Este cunoscut faptul că reducerea consumului de alcool scade riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, precum și a diferitelor tipuri de cancer.
De altfel specialiștii recomandă ca femeile să nu consume mai mult de o porție de alcool pe zi, o porție însemnând 150 ml de vin, în timp ce bărbații au voie două porții. Mai mult decât atât, consumul de alcool să nu fie zilnic, dar nici să nu se exagereze prin cumulare în weekend.
Pe lângă problemele deja menționate, consumul regulat de alcool ”favorizează depozitarea grăsimilor, deoarece organismul acordă prioritate metabolizării alcoolului în organism în detrimentul alimentelor, dacă cele două sunt consumate în același timp”, susține nutriționistul Jean Hanks, citat EatThis. În plus, Hanks spune că alcoolul poate ”interfera cu un somn bun”, în timp ce ”consumul excesiv de alcool este legat de afectarea ficatului și de creșterea tensiunii arteriale”.
Deși multora le este greu să renunțe la al doilea sau al treilea pahar (după caz), chiar dacă asta ar însemna un lucru bun pentru sănătatea lor, se pare că a fost găsită soluția și la această problemă. Concret este vorba despre un obicei pe cât de banal, pe cât de simplu, iar acest fapt este arăta de un studiu recent, ce a fost publicat în Addiction, revista Societății pentru Studiul Dependențelor.
Testul genial pe care trebuie să-l încerci
Potrivit studiului la care au participat 260 de gospodării din Marea Britanie, care consumau în mod obișnuit două sticle de 750 ml de vin în fiecare săptămână, acestea au fost îndrumate să adopte un nou obicei timp de două săptămâni. Astfel, Unii dintre ei au îndrumați să cumpere sticle de 750 ml, alții sticle mai mici. În același timp unii trebuiau să bea din pahare de 350 ml, iar alții din pahare de 290 ml.
La finalul ”testului”, cercetătorii au descoperit că participanții care au cumpărat sticle mai mici au băut mai puțin cu 146 ml, comparativ cu cei care au achiziționat sticlele ”normale”, de 750 ml.
O constatare și mai semnificativă a fost aceea că participanții care au folosit pahare mai mici au băut cu 6,5% mai puțin vin, sau echivalentul a 1,7 pahare mai puțin (253 ml), pe parcursul a 14 zile.
”Deși acest studiu este mic (260 de gospodării) și s-a concentrat doar pe o singură populație (persoane care trăiesc în Marea Britanie), el sugerează că schimbarea dimensiunii paharelor ar putea fi o strategie realistă pentru persoanele care încearcă să reducă consumul de alcool”, a mai spus Hanks pentru sursa menționată.
Care sunt efectele alcoolului asupra sănătății
Consumul de alcool are efect asupra sănătății pe mai multe ”fronturi”, astfel:
La nivel metabolic, ca aliment, 1 g de alcool are o valoare calorică mare, de 29 de calorii, fără a aduce însă și substanțe nutritive;
La nivel nervos:
- încetinește funcționalitatea sistemului nervos central;
- consumat excesiv, distruge celulele cerebrale;
- provoacă modificări majore la nivelul creierului;
- sfera cognitivă este influențată negativ și apare o afectare a limbajului.
La nivel psihic, acustico-vestibular și motric:
- starea de ebrietate generează euforie sau agresivitate și violență;
- alterează capacitatea de concentrare;
- diminuează vederea și auzul.
La nivel neurodegenerativ provoacă vasodilatație, modificarea pulsului, grețuri și vărsături.
La nivel digestiv:
- întregul sistem digestiv are de suferit, alcoolul având un efect inflamatoriu;
- cel mai expus este ficatul, locul unde se metabolizează peste 90% din alcoolul consumat.
La nivel cardiovascular:
- alcoolul are efecte aritmogene, provocând palpitații și respirație dificilă, precum și tulburări de ritm;
- alcoolicii cronici prezintă risc de cardiomiopatie dilatativă etanolică.
La nivel sexual în cazul bărbaților, pe termen lung, alcoolul duce la infertilitate și la disfuncții erectile.
Ce se întâmplă dacă bei un pahar de vin roșu. Trifan: S-a crezut că 20-30 gr pe zi au factor protectiv pentru bolile cardiovasculare, dar NU
Potrivit mai multor studii, există 9 factori de risc majori cardiovasculari care pot da o probabilitate cu privire la evenimentele cardiovasculare. Și acestea sunt, în ordine:
- vârsta și sexul
- sedentarismul
- obezitatea
- dislipidemia
- creșterea valorilor colesterolului
- hipertensiunea arterială
- diabetul zaharat
- fumatul
- alcoolul
Potrivit medicului Cătălina Trifan, "riscul cardiovascular reprezintă o probabilitate ca o persoană dată să aibă un eveniment cardiovascular fatal sau non-fatal într-o perioadă definită de timp.
În ordine, fiecare dintre acestea are o pondere care poate să prezică cam ce se poate întâmpla, cu o probabilitate, evident, cu o persoană dată, într-un interval de aproape 10 ani, dacă el va face un AVC sau un infarct, fatal sau non-fatal".
Vinul roșu, bun sau rău pentru sănătate
Alcoolul este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, chiar dacă este trecut la finalul listei.
S-a spus de multe ori că un pahar de vin roșu face bine pentru sănătate și previne bolile cardiovasculare, însă se pare că lucrurile nu stau tocmai așa. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.