Obezitatea, factor de risc pentru cancerul de esofag. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Obiceiurile alimentare pot avea rol decisiv

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cancerul de esofag - FOTO: Freepik@boggy
cancerul de esofag - FOTO: Freepik@boggy

Mâncatul seara poate avea consecințe negative grave. Nu doar că duce la acumularea de kilograme nedorite, dar poate duce și la cancer.

Obezitatea nu reprezintă doar o problemă estetică sau de sănătate generală, ci este un factor cu implicații grave, inclusiv în apariția unor tipuri de cancer, precum cel de esofag. Potrivit prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, acest risc este amplificat de obiceiuri alimentare nesănătoase, în special consumul de alimente seara.

Obiceiurile alimentare, factor decisiv pentru cancerul esofagian

Obezitatea afectează nu doar stratul adipos extern, ci și organele interne, crescând tensiunea intra-abdominală.

"Obiceiurile alimentare pot avea un rol, uneori, decisiv în producerea acestei boli. În primul rând, să luăm în considerare faptul că cei care mănâncă foarte mult devin obezi. Obezitatea este un factor care intervine.

Obezitatea nu este doar a peretelui abdominal, ci și a organelor interne, iar astfel crește tensiunea intra-abdominală. În acest fel, stomacul este împins prin inelul hiatal în sus, către torace, iar sfincterul esofagian inferior, care reglează, ca o supapă, trecerea alimentelor din esofag în stomac, nu mai este supus presiunii pozitive abdominale, ci presiunii negative din torace. Astfel, locul de vărsare al esofagului în stomac, numit cardia, rămâne deschis, iar refluxul este inevitabil.

Contează mai puțin refluxul în sine și mai mult timpul în care esofagul este evacuat de refluxul acid. Cu cât contactul este mai îndelungat, cu atât este mai nociv. În schimb, cu cât refluxul este mai rapid, cu atât consecințele sunt mai reduse. Din acest motiv, investigăm pacienții", a explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Obezitatea, factor de risc pentru cancerul de esofag - FOTO: [email protected]

Refluxul esofagian, factor de risc pentru cancerul esofagian

Refluxul esofagian, cunoscut și sub denumirea de boală de reflux gastroesofagian (GERD), este o afecțiune frecventă, caracterizată prin întoarcerea conținutului gastric acid în esofag. Această expunere repetată la acid poate provoca inflamații cronice și leziuni ale mucoasei esofagiene, ceea ce crește riscul de complicații severe, inclusiv cancerul esofagian.

Legătura dintre refluxul esofagian și cancerul esofagian

Una dintre principalele complicații ale GERD este esofagul Barrett, o afecțiune în care celulele normale ale esofagului inferior sunt înlocuite cu un tip de celule asemănătoare celor din mucoasa intestinală. Această modificare, cunoscută sub numele de metaplazie intestinală, reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea adenocarcinomului esofagian, o formă agresivă de cancer esofagian.

Pe lângă adenocarcinom, refluxul esofagian necontrolat poate contribui la apariția altor tipuri de cancer esofagian, precum carcinomul scuamos, deși acest tip este mai frecvent asociat cu fumatul și consumul excesiv de alcool.

Deși refluxul esofagian este o afecțiune comună, ignorarea simptomelor sau lipsa tratamentului poate avea consecințe grave, inclusiv dezvoltarea cancerului esofagian. O abordare proactivă, bazată pe prevenție și monitorizare, este esențială pentru reducerea riscurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel