Butonul care amână alarma
Dacă apăsați de obicei butonul care amână alarma la ceas sau la telefon trebuie să știți că acele 15 minute suplimentare nu vă vor ajuta să vă simțiți mai energic toată ziua așa cum ssperați! O să vă odihniți mai bine dacă vă treziți și vă culcați la aceleași ore, în fiecare zi. Amețit dimineața? Încercați să utilizați un tracker de somn. Acest dispozitiv portabil vă poate spune când aveți un somn ușor, care poate fi ușor deranjat și neodihnitor, cât timp dormiți adânc și odihnitor, dar și cam pe la ce ora vă puteți trezi mai ușor.
Stați în întuneric
Este tentant să rămâneți în întunericul liniștit al camerei tale, cu draperiile lăsate dimineața. Nu faceți asta, recomandă experții de la WebMD. Lumina de zi ajută corpul să-și regleze propriul ceas intern – ritmul circadian. Asta vă ajută să dormiți mai bine și vă ajută corpul să combată infecția și inflamația. Expunerea la lumina solară vă ajută organismul să sintetizeze și să absoarbă vitamina D, să gândiți mai clar și să faceți mai mult efort. Vă poate face chiar mai fericit. Așa că deschideți aceste jaluzele și salutați noua zi.
Dormitul târziu
Uneori, pare că e foarte bine să lenevești în pat până la prânz, mai ales când ai timp – în weekend, să spunem - și ai avut o perioadă agitată cu puține ore de somn. Dar cea mai bună modalitate de a vă îmbunătăți somnul pe termen lung este să mențineți un program regulat de culcare și trezire, nu să dormiți mai mult în weekend sau zilele libere. Asta înseamnă să vă treziți în același timp în fiecare zi, chiar dacă ați avut o noapte târzie - și da, asta include weekendul.
Săritul din pat dimineața
Când treci de la starea de culcat la cea în picioare, gravitația trimite brusc și cu viteză sângele în picioare, ceea ce vă poate scădea tensiunea arterială brusc și vă poate face să vă simțiți un pic amețit. Unii chiar pot chiar leșina din cauza asta. Ridicați-vă încet, întâi în fund, pe marginea patului, pentru a oferi corpului dvs. câteva secunde pentru a se obișnui cu noua poziție, mai ales dacă ați observat o oarecare amețeală în trecut. Este o precauție ușor de luat, care vă poate salva de o cădere periculoasă.
Exercițiile de dimineață
Exercițiile fizice făcute periodic ajută somnul, vă mențin greutatea, inima în bună stare și dau o stare bună de spirit, asta ca să enumerăm câteva beneficii. Este mai probabil să vă țineți de antrenamente dacă ăsta e primul lucru pe care-l faceți dimineața. Ar putea face chiar mai ușor să controlați ceea ce mâncați pe parcursul zilei și să vă mențineți greutatea. Planificați-vă de seara aceste antrenamente și puneți-vă hainele de sport mai aproape de pat se cu seara.
Săriți peste cafea
Dacă beți, de obicei, ceașca/cana de cafea dimineața, reducerea bruscă a cantității sau renunțarea bruscă la cafeaua de dimineață vă poate da peste cap. E posibil să nu vă concentrați la fel de bine și s-ar putea să fiți foarte obosiți și cu dureri de cap severe, greață și simptome asemănătoare gripei. Dacă încercați să vă reduceți cantitatea de cofeină, trebuie să o faceți treptat, pentru a evita aceste neajunsuri.
Spălatul pe dinți
În fiecare noapte se formează un film lipicios, numit placă, pe dinți. Dacă nu o periați dimineața, poate începe să se depună și să se întărească pe dinți, formând tartrul dentar de care puteți scăpa doar la cabinetul stomatologului. Dacă placa și tartrul sunt prea mult lăsate pe dinți, acestea pot duce la inflamarea gingiilor sau la sângerării, la carii dentare, la respirație urât mirositoare, boli ale gingiilor și alte probleme de sănătate.
Spălatul pe dinți imediat după cafea
Problema este acidul din cafea. Așadar, nu trebuie să vă spălați pe dinți imediat după ce ați înghițit vreun aliment sau o bătură cu acid. De exemplu, unora le place să bea apă cu lămâie dimineața. Acidul slăbește smalțul dinților, iar periajul lor imediat poate elimina acest smalț. E bine să vă spălați pe dinți la între 30 până la 60 de minute după ce ați băăut cafeaua, ca acidul să se estompeze.
Verificatul email-ului
Dacă vă verificați în permanență dispozitive digitale, email și social media, dimineața la micul dejun, asta poate provoca stres și anxietate. De exemplu, este posibil să simțiți mai multă presiune pentru a începe munca mai devreme dacă verificați email-ul. Lăsați aceste activități pentru mai târziu, eventual pentru când ajungeți la serviciu, și rămâneți deconectat dimineața când mâncați, ca să aveți timp să vă relaxați. La început vă va fi greu să renunțați la acest obicei, dar vă poate face mai fericit și chiar vă poate ajuta să munciți cu mai mult spor, pe termen lung.
Momentul de liniște
Dacă ziua vă este plină, multă muncă și zgomot, dimineața este șansa perfectă pentru a vă „curăța" mintea chiar și cu câteva minute de meditație. Puteți pur și simplu să vă concentrați asupra respirației și să încercați să nu cădeți pradă gândurilor care vă trec prin cap. Practica poate scădea nivelul hormonului stresului – cortizolul - și poate ajuta la ameliorarea unor condiții, inclusiv anxietatea, durerea, tensiunea arterială ridicată, insomnia și durerile de cap date de migrene.
Renunțarea la micul dejun
Persoanele care mănâncă în mod regulat micul dejun tind să aibă o gândire mai analitică și mai puțină grăsime corporală și au risc mai mic să facă diabet de tip 2 și boli de inimă. De asemenea, acestea fac exercitii fizice mai regulat și au o dietă mai sănătoasă. Așadar, bucurați-vă de un mic dejun sănătos - este un mod ușor și plăcut de a începe un bun început al zilei.
Dulciurile de dimineață
Gogoșile, croissantele, brioșele și alte produse de patiserie dulci făcute cu făină albă au o mică valoare nutritivă, iar zahărul din ele intră în sângele dvs. prea repede. Puseul de energie imediat după consum e de fapt o luzie, pentru că de-a lungul zilei, acest mic dejun prea dulce, vă va face să vă simțiți obosit, iritabil și mult mai flămând. Proteine din ouă sau brânză de casă și „carbohidrații complecși" cu mai multe fibre și valori nutritive - făină de ovăz sau alte cereale integrale, fructe și legume, la fel – organismul are nevoie de mai mult pentru a le digera, vă satisfac foamea pe termen mai mult și vă oferă un flux constant de energie.
Protecția solară
Vă poate ajuta să vă protejați pielea de cancer și de ridurile adânci cauzate de razele UVB la care sunteți expus ori de câte ori sunteți la soare, chiar dacă este înnorat afară. Cel mai bine este să aplicați crema / spray-ul / loțiunea cu aproximativ 15-20 de minute înainte de a ieși afară din cază, ca să aibă timp să intre în piele. Trebuie să o aplicați din nou după doar 2 ore dacă stați afară orele acelea sau chiar mai des dacă transpirați mult sau mergeți la înot.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.