Studiile anterioare au sugerat că urbanizarea este un factor important în creșterea obezității, în întreaga lume. Cu toate acestea, un nou studiu pe scară largă contrazice acest lucru, indicând faptul că această creștere a ratelor de obezitate este mai semnificativă în rândul persoanelor din mediul rural.
Cercetătorii au considerat că persoanele care trăiesc în zonele urbane mănâncă mai multe alimente nesănătoase, procesate și au mai puțină activitate fizică, potrivit medicalnewstoday.com.
Cu toate acestea, un nou studiu major - rezultatele care apar în revista Nature - transformă acum această idee, arătând că ratele de obezitate din întreaga lume au crescut mai rapid în zonele rurale decât în zonele urbane.
În cadrul studiului, cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra, Marea Britanie au condus o echipă de peste 1.000 de specialiști.
Împreună, au analizat datele privind sănătatea celor peste 112 de milioane de adulți din 200 de țări și teritorii, acoperind o perioadă de 32 de ani, între 1985 și 2017. Echipa a obținut aceste date din 2.009 studii în care erau analizate datele disponibile despre măsurarea înălțimii și greutății participanților. Din aceste două valori, este posibil să se calculeze indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane, care permite profesioniștilor din domeniul sănătății să determine dacă individul are sau nu obezitate.
Rezultatele analizei, surprinzătoare
Analiza extinsă a cercetătorilor a arătat că IMC-ul femeilor a crescut pe parcursul perioadei de studiu cu o medie de 2,0 kilograme pe metru pătrat (kg/m2), în timp ce indicele BMI al bărbaților a crescut în medie cu 2,2 kg/m2.
Cu toate acestea, creșterile în IMC au fost cele mai proeminente în zonele rurale, nu în zonele urbane, potrivit cercetătorilor. Ei remarcă faptul că zonele rurale din țările cu venituri mici și mijlocii reprezintă de fapt mai mult de 80% din creșterea IMC.
Echipa explică faptul că situația s-a schimbat din 1985, când în majoritatea țărilor, persoanele care trăiesc în zonele urbane au avut rate de obezitate mai ridicate decât cele din mediul rural.
Între 1985 și 2017, media IMC în regiunile rurale din întreaga lume a crescut cu 2,1 kg/m2 pentru adulții de ambele sexe, în timp ce în mediul urban indicele mediu corporal al femeilor și al bărbaților a crescut cu 1,3 kg/m2 și respectiv 1,6 kg/m2.
„Rezultatele acestui studiu global masiv de rastoarnă percepția cunoscută până acum, că oamenii care trăiesc în orașe sunt cei care au cea mai mare pondere a obezității”, spune autorul principal, prof. Majid Ezzati, Colegiul Imperial din Londra.
În același timp, cercetătorii remarcă faptul că venitul țării joacă un rol în creșterea medie a IMC a populației. În țările cu venituri mari, IMC-urile au crescut cel mai mult în zonele rurale, în special în cazul femeilor.
Autorii consideră că acest lucru se poate datora faptului că populațiile rurale din țările cu venituri mari se bucură în mod normal de beneficii mai puține decât cei din zonele urbane, având venituri mai reduse, acces mai restrâns la educație și un acces mai mic la alimente sănătoase, din cauza costurilor ridicate.
"Discuțiile legate de sănătatea publică tind să se concentreze mai mult pe aspectele negative ale vieții în orașe", notează prof. Ezzati. „De fapt, orașele oferă o multitudine de oportunități pentru o nutriție mai bună, mai multe exerciții fizice și recreere, precum și o sănătate generală îmbunatățită. Aceste lucruri sunt adesea mai greu de găsit în zonele rurale", subliniază el.
Populațiile rurale se confruntă cu provocări diferite. Comunitățile rurale din țările cu venituri mici și mijlocii au crescut economic comparativ cu anii 1980. Autorii mai remarcă faptul că beneficiile pe care au început să și le permită - cum ar fi instrumentele agricole mai moderne și accesul la o infrastructură mai bună și la mijloacele de transport - au putut să aibă un efect negativ asupra sănătății, prin scăderea nivelului de activitate fizică și prin introducerea mai multor alimente nesănătoase.
Țările din Africa, singurele atipice
Singurele țări în care acest model nu pare să se aplice au fost cele din Africa Subsahariană, unde femeile din zonele urbane au avut rate de creștere mai mari ale IMC decât femeile din regiunile rurale. Această constatare, spun cercetătorii, se poate datora faptului că femeile care trăiesc în orașe tind să facă, de exemplu, mai puțin muncă activă și nu se angajează în aceleași sarcini fizice exigente ca și femeile din mediul rural.
Cu toate acestea, concluziile actuale indică faptul că cercetătorii ar putea avea nevoie să reevalueze înțelegerea factorilor care determină creșterea ponderală în întreaga lume și să ia în considerare noi metode de adaptare a abordărilor pentru sănătate în diferite comunități urbane și rurale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.