sau gălbui (bilios), apoi cu caracter poraceu, fetide (conținut intestinal).
În O.I. la nivelul colonului, vărsăturile apar tardiv, atunci când apare distensia retrograda a intestinului subțire, și au de la început caracter poraceu, fecaloid.
Vărsăturile determină apariția sindromului de deshidratare, în funcție de durată și gravitate, iar în stadii avansate, a insuficienței renale.
c) Distensia abdominală (meteorismul). Poate fi absent în cazul ocluziilor înalte de intestin subțire. Se însoțește deseori de zgomote intestinale (borborisme), care indică trecerea conținutului enteral printr-un obstacol incomplet (subocluzie intestinală).
În cazul obstrucțiilor colorectale, distensia apare progresiv, devenind uneori importantă. Este cazul neoplaziilor, când stenozarea are loc de-a lungul unor perioade mai îndelungate (săptămâni – luni). De menționat, la acești pacienți coexistă deseori o alternanță constipație – diaree, ceea ce indică o obstrucție incomplete.
d) Oprirea tranzitului digestiv este semnul definitor al O.I. Survine relativ precoce în ocluziile intestinale joase (rect, colon stâng), și mai târziu sau deloc în O.I de intestin subțire. În obstrucțiile colice, este deseori precedat de alternanța constipație – diaree.
e) Hemoragia digestivă inferioară apare de cele mai multe ori la pacienții cu cancer colorectal sau de intestin subțire. Amploarea hemoragiei este variabilă, de la hemoragii oculte, care pot fi depistate numai prin teste specifice ale materiilor fecale (ex. Haemocult), pâna la hemoragii masive, cu risc vital imediat. Anemia este primul semn al unei hemoragii de mica amploare, dar care durează mai mult timp.
În cazul O.I. de etiologie neoplazica (cancer), semnele O.I. pot fi precedate sau însoțite de semne generale: astenie fizică, inapetență, scădere ponderală inexplicabilă, anemie etc.
DIAGNOSTIC
Dr Cristian Mușat arată că, pentru a se pune diagnostic, se execută pe baza semnelor și simptomelor, a examenului clinic, completat cu investigații paraclinice: radiologie, ecografie abdominală, CT, RM. Aceste investigații precizează sediul și stadiul O.I., determinând conduita terapeutică ulterioară. Se pot efectua in rețeaua de medicina primară, dar în cazurile de O.I. patentă, pacientul se prezintă de cele mai multe ori la Unitatea Primiri Urgențe (U.P.U.) dintr-un spital de urgență, unde se stabilește diagnosticul, a mai spus medicul.
Cum se tratează ocluzia intestinală, aflați AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.