Ochii sunt organe ale căror principala funcție este de a detecta lumina. Datele statistice arată o situație îngrijorătoare. Peste 3 milioane de români au probleme de vedere.
Afecțiunile oculare pot duce la orbire
Afecțiunile oculare care pot cauza tulburări de vedere și orbire - cum ar fi cataracta, trahomul și eroarea de refracție - sunt principalul obiectiv al programelor naționale și al altor strategii în tratamentul oftalmologic.
Afecțiunile oculare, care de obicei nu afectează vederea, inclusiv ochiul uscat și conjunctivita, nu trebuie ignorate și minimalizate, deoarece acestea sunt printre principalele motive pentru care oamenii apelează la serviciile cabinetelor de oftalmologie.
Un pas important pentru realizarea acestor obiective este detectarea precoce a tulburărilor și afecțiunilor oculare. Pentru aceasta sunt obligatorii screeninguri ale vederii și examene oftalmologice.
”În România, în anul 2020, existau: 3.388.479 de persoane cu scăderea vederii. Dintre aceștia, 59.000 de oameni erau orbi. Prevalența brută a pierderii vederii: 17.8%”, arată Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
Vezi și: Caloriile, cum și câte ar trebui să consumăm în funcție de vârstă. Superalimente destinate tinerilor
OMS, semnal de ALARMĂ. Până în 2050, mai mult de jumătate din oamenii de pe glob vor SUFERI de MIOPIE
Organizația Mondială a Sănătații (OMS) trage un semnal de alarmă, ținând cont de faptul că 40% din populația lumii este mioapă și până în 2050 mai mult de jumătate dintre pământeni vor suferi de această afecțiune.
În aceste condiții, România nu are strategii de prevenție și tratament, oamenii care au nevoie o consultație oftalmologică nu ajung la specialist, iar costurile nu sunt decontate sau compensate de asigurările de sănătate, așa că mulți își cumpără ochelarii de la tarabe, după cum li se pare de cuviință.
Potrivit medicilor, mulți români ajung la o consultație oftalmologică abia atunci când simt că vederea nu-i mai ajută deloc.
"Copiii nu știu cum trebuie să vadă la distanță și pe la țară sunt oameni care toată viața nu au purtat ochelari și aveau -7 dioptrii", spune Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog.
Vezi și: Angina pectorală, senzația de gheară în piept, cauze și tratament. Poate indica un atac de cord
De ce crește numărul miopilor?
Ei bine, deși nu ne-am gândi la așa ceva, numărul miopilor a crescut din cauza modului de viață, a faptului că petrecem mult timp în interior, fără lumină naturală și dependenți de ecrane.
"Acum toți oamenii privesc în niște device-uri care sunt din ce în ce mai aproape de ochi și cu cât sunt mai aproape și cu cât sunt mai mici solicită ochiul mai mult", spune Emanoil Diaconu, medic primar oftalmolog.
Statul român nu decontează consultațiile oftalmologice, deși miopia afectează din ce în ce mai mulți oameni, de la vârste tot mai fragede. Cu trimitere de la medicul de familie oftalmologul poate doar să îi consulte gratuit.
"Ce nu intră în pachetul de bază de servicii oftalmologice sunt ochelarii", spune Adriana Soare, purtătorul de cuvânt al CAS Argeș, potrivit stirileprotv.ro
Lentilele de corecție costă între 60 si 4.000 de lei, dar mulți oameni preferă să-și cumpere ochelari din piață, unde fac doar o probă privind în jur, dar prețul unei astfel de perechi costă doar 10 lei.
Îngrijirea ochilor. Măsuri pentru a preveni pierderea vederii mai târziu
Incidența orbirii și a problemelor de vedere crește drastic până la vârsta de 75 de ani, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). În general, majoritatea adulților mai tineri, cu vârste cuprinse între 19 și 40 de ani, au o vedere relativ sănătoasă, potrivit Asociației Americane de Optometrie.
Cu toate acestea, există măsuri pe care le puteți lua atunci pentru a vă proteja vederea mai târziu în viață.
Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faceți este să vă verificați ochii în mod regulat. Pentru a asta, faceți un examen oftalmologic complet cu dilatare.
Acesta este singurul test care îi va permite unui oftalmolog să vadă dacă aveți urme timpurii ale vreunei boli oculare. Acest lucru este important, deoarece multe boli oculare, cum ar fi glaucomul, degenerescența maculară legată de vârstă și boala diabetică a ochilor, de obicei nu au semne de avertizare - un examen este singura modalitate de a detecta aceste probleme într-un stadiu incipient.
Testul vă va spune, de asemenea, dacă aveți nevoie de ochelari sau lentile de contact pentru a vă ajuta să vedeți mai clar.
Există o serie de comportamente legate de stilul de viață care pot ajuta la prevenirea pierderii vederii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.