Obiceiurile care ne strică dinții. Chivu: Ne vom dezvăța greu de ele. Procesul va continua. Important este să ne păstrăm dinții noștri

Monika Baciu |
Data publicării:
obiceiurile care ne strica dintii - FOTO: Freepik@Racool_studio
obiceiurile care ne strica dintii - FOTO: Freepik@Racool_studio

Obiceiurile care ne strică dinții le avem zilnic. Unele sunt nu doar nesănătoase, ci și dizgrațioase.

Obiceiurile care ne strică dinții le avem zi de zi. Uzura dentară este un proces fiziologic normal care este ireversibil macroscopic. Din cauza ritmului relativ lent și a lipsei simptomelor cu care se dezvoltă această afecțiune, pacienții nu sunt adesea conștienți de prezența uzurii dentare. În consecință, ei se prezintă adesea pentru tratament într-un stadiu avansat, plângându-se de o afectare a esteticii și/sau a funcției dentare.

Uzura dentară, cauze

Uzura dentară poate să apară din mai multe cauze. Inclusiv alimentația contribuie la apariția uzurii dentare. Dr. Mihaela Chivu- medic dentist stomatologie generală, a explicat care sunt cauzele uzurii dentare și cum pot fi prevenite.

”Uzura dentară este fenomenul de pierderea substanței dentare în afara cariei. Cauzele pot fi variate, fie chimice, fie mecanice. Chimice înseamnă din exterior, adică ceea ce aducem prin alimentație, de exemplu băuturi carbogazoase, lămâie, oțet, băuturi pentru sportivi, fie ce acid vine din interior, adică refluxul gastroesofagian sau voma. 

Mai există și uzura mecanică ce înseamnă un periaj foarte agresiv, roaderea unghiilor sau mușcarea buzelor, bruxismul. Toate aceste cauze pot duce la pierderea de substanță dentară”, a explicat dr. Mihaela Chivu, medic dentist stomatologie generală la Digi24.

Vezi și: Sume colosale decontate de CNAS pentru indemnizațiile de maternitate. Câte persoane au profitat de lacunele legislative. CNAS, răspuns pentru DC Medical

Uzura dentară, tratament

”Există tratamentul clasic care prin devitalizare, șlefuirea dinților și îmbrăcarea lor ulterioară prin coroane sau fațete, dar există și o opțiune revoluționară în sensul că adăugăm ce s-a pierdut fără freză, fără anestezie și fără durere. Această procedură are 3 etape. Prima etapă este o simulare estetică, în a doua restaurăm dinții posteriori, iar în a treia etapă restaurăm dinții din față. 

Pe termen lung, având în vedere că această uzură este rezultatul unor obiceiuri, ne vom dezvăța greu de ele. Procesul de uzură va continua, dar ceea ce este important este faptul că ne păstrăm dinții noștri, chiar dacă în 6-7 ani va trebui să dăm un refresh acestui material adăugat pe suprafața dinților”, a mai precizat sursa citată. 

Uzura dentară poate fi prevenită prin controale regulate la medicul stomatolog. Controalele au rolul de a depista din timp aceste afecțiuni dentare.

Vezi și: Cum au luat mii de mame din România sume uriașe după o anomalie din lege. David: Luau 36.000 de lei pe lună. Plăteau o asigurare opțională de 300 de lei și primeau de 12 ori mai mult

Uzura dentară, complicații

Consecințele uzurii dinților includ:

- pierderea dimensiunii verticale a ocluziei, care poate duce la compensarea dento-alveolară sau la creșterea spațiului inter-ocluzal

- scăderea calității vieții legate de sănătatea orală

- probleme estetice, cum ar fi poziția liniei de zâmbet, planul ocluzal orizontal și poziția muchiei incisive

- pierderea orientării anterioare și a protecției canine, care poate crește stresul orizontal asupra dinților posteriori.

Vezi și: Pesticidele din fructe și legume, otravă pentru organism. Cele mai contaminate alimente. Stoica: Produc reacții toxice, scad imunitatea, balonează

Spălatul pe dinţi de două ori pe zi timp de aproximativ 2 minute cu pastă de dinţi cu fluor este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a-ţi menţine dinții şi gura sănătoasă.

Acest lucru se datorează faptului că periajul îndepărtează placa bacteriană. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată, aceasta continuă să se acumuleze și ar putea duce la o serie de boli orale, cum ar fi cariile dentare și bolile gingivale.

În timp, acest lucru poate duce la pierderea dinților.

Puteți curăța între dinți cu o perie "interdentală" sau ață dentară. Curăţarea între dinţi îndepărtează placa bacteriană şi bucăţile de mâncare dintre dinţi şi de sub gingie - zone în care o periuţă de dinţi nu poate ajunge, notează Dental Health.

Potrivit specialiștilor trebuie spălați și ultimii dinți. De asemenea, este foarte important să curățați în jurul marginilor oricăror coroane, punți sau implanturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel