Utilizarea protej slipurilor poate fi un subiect de interes în contextul sănătății vaginale și a riscului de infecții, inclusiv vaginoza bacteriană. Vaginoza bacteriană este o infecție vaginală comună cauzată de un dezechilibru al bacteriilor naturale din vagin.
Ce se întâmplă când folosești protej-slipuri
Protej slipurile pot contribui la dezvoltarea vaginozei bacteriene dacă nu sunt utilizate corespunzător. Alegerea materialelor potrivite, schimbarea frecventă și menținerea unei igiene adecvate sunt esențiale pentru prevenirea infecțiilor vaginale.
Dr. Cristina Buzgar, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, a explicat pe TikTok de ce apar scurgerile vaginale atunci când folosim protej-slipuri.
"Infecția cu Gardnerella sau vaginoza are un anumit pattern. Foarte multe femei vin și povestesc o anumită chestie la cabinet. Le întreb dacă poartă protej-slipuri zilnice. Spun că le poartă pentru că au o secreție abundentă. Foarte multă lume a observat că din momentul în care începe să poarte protej-slipuri are o secreție din ce în ce mai abundentă.
Indiferent ce strat de bumbac are, în zona de dedesubt are o zonă impermeabilă, de plastic. Chestia aia e problema, nu bumbacul de deasupra. În momentul în care punem straturi impermeabile pe lenjeria intimă, se creează o sufocare vaginală. Vaginul nu mai respiră. Aerul nu mai trece", a explicat dr. Cristina Buzgar, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, pe pagina sa de TikTok.
Dr. Cristina Buzgar, medic specialist Obstetrică-Ginecologie - Captură TikTok
Vaginoza, ce este
Vaginoza bacteriană (VB) este o afecțiune comună a vaginului cauzată de un dezechilibru al florei bacteriene vaginale. În mod normal, vaginul conține o combinație echilibrată de bacterii "bune" (lactobacili) și bacterii "rele" (anaerobe). Vaginoza bacteriană apare atunci când există o scădere a lactobacililor și o creștere excesivă a bacteriilor anaerobe, cum ar fi Gardnerella vaginalis, potrivit National Library of Medicine.
Simptomele vaginozei bacteriene
Secreție vaginală anormală: Secreția poate fi albă, gri sau galbenă și poate avea un miros neplăcut, asemănător cu peștele.
Miros intim neplăcut: Acesta este adesea mai pronunțat după contactul sexual.
Iritație și mâncărime: Unele femei pot experimenta iritații și mâncărimi în zona vaginală.
Arsuri la urinare: Pot apărea senzații de arsură la urinare.
Vezi și: Electroliți: 5 beneficii importante pe care le au pentru corp. De ce să consumi regulat electroliți
Protej slip - FOTO: Freepik
Vaginoza, cauze
Cauzele vaginozei bacteriene includ:
Activitate sexuală: Schimbarea partenerilor sexuali sau a unui nou partener sexual poate altera echilibrul bacterian.
Dușuri vaginale: Acestea pot perturba echilibrul natural al bacteriilor vaginale.
Produse de igienă intimă: Anumite săpunuri, spray-uri sau băi cu spumă pot irita și dezechilibra flora vaginală.
Irigări vaginale: Pot elimina bacteriile bune și pot favoriza creșterea bacteriilor nocive.
Vezi și: Ceaiul care crește riscul de cancer. Care este greșeala pe care o faci când bei cafea sau ceai
Complicații ale vaginozei bacteriene
Risc crescut de infecții cu transmitere sexuală: Inclusiv HIV, chlamydia și gonoree.
Complicații în timpul sarcinii: Vaginoza bacteriană poate duce la naștere prematură, greutate mică la naștere și alte complicații ale sarcinii.
Boală inflamatorie pelvină (BIP): Crește riscul de BIP, o infecție a organelor de reproducere care poate duce la infertilitate dacă nu este tratată.
Tratamentul vaginozei bacteriene presupune administrarea de antibiotice, prescrise pentru a trata vaginoza bacteriană. Totodată, utilizarea probioticelor poate ajuta la restabilirea echilibrului bacterian sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.