Obezitatea, efecte fatale. Avertismentul medicului Tatu-Chițoiu: un motor de Dacie nu poate împinge la nesfârșit un tanc. Tratăm efectele, nu cauza

Dana Lascu |
Data publicării:
Obezitate Photo by Towfiqu barbhuiya from Pexels
Obezitate Photo by Towfiqu barbhuiya from Pexels

Cunoscutul medic cardiolog, Gabriel Tatu-Chițoiu explică efectul devastator pe care-l are obezitatea asupra întregului organism, nu doar asupra inimii. „Tratăm efectele, nu și cauza” atrage el atenția. 

Cunoscutul medic cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu spune ccă are mulți pacienți obezi care ajung să aibă mari probleme cardiovasculare și că orice medicamente ar lua, de fapt nu este tratată cauza, ci efectele ei. Cu toții trebuie să slăbească, dar e greu să-i faci să înțeleagă asta. 

De ce nu funcționează tratamentele și faci infarct

„De ce un motor de „Dacie” nu poate „împinge” la nesfârșit un tanc. 

Domnul XY are 53 de ani și 153 de kilograme. În urmă cu 2 săptămâni a „făcut” un infarct. Este surprins că a „făcut” infarct. Tocmai el... om puternic care nu a fost niciodată bolnav...care nu a simțit nimic până acum... Este speriat să nu îl mai repete... este speriat să nu moară..mai ales că i s-a „descoperit” acum și un diabet.

În urmă cu jumătate de oră am văzut un alt domn XY. A revenit la o consultație după 10 ani de absență. Are acum 69 de ani și 130 kg. A venit pentru că nu-și mai poate controla tensiunea. Și diabetul lui o ia razna. Nu înțelege de ce: schemă de tratament pe care i-am dat-o acum 10 ani „mergea” foarte bine iar el nu a simțit nimic până în urmă cu 2-3 săptămâni.

Boală, de fapt, este obezitatea. Ea conduce la diabet, la hipertensiune, la apnee în somn... și, încet încet, la insuficientă cardiacă. Toate acestea sunt consecința obezității... iar noi tratăm efectele și nu cauza. Facem, deci, un tratament „cosmetic” atâta timp cât obezitatea persistă. Am zeci de cazuri de oameni care în momentul în care au înțeles asta s-au pus pe dietă sănătoasă și pe sport. Au slăbit, nu mai au hipertensiune și nici diabet”, a notat dr Gabriel Tatu-Chițoiu. 

Boli pe care le simți mult prea târziu

Cardiologul atrage atenția că efectele dezastruoase ale obezității se instalează treptat și că în prima fază cei care dezvoltă boli de inimă și diabet nu „simt” nimic. 

„Ceea ce se ignoră este faptul că organele noastre, inclusiv inima, sunt atât de bine făcute încât dacă se îmbolnăvesc noi nu simțim inițial, nimic. De ce? Pentru că ele sunt create cu rezerve funcționale. Spre exemplu când stau în repaus eu nu folosesc decât 25% din capacitatea plămânilor. Restul este rezervă pentru atunci când fac efort. La fel și inima. Dacă însă plămânii mei sau inima se îmbolnăvesc ele vor folosi în repaus o parte din rezervele lor funcționale. Deci eu nu voi simți nimic în repaus. Voi constată însă că nu pot face efortul pe care îl făceam înainte. Voi da asta pe seama bătrâneții, a lipsei de antrenament... și asta până când rezervele funcționale se vor epuiza și voi începe să simt că ceva nu este în regulă. Atunci mă voi duce la doctor. Adică târziu. Iar doctorul îmi va face un tratament „cosmetic”.

Inima (și, de fapt, toate organele noastre) sunt create pentru un corp ideal, normal. Adică un corp cu anumite dimensiuni (înălțime - greutate) normale. Adică pentru un corp cu indice de masă corporală normal  (IMC = greutatea/înălțimea în metri ridicată la pătrat). IMC normal este între 19 și 25. Spre exemplu eu sunt la limita superioară a normalului, la 25, în acest moment. Și fac eforturi să rămân măcar acolo dacă nu sub 25”, arată dr Gabriel Tatu-Chițoiu. 

Grăsimea care se dpeune în tot organismul

Este foarte ușor să ajungi obez, mai ales în ziua de azi. Dar grăsimea nu se depune doar la suprafață, ci și în interior, acoperind și înconjurând organele, arată medicul. 

„Noi devenim supraponderali/obezi prin depunere de grăsime, peste tot. În interior, printre și în organe (și găsim la ecografie că avem ficat gras sau grăsime în jurul inimii) și în exterior (facem burtă, șorțuri de grăsime, șunci peste tot). Inima și celelalte organe ale noastre rămân însă la aceleași dimensiuni. Ele vor trebui însă să își intensifice activitatea pentru a susține un corp cu „gabarit depășit”. În felul acesta inima, o pompă creată pentru a împinge sânge pentru un corp normal, cu un IMC normal, începe să se „forțeze” pentru a împinge sânge pentru un corp și jumătate sau chiar pentru două corpuri cum este cazul celor doi pacienți descriși mai sus. Este ca și cum un motor de „Dacie” se forțează să împingă acum un tanc. Poate reușește să o facă pentru o perioadă dar mai devreme sau mai târziu va claca... adică devine insuficient. Bașca mai apare și hipertensiunea arterială... deci trebuie să împingă sânge având în față o presiune mare... iar hipertensiunea poate da alte complicații: accident vascular cerebral, infarct... toate vin „călare” pe o inimă din ce în ce mai bolnavă... iar noi nu simțim acest lucru, pentru o perioadă de timp. Același lucru se întâmplă și cu pancreasul: se forțează să fabrice insulină pentru kilogramele de grăsime în plus... face asta până când nu mai poate... moment în care apare diabetul. Iar diabetul + hipertensiunea încep să facă praf arterele, rinichii, creierul și... inima noastră”, avertizează medicul. 

El spune că soluție este de a sine înțeleasă. 

„În primul rând să înțelegem că trebuie să ne păstrăm normali, așa cum ne-a creat "cineva" sau natură. Corpul uman este ultracomplex, creat absolut minunat, cu tot ce trebuie pentru a trăi până la 120 de ani. De ce  "clacăm" mult mai devreme? Pentru că ne batem joc de el. Mâncăm aiurea, nu ne mișcăm și ne ducem la doctor abia atunci când „simțim” ceva. Adică (prea) târziu. Iar unii dintre noi nu sesizăm faptul că un motor de „Dacie” nu poate „împinge” la nesfârșit un tanc”, a explicat dr Gabriel Tatu-Chițoiu, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel