"Obezitatea la copii este una dintre cele mai mari problema ale secolului 21. Exista astăzi o epidemie a obezității, atât în rândul copiilor, cât și al adulților, fiind un motiv major de îngrijorare, nu neapărat din cauza percepției asupra propriei persoane sau din partea celorlalți, ci mai ales din cauza complicațiilor care pot să apară. Copiii cu obezitate suferă de depresie și hărțuire, dezvoltă probleme comportamentale și afective. Obezitatea poate să cauzeze probleme endocrine, neurologice, respiratorii, gastrointestinale și ortopedice, pe lângă hipertensiune arteriala și hipercolesterolemie. Supraponderabilitatea poate avea efecte devastatoare la copii, putând duce la apariția de dureri de spate, picioare sau articulații, când altfel, aceștia ar putea să se joace fară griji", a explicat pentru DC Medical dr. Bianca Ilie, medic nutritionist.
Există un standard?
Nutriționistul spune că nu există un standard anume, ci intervale de referință stabilite pentru a ne ajuta să determinam supraponderabilitatea și obezitatea la copii.
"Putem afla dacă greutatea copilului nostru se află într-un interval optim de referință, prin calcularea indicelui de masa corporala - IMC ( greutatea divizata la înălțime la patrat). Suprapoderabilitatea este definita că IMC egal sau peste percetila 85 sau sub percentila 95 la copii și adolescente de aceeași vârstă și sex. Obezitatea apare atunci când IMC creste peste percentila 95. Pentru copii și adolescenți, IMC este calculat în funcție de vârstă și sex, spre deosebire de cel al adulților, deoarece compoziția corpului unui copil variază destul de mult intre băieți și fete", spune dr. Bianca Ilie.
Despre zicala din bătrâni gras și sănătos, nutriționistul spune că este o realitate deformată și extrem de periculoasă.
"Zicala din bătrâni, gras și sănătos, reflectă o realitate deformată și periculoasă, obiceiurile greșite de alimentație transformând copilul într-un viitor cardiac, viitor diabetic sau un copil exclus social de colegii din școală"
Cauzele obezității
Potrivit expertului, obezitatea poate apărea din mai multe cauze, însă, un rol major în au obiceiurile din familie.
"Creșterea în greutate este cauzată de un dezechilibru energetic, atunci când aportul caloric depășește consumul caloric realizat prin activitate fizica. Mediul familial, cultural și social joaca, de asemenea, un rol important în răspândirea epidemiei obezității infantile, prin promovarea băuturilor carbogazoase (sucurilor dulci), meselor hipercalorice și sedentarismului. În zilele noastre, alimentele de tip fastfood sunt ieftine și ușor accesibile, multe familii fară o educație alimentara sustenabila ajungând victime și consumatori fideli ai acestei industrii. Jocurile video, prográmele TV înlocuiesc vechile jocuri autentice ale copilăriei", explică specialistul.
Ce pot face părinții pentru a preveni obezitatea copiilor?
Medicul spune că exemplul părinților este decisiv în prevenirea obezității infantile. Sceștia trebuie să le ofere copiilor nu numai o educație alimentară, cât și un bun exemplu de dietă.
"Pentru a preveni obezitatea juvenila, părinților le este recomandat să își asume un rol activ în viață copiilor, să ofere un exemplu pozitiv, să se implice cât mai mult în a le pregăti mese sănătoase, în a le oferi o educație alimentara și fizica potrivita, în a-i încurajă să iasă cât mai mult în aer liber. Nu cantitatea de mâncare e importanta, ci calitatea nutritiva a acesteia", sublinizază nutriționistul.
40% dintre copii romani sunt supraponderali, conform statisticilor. Studiile arata că doar 10% din tóate cazurile de obezitate infantila sunt cauzate de afecțiuni endocrine, restul 90% fiind date de mediul în care aceștia trăiesc, de comportamentul și alegerile alimentare pe care părinții le fac.
Riscuri pe termen lung
Potrivit medicului, riscurile pe termen lung sunt vitale, obezitatea infantila poate avea repercusiuni permanente.
"Obezitatea infantilă, în lipsa intervenției unei conduite terapeutice adecvate, se instalează pentru totdeauna și devine din ce în ce mai periculoasa la adult, ajungând la superobezitate morbida, care poate fi tratata actual numai prin metode invazive de chirurgie bariatrica", arată medicul.
Cum combatem obezitatea infatila?
"Obezitatea infantilă se combate cel mai bine prin prevenție. Ea este cheia unui stil de viață echilibrat și sănătos și se poate începe chiar din perioada prenatala. Diabetul gestational și fumatul în timpul sarcinii predispun copilul la obezitate. Daca familia are un istoric familial de obezitate, exista probabilitatea că și copilul să prezinte predispoziție la un índice de masa corporala crescut"
Cum convingem un copil că trebuie să își schimbe stilul de viață, alimentația?
"Copiilor le place să-i imite pe cei mari. Prin exemplul pe care îl oferim, noi, oamenii mari, le putem oferi stilul de viață sănătos și echilibrat de care au nevoie. Educație nutritiva trebuie să fie un efort familial colectiv. Copiii au nevoie să fie încurajați să bea apa și să consume cât mai puține dulciuri. Fructele și legumele sunt bogate în macronutrienti și de asemenea, hipocalorice. Printr-un orar alimentar echilibrat, prin stabilirea și organizarea meselor în familie, copiii pot fi ajutați să se mențină sănătoși. Ei ar trebui sfătuiți să iasă să se joace afara, să aibe cât mai multe activități fizice și cât mai puține ore petrecute în fata unui ecran"
Cât de ușor/greu slăbesc copii?
"Literatura de specialitate susține că este mai ușor pentru un copil să slăbească, în comparație cu un adult, datorita mai multor factori biologici și comportamentali. În procesul de creștere, copiii ard mai multe grăsimi decât adulții. Copiii găsesc aliați în familie, care să îi îndrume și să le încurajeze efortul, reușind schimbări comportamentale mai rapide și susținute, fata de adulți"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.