Obiceiul banal care duce la creșterea colesterolului. Mâncatul doar o dată pe zi poate duce la pierderea în greutate, dar poate afecta negativ nivelurile de colesterol LDL și HDL, precum și tensiunea arterială.
Totuși, există și opinii care susțin că mâncarea o dată pe zi poate avea beneficii asupra compoziției corporale și sănătății, în funcție de starea de sănătate a individului. Studii recente indică faptul că o frecvență mai mare a meselor poate avea un impact pozitiv asupra colesterolului total și LDL.
De asemenea, se sugerează că consumul majorității caloriilor mai devreme în zi poate fi benefic pentru sănătatea generală. Micul dejun este evidențiat ca o masă cheie, asociată cu o dietă de calitate și mai puțini factori de risc cardiovasculari.
Ce se întâmplă cu colesterolul tău atunci când mănânci doar o dată pe zi
Consumul a trei mese regulate pe zi a fost împământenit în mintea multor oameni de-a lungul anilor. Cu toate acestea, creșterea popularității postului intermitent a perturbat această tradiție. Unele metode de post intermitent, cum ar fi metoda 18:6, te pot determina să sari peste micul dejun, dar să mănânci mesele tale între orele 10 dimineața și 6 seara.
Vezi și: Cum să scazi tensiunea arterială în câteva minute. Trei trucuri ale cardiologilor
Alte planuri pot restricționa caloriile sau pot implica post total câteva zile pe săptămână, în timp ce mănânci normal în celelalte zile. Unele tipuri de post intermitent sunt mai restrictive. Dieta One Meal a Day (OMAD) îți restricționează alimentația la o singură masă pe zi, astfel încât organismul tău să ardă grăsime în loc de hrană pentru combustibil.
În timp ce acest tip de alimentație te poate face să pierzi puțin în greutate, poate fi dificil de menținut pe termen lung. Mâncând doar o dată pe zi, s-ar putea să nu fie benefic pentru sănătatea ta cardiovasculară, conform unui articol din 2007 publicat în American Journal of Clinical Nutrition, potrivit Health Digest.
Deși ai putea observa unele schimbări în compoziția corpului tău, cum ar fi pierderea grăsimii, vei observa o creștere atât a nivelului de colesterol LDL, cât și a celui de colesterol HDL, precum și o creștere a tensiunii arteriale.
Vezi și: Ceaiul care șterge ridurile. Cum se folosește, de fapt
Dietă - FOTO: Freepik@KamranAydinov
Numărul redus de mese poate afecta sănătatea inimii
Deși patru mese pe zi ar putea părea multe, pot fi benefice pentru unele niveluri de colesterol, conform unui studiu din 2020 publicat în Neuroendocrinology Letters. Menținând același număr total de calorii, studiul a avut un grup care a mâncat mai puțin de patru mese pe zi și altul care a mâncat patru sau mai multe.
Cei care au consumat mese mai mici, dar mai frecvente, au avut trigliceride cu post negativ mai mici și concentrații mai mari de colesterol HDL în comparație cu cei care au consumat trei sau mai puține mese zilnic. Cu toate acestea, nu au existat diferențe în nivelurile de colesterol LDL și total.
Un articol din 2021 publicat în Clinical Nutrition a combinat rezultatele a 21 de studii controlate randomizat referitoare la efectul frecvenței meselor asupra factorilor de risc cardiometabolici, cum ar fi colesterolul și glucoza din sânge. O frecvență mai mare a meselor este asociată cu niveluri mai scăzute de colesterol total și colesterol LDL.
Vezi și: Depresia de ianuarie, ce este și cum o recunoști. De ce ne afectează prima lună din an
Mâncatul o dată pe zi, sănătos, dar cu condiții
Mâncatul doar o dată pe zi nu trebuie să fie neapărat o veste proastă dacă ești sănătos, conform unui articol din 2022 publicat în Frontiers in Physiology. În comparație cu a mânca trei mese pe zi, consumul unei singure mese seara a dus la o greutate și o masă grasă mai scăzute, creșterea arderii grăsimilor în timpul exercițiilor fizice și niveluri mai scăzute de zahăr din sânge. Consumul a unei mese pe zi nu a afectat capacitatea lor aerobă sau forța.
Este mai bine să mănânci mai devreme în zi
Nu trebuie să renunți la postul intermitent, dar ar putea fi o idee bună să-ți ajustezi programul alimentar dacă îți faci griji cu privire la colesterolul tău. Un articol din 2019 publicat în Nutrients sugerează că a mânca micul dejun mai devreme în zi este mai benefic pentru sănătatea generală decât să mănânci mese mai consistente seara.
A avea un interval de post între 12 și 16 ore, care ar putea începe spre seară până dimineața următoare, ar putea duce și la indicatori mai buni de sănătate, cum ar fi creșterea sensibilității la insulină, reducerea colesterolului și scăderea inflamației.
Micul dejun este o masă cheie, conform unui comunicat din 2017 în Circulation din partea American Heart Association. Sărirea peste micul dejun este de obicei asociată cu o calitate scăzută a dietei, lipsa a doi treimi din nutrienții zilnici și consumul crescut de zaharuri adăugate.
Cei care iau micul dejun tind să aibă mai puține factori de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi colesterolul ridicat, colesterolul LDL ridicat și colesterolul HDL scăzut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.