Oboseala cronică, boala fără tratament: cum o recunoști și când e cazul să mergi la medic

Angela Sabău |
Data publicării:
Oboseala cronică
Oboseala cronică

Oboseala cronică este o problemăde sănătate care afectează un număr mar ede persoane, însă este foarte greu de diagnosticat. De asemenea, este o boală fără un tratament specific.

Sindromul de oboseală cronică, cunoscut și sub denumirea de encefalomielită mialgică, este o boală complicată caracterizată prin cel puțin șase luni de oboseală extremă care nu este ușurată de odihnă și un grup de simptome suplimentare care sunt, de asemenea, constante timp de cel puțin șase luni. La mulți oameni cu sindrom de oboseală cronică, tulburarea începe brusc, adesea în urma unei infecții precum cea cu virusul gripal sau a unui episod de traume fizice sau psihologice, cum ar fi o intervenție chirurgicală, un accident traumatic sau moartea unei persoane dragi. În alte cazuri, sindromul oboselii cronice se dezvoltă treptat. Boala durează mai multe luni sau ani și doar un mic procent de oameni se recuperează complet.

Modificări în funcțiile organismului

Testele au constatat că persoanele cu sindrom de oboseală cronică au anomalii la nivelul creierului, în special la nivelul hipotalamusului (o parte a creierului care reglează hormonii și funcțiile vitale) și glanda pituitară. Testarea a constatat, de asemenea, că pacienții prezintă anomalii în partea sistemului nervos numită sistemul nervos autonom, care controlează tensiunea arterială, ritmul cardiac, temperatura corpului și alte funcții vitale ale corpului. De exemplu, mulți pacienți cu sindrom de oboseală cronică au o frecvență cardiacă neobișnuit de mare și o tensiune arterială scăzută atunci când stau în picioare de ceva timp.
Mai multe părți ale sistemului imunitar rămân activate pentru perioade lungi de timp la persoanele cu sindrom de oboseală cronică. Există dovezi din ce în ce mai mari că unii pacienți cu sindrom de oboseală cronică au o afecțiune autoimună: sistemul lor imunitar atacă anumite țesuturi din corp.

Activitate genetică diferită

Pacienții cu sindrom de oboseală cronică au defecte în capacitatea celulelor din corpul lor de a produce energie. Unele studii indică faptul că anumite gene sunt construite diferit și că activitatea genelor în celulele albe din sânge este diferită la pacienții cu sindrom de oboseală cronică.
Multe teste diferite ale creierului și ale sistemului nervos autonom dezvăluie anomalii care nu sunt observate la persoanele sănătoase de aceeași vârstă sau la persoanele cu alte afecțiuni care pot provoca oboseală, cum ar fi depresia.
Multe dintre anomaliile sistemului imunitar, ale metabolismului energetic și ale sistemului nervos par să apară și să dispară. Mai mult, nu toate anomaliile afectează fiecare pacient cu sindrom de oboseală cronică.

Deși boala este cea mai frecventă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani, sindromul oboselii cronice poate ataca persoanele de toate grupele de vârstă, inclusiv copiii. Afecțiunea se găsește și la oameni de toate mediile rasiale, etnice și economice. Se pare că este mai frecvent la afro-americani și latino-americani și la persoanele din grupuri socioeconomice inferioare. Se pare că este mai puțin frecvent la asiatici-americani. Studiile efectuate de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și alte grupuri de cercetare estimează că Statele Unite pierd în fiecare an între 9 și 25 miliarde USD din cauza productivității reduse și a cheltuielilor medicale din cauza sindromului oboselii cronice, notează health.harvard.edu.

Deși majoritatea cazurilor de sindrom de oboseală cronică nu apar în timpul epidemiilor, au fost raportate cel puțin 30 de focare de sindrom de oboseală cronică, timp în care mulți oameni din aceeași zonă au dezvoltat brusc boala în același timp. Cu toate acestea, experții în sănătate nu au reușit să identifice o cauză a simptomelor sindromului oboselii cronice.

Simptomele oboselii cronice

Cel mai proeminent simptom al sindromului oboselii cronice este un sentiment inexplicabil de oboseală, care nu este ușurat de odihnă. Această oboseală este suficient de severă pentru a reduce nivelul de activitate al unei persoane acasă, la serviciu sau la școală cu 50% sau mai mult. În plus, diagnosticul necesită ca pacienții să aibă cel puțin patru dintre următoarele simptome, care sunt, de asemenea, prezente timp de cel puțin șase luni:
Deficiență de concentrare sau memorie pe termen scurt, suficient de severă pentru a afecta activitățile de rutină la domiciliu, serviciu, școală sau funcții sociale
Durere de gât
Ganglionii limfatici măriți (glande umflate) în zona gâtului sau a brațelor
Dureri musculare
Durere în mai multe articulații, fără roșeață sau umflături
Dureri de cap 
Somn care nu conferă senația de odihnă la trezire
O reacție extremă la efort: senzație de rău după exerciții fizice sau activitate intensă

Persoanele cu sindrom de oboseală cronică au adesea alte simptome care nu fac parte din definiția oficială a bolii, cum ar fi greața și dificultatea de a tolera băuturile alcoolice sau medicamentele care acționează asupra creierului. Mulți oameni au, de asemenea, alergii, cum ar fi febra fânului (rinita alergică) sau problemele recurente ale sinusurilor.
Aproximativ jumătate dintre persoanele cu sindrom de oboseală cronică dezvoltă depresie în lunile și anii de la debutul bolii lor. Cu toate acestea, dovezile disponibile indică faptul că sindromul oboselii cronice nu este o boală psihiatrică. Mai degrabă, pare a fi o boală fizică, ce duce la depresie la unii oameni.

Tratamentul oboselii cronice

Nu există un tratament dovedit pentru sindromul oboselii cronice. Atât programele de exerciții aerobice treptate, cât și terapia comportamentală cognitivă - consiliere concepută pentru a schimba convingerile despre afecțiune - îmbunătățesc nivelul funcțional, dar niciunul nu vindecă boala. La pacienții cu o afecțiune similară, fibromialgia, s-a demonstrat că dozele mici de medicamente triciclice îmbunătățesc simptomele, probabil prin îmbunătățirea unei tulburări de somn care face parte din boală. Nicio abordare nu este cea mai bună pentru toți cei cu sindrom de oboseală cronică, iar afecțiunea este rareori vindecată.

În general, medicii folosesc o combinație dintre următoarele:
Schimbarea stilului de viață. Pacienții sunt adesea încurajați inițial să încetinească, să minimizeze efortul fizic și să încerce să evite stresul psihologic. Ei învață să-și economisească energia pentru activități esențiale acasă sau la serviciu și să reducă activitățile mai puțin importante.
Reluarea exercițiului treptat, dar constant. Cu ajutorul unui kinetoterapeut, pacienții încep un program de exerciții în care activitatea fizică aerobă începe foarte încet și este crescută foarte treptat. Pacienții se pot aștepta ocazional să se simtă mai rău în ziua următoare exercițiului aerob. Dacă se întâmplă acest lucru, mulți experți recomandă evitarea exercițiilor fizice timp de câteva zile și apoi reluarea unui program mai puțin intensiv și creșterea lentă a ritmului.
Tratarea problemelor psihiatrice existente. La aproximativ 50% până la 60% dintre persoanele cu sindrom de oboseală cronică care dezvoltă depresie, tratamentul antidepresiv și terapia cu vorbire pot fi valoroase în tratarea depresiei; cu toate acestea, oboseala cronică este rareori vindecată, dacă vreodată, prin terapie antidepresivă.
Tratarea durerii existente. Aspirina, acetaminofenul (Tylenol) sau antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt utilizate pentru a trata durerile de cap, durerile musculare și durerile articulare. De asemenea, medicamentele antidepresive pot ajuta la reducerea durerii cronice.
Tratarea simptomelor alergice existente. Antihistaminice și decongestionante sunt utilizate pentru tratarea simptomelor alergice.
Terapii experimentale. Unele studii indică faptul că doze mari de acizi grași omega-3 (cum ar fi capsulele de ulei de pește) pot fi utile. Mai multe terapii antivirale sunt testate. Stimulanții sunt uneori prescriși, dar valoarea lor nu a fost testată cu atenție.
Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți simptome de sindrom de oboseală cronică, mai ales dacă oboseala extremă vă împiedică să participați pe deplin la activități acasă, la serviciu sau la școală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel