Se crede că boala Alzheimer este cauzată de acumularea anormală de proteine în interiorul și în jurul celulelor cerebrale. Una dintre proteinele implicate se numește amiloid, ale cărei depozite formează plăci în jurul celulelor cerebrale.
Deși nu se știe cu exactitate ce anume determină începerea acestui proces, oamenii de știință știu că acesta începe cu mulți ani înainte de apariția simptomelor.
Cu toții avem obiceiuri proaste la care știm că ar trebui să renunțăm.
Odata cu înaintarea în vârsta oamenii încep să uite din ce in ce mai frecvent.
Demența este o boală a creierului care inițial se manifestă cu probleme de memorie iar ulterior afectează progresiv alte părți ale creierului producând:
- dificultăți ale activitatilor uzuale de zi cu zi
- dificultăți de comunicare
- schimbări de dispoziție, raționament sau de personalitate.
Boala este mai frecventa la bătrâni, dar poate apărea devreme, încă de la vârsta de 40 de ani.
Statisticile arată ca una din 20 de persoane peste vârsta de 65 de ani suferă de demență, în timp ce la cei peste 80 de ani o persoana din 5 are un anumit grad de demență, potrivit Royal College of Psychiatrists.
Dar oamenii de știință au dezvăluit acum că persoanele care se scobesc în nas ar putea fi expuse unui risc crescut de Alzheimer și demență.
Medicii de la Universitatea Griffith din Queensland, Australia, au dezvăluit că bacteriile pot călători prin nas și pot ajunge în creier.
Aici, spun ei, se creează bacterii care sunt un semn revelator al bolii Alzheimer.
Alzheimer este o afecțiune devastatoare atât pentru persoana care suferă de această boală, cât și pentru cei dragi acesteia.
Boala afectează creierul, iar în Marea Britanie există peste 42.000 de persoane cu vârsta sub 65 de ani care trăiesc cu această afecțiune.
Afectează una din șase persoane cu vârsta de peste 80 de ani și se crede că numai în Marea Britanie suferă în total aproximativ 850.000 de persoane.
Cercetarea, "o premieră mondială"
Scriind în jurnalul Scientific Reports, medicii au spus că bacteria chlamydia pneumoniae a fost capabilă să folosească nervul care se întinde între cavitatea nazală și creier ca o cale pentru a invada sistemul nervos.
Celulele din creier au reacționat apoi.
Reacția lor a fost să depună proteina beta amiloidă, care este un indicator cheie al bolii Alzheimer.
În timp ce experții spun că cercetarea este o "premieră mondială", este important de reținut că aceasta a fost efectuată doar pe șoareci și nu a fost încă testată pe participanți umani.
Pentru a preveni apariția acestei afecțiuni la oameni, experții spun că ar trebui să evitați obiceiurile zilnice comune.
Co-autorul, profesorul James St John, șeful Centrului Clem Jones pentru neurobiologie și cercetare în domeniul celulelor stem, a declarat: "Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr din nas nu sunt o idee bună.
Nu vrem să ne deteriorăm interiorul nasului, iar scobitul și smulgerea pot face acest lucru.
Dacă deteriorați mucoasa nasului, puteți crește numărul de bacterii care pot urca în creier".
Experții au declarat că sunt primii care arată că Chlamydia pneumoniae poate urca direct pe nas și ajunge în creier, unde poate declanșa patologii care seamănă cu boala Alzheimer.
"Am văzut că acest lucru s-a întâmplat într-un model de șoarece, iar dovezile sunt potențial înfricoșătoare și pentru oameni", a adăugat profesorul St John, citează The Sun.
Acum, echipa planifică următoarea fază a cercetării lor - care speră să demonstreze că aceeași cale există și la oameni.
Profesorul St John a adăugat că există și alte teste care pot fi detectoare pentru această afecțiune.
El a spus că pierderea simțului olfactiv este un factor determinant și a adăugat că testele de miros atunci când o persoană împlinește 60 de ani ar putea fi benefice.
"Odată ce treci de vârsta de 65 de ani, factorul de risc crește imediat, dar căutăm și alte cauze, pentru că nu este vorba doar de vârstă - este vorba și de expunerea la mediu.
Și credem că bacteriile și virușii sunt esențiale", a spus el.
Demența și Alzheimer - care sunt simptomele comune
- Uitarea
- Probleme cu activitățile zilnice
- Greșeli cu privire la timp și loc
- Probleme de limbaj
- Pierderea lucrurilor
- Judecata slabă
- Retragere din activitățile sociale
- Schimbări de comportament și de caracter
- Neliniște
- Probleme cu vederea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.