Obosești ușor? Iată ce boli cardiovasculare ești pe cale să faci

Dana Lascu |
Data publicării:
Un test simplu de mers foarte încet pe bandă îți arată dacă obosești sau nu cu ușurință
Un test simplu de mers foarte încet pe bandă îți arată dacă obosești sau nu cu ușurință

Când obosești prea ușor, este posibil să nu fie doar legat de vârstă sau de faptul că nu ai dormit bine în ultimele nopți, ci să fie un semnal de alarmă că ești pe cale să faci o boală cardiovasculară sau să ai o afectare cerebrală într-un viitor apropiat! Iată despre ce boli este vorba:

Faptul că obosești ușor poate fi un semn că ești pe cale să faci infarct sau un accident vascular cerebral, arată cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din Baltimore.

Obosești repede, ai risc crescut de infarct și AVC

Ei au realizat un studiu în care au utilizat o pereche de formule pentru a calcula riscul la 10 ani de boală cardiacă sau accident vascular cerebral pentru 625 de persoane a căror vârstă medie a fost de 68 de ani. Apoi, 4,5 ani mai târziu, acești participanți au evaluat așa-numitul test de fatigabilitate: în fapt plimbare extrem de lentă. Au mers cinci minute pe o banda de alergare setată la viteza de la 2,4 km/h.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu scoruri de risc cardiovascular mai mari aveau erau de fapt cele care au obosit mai repede. Asocierea a fost mai puternică în rândul persoanelor obeze și care aveau tensiune arterială ridicată (hipertensiune), ceea ce sugerează că „prevenirea și promovarea sănătății cardiovasculare ar putea, de asemenea, să scadă gradul de fatigabilitate perceput", potrivit studiului publicat ieri în Journal of the American Heart Association.

Testul pe banda de alergare a facilitat măsurarea oboselii, care este în mod normal subiectivă, au spus cercetătorii. Oboseala este, de obicei, raportată pe o scară de la 1 la 10, ca „oboseală" sau „energie scăzută", ceea ce nu reușește să-i ofere context în raport cu cererea fizică, a declarat autorul principal al studiului, Jennifer Schrack.

„Chiar dacă ești epuizat pentru că ai un nou-născut acasă, aceasta ar fi considerată o sarcină foarte ușoară. Ar trebui să fie un efort foarte ușor. Când oamenii cred că efortul este mai mult decât foarte mic, asta este informativ", a spus Schrack, un profesor asociat în departamentul de epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

„Ceea ce vedem este că unul dintre simptomele riscului cardiovascular este fatigabilitatea mai mare. Deci, dacă obosești mai ușor, ar putea fie o problemă cu sănătatea ta cardiovasculară".

Semn înainte de apariția simptomelor clasice

Cercetătorii speră că descoperirile să crească gradul de conștientizare a relației dintre fatigabilitate și bolile cardiovasculare, în special în rândul adulților mai în vârstă, a declarat autorul principal al studiului, Yujia "Susanna" Qiao, absolvent la Școlii de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.

Ea a spus că ar dori să vadă mai multe cercetări privind modul în care fatigabilitatea ar putea semnala dezvoltarea viitoare a bolilor de inimă înainte de apariția simptomelor propriu-zise.

Dr. Salim Virani, un medic cardiolog care nu este asociat cu studiul de față, a apreciat evaluările scorului de risc, dar a spus că ar fi fost util dacă și fatigabilitatea ar fi fost măsurată la începutul studiului. Apoi, modificarea gradului de fatigabilitate ar fi putut fi evaluată alături de riscul la 10 ani de boală cardiacă și accident vascular cerebral.

„Este destul de posibil ca riscul ridicat de boli cardiovasculare aterosclerotice la nivelul inițial să fie o simplă reflectare a gradului de fatigabilitate mai mare la acel moment. Rezultatele ar putea, așadar, să reflecte o simplă asociere mai degrabă decât o cauzalitate", a spus dr Virani, cardiolog la Michael E. DeBakey VA Medical Center și profesor de cardiologie la Baylor College of Medicine din Houston.

El a adăugat că, deși studiul a găsit o asociere mai mare cu obezitatea și tensiunea arterială ridicată, nu a avut în vedere apneea de somn și alți factori de risc asociați cu o oboseala. Dar Jennifer Schrack subliniază că toate persoanele care observă creșterea nivelului lor de oboseală ar trebui să înceapă să acorde atenție factorilor de risc cardiovascular.

„Presiunea arterială este sub control? Greutatea ta este unde ar trebui să fie? Acestea ar putea fi semne de avertizare ale unor probleme care, probabil, nu sunt tratate în mod corespunzător", a spus ea.

„Oamenilor nu le place să audă,„ Mâncați sănătăți și faceți exerciții". Acestea sunt două dintre cele mai bune sfaturi de sănătate publică și spunem că sunt legate de aproape orice afecțiune. Dar este atât de adevărat. Oamenii care sunt capabili să își mențină greutatea, să își mențină nivelul de activitate, tind să aibă mai puține efecte de oboseală și cu siguranță risc mai mic de boli cardiovasculare în timp".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel