Ochiul dominant: Ce este și care sunt beneficiile acestuia

DCMedical Team |
Data publicării:
Ochiul dominant - Sursa foto: Shutterstock.com
Ochiul dominant - Sursa foto: Shutterstock.com

Majoritatea persoanelor au o mână dominantă pe care o folosesc la scris sau alte activități și un picior dominant (în special în fotbal).

La fel ca aceste două exemple, există multe persoane care au și un ochi dominant.

De cele mai multe ori ochiul dominant oferă informații vizuale mai precise și detaliate, motiv pentru care se pune mai mult accent pe folosirea acestuia.

Tipuri de ochi dominanți

Exista teste specifice care pot determina ochiul dominant. Tot prin aceste teste se poate observa și tipul de ochi dominant, cum ar fi:

Dominant din punct de vedere vizual - ceea ce se referă la ochiul care fixează mai ușor o anumită țintă;Dominant din punct de vedere motor - adică acel ochi care pierde mai greu din vedere punctul sau ținta fixată;Ochiul dominant din punct de vedere senzoarial - acel ochi care oferă o viziune mai clară.

Întrucat este bine de știut care ochi oferă informații mai exacte, mai ales în anumite activități, discută cu un specialist pentru a afla ce este ochiul dominant și care este tipul tău!

Beneficiile ochiului dominant

Atunci când ambii ochi sunt sănătoși este posibil să nu conteze care ochi este dominant. Cu toate acestea, importanța ochiului devine mai evidentă atunci când vine vorba de anumite sporturi sau activități cum ar fi tirul cu arcul sau tirul sportiv care implică orice armă de foc.

În aceste sporturi este importantă fixarea și estimarea distanței pentru a lovi cât mai precis ținta. Adițional, tot pentru o vedere mai bună, ochiul dominant este necesar și în alte activități cum ar fi fotografia sau golful.

Depistarea ochiului dominant este importantă și pentru tratarea sau prevenirea anumitor probleme de vedere, oftalmologii realizând de obicei un test pentru determinarea lui, dacă acesta nu este știut deja.

Cum determini care ochi este cel dominant

Pentru a determina care ochi este cel dominant poți să apelezi la orice clinică oftalmologică, întrucât acestea pot oferi rezultate exacte și detaliate. Adițional, poți folosi și teste simple în propria casă, cum ar fi:

Testarea punctuală

Acest test necesită întinderea brațelor în față și crearea unui triughi între degetele mari și cele arătătoare.

În pasul următor trebuie să îți alegi un obiect pe care să îl centrezi în acel triunghi, ținând ambii ochi deschiși.

Pentru a determina ochiul dominant, închide pe rând fiecare ochi și observă care menține obiectul centrat în mijlocul triughiului. În cazul în care ochiul stâng este închis, iar obiectul a rămas centrat, atunci ochiul drept (care este deschis) este ochiul dominant sau viceversa.

Testul găurii în hârtie

Un test și mai simplu de realizat este testul găurii în hârtie. Pentru a realiza acest test trebuie să tai o gaură cu diametrul de aproximativ 3 centimetri în mijlocul unei foi de hârtie.

După ce ai realizat acest pas, următorul este de a ține foaia la distanța de un braț și să vizualizezi o țintă îndepărtată (ceas, vază, televizor etc) cu ambii ochi deschiși.

Pentru a determina ochiul dominant închide pe rând fiecare ochi și observă care menține poziția obiectului prin gaura hârtiei. Dacă odată cu închiderea ochiului stâng nu mai poate fi observat obiectul prin gaură, atunci stângul este ochiul dominant sau viceversa.

Testul degetului mare

Acest test necesită întinderea brațului în față și menținerea degetului mare în poziție verticală.

Următorul pas va necesita alegerea unui obiect îndepărtat și mișcarea brațului în așa fel încât degetul mare să fie în mijlocul obiectului ales.

Închiderea pe rând a ochilor va determina care dintre aceștia menține degetul în mijlocul obiectului, acela fiind ochiul dominant.

Întrucât cunoașterea ochiului dominant este importantă în numeroase activități și tratamente, este indicată determinarea acestuia fie prin teste simple în propria casă, fie prin teste precise realizate de către un specialist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel