Obstrucția tubară, cauză a infertilității feminine: cauze și tratament. Poiană: Este cazul clasic și cel mai fericit

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
obstructia tubara - FOTO: Freepik@pikisuperstar
obstructia tubara - FOTO: Freepik@pikisuperstar

Obstrucția tubară reprezintă un blocaj în trompele uterine. Este una din cauzele infertilității femine.

 

Obstrucția tubară nu permite oului și spermei să se întâlnească. Infertilitatea cu factor tubar reprezintă aproximativ 25-30% din toate cazurile de infertilitate. Afecțiunea include cazuri de trompe uterine complet blocate și cazuri în care doar una singură este blocată sau cicatrizarea îngustează trompele.

Obstrucția tubară, cauze

Infecțiile, intervențiile chirurgicale abdominale și boli precum endometrioza pot provoca cicatrizări între capătul trompei uterine și ovar. Infecțiile pot fi, dar nu sunt neapărat, transmise pe cale sexuală. Chlamydia și gonoreea sunt două infecții cu transmitere sexuală comune care pot cauza infertilitate tubară. 

Boala inflamatorie pelvină poate, de asemenea, să se deplaseze de la colul uterin prin uter până la trompe, ceea ce poate provoca, în cele din urmă, cicatrizarea permanentă a mucoasei interioare delicate a trompelor. Deschiderea trompei de lângă ovar poate fi parțial sau complet blocată; adesea se va forma țesut cicatricial pe exteriorul trompelor și al uterului.

Obstrucția tubară, simptome

Majoritatea femeilor cu infertilitate tubară sunt asimptomatice. Adesea, acestea nu își dau seama că trompele lor uterine sunt blocate până când nu consultă un medic pentru infertilitate, deși femeile cu leziuni tubare extinse pot prezenta dureri pelviene cronice.

Obstrucția tubară, cauză a infertilității feminine

Dr. Nicolae Poiană, conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce reprezintă obstrucția tubară. 

”Nu numai integritatea structurală ca tub de transport este importantă la trompa uterină, ci și fiziologia și funcțiile. De asta obstrucția tubară este una din cauzele cele mai frecvente ale unei probleme de fertilitate. Experiența a arătat că intervențiile chirurgicale pentru obstrucția distală, adică la capătul trompei le permeabilizează sunt în cea mai mare parte a situațiilor conduse către un eșec. Singura metodă de a ocoli această situație, obstrucția tubară este fertilizarea in vitro.

Cauza tubară este cazul clasic și cel mai fericit. Se face un tratament de stimulare medicamentoasă a ovarelor, se cheamă hiperstimulare ovariană controlată deoarece această stimulare este controlată cu alte medicamente care împiedică ovarul să răspundă excesiv la această stimulare.

Această stimulare are rostul de a produce mai mulți foliculi, mai multe cămăruțe ovariene în care să existe un ovocit, o celulă reproductivă care să fie condusă până la maturitate și pe care să le putem culege. 

În momentul în care criteriile de maturitate pentru foliculi sunt atinse, se administrează un medicament care grăbește maturația și încearcă să matureze egal ovocitele obținute prin această stimulare și apoi într-un interval de timp socotit precis, sub o ușoară analgo-sedare se face o puncție transvaginală și cu ajutorul acestui ac se culege conținutul foliculilor care imediat sunt puși, în condiții speciale, în medii speciale, în atmosferă specială, sunt văzuți de către embriolog în ideea constatării maturității, integrităților și urmează procedura de fertilizarea in vitro”, a explicat conf. dr. Nicolae Poiană, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel