Obezitatea, la orice vârstă, este legată de o gamă largă de probleme de sănătate. Spre exemplu, un studiu din 2017 (link direct studiu) arată că femeile obeze au avut simptome vasomotoare de menopauză mai frecvente decât femeile normale sau supraponderale, dar simptomele asociate acestea diferă în funcție de stadiul menopauzei.
Apoi, un studiu publicat în The Lancet (link direct studiu), arată că obezitatea la femei în postmenopauză, crește riscul de cancer mamar, endometrial și ovarian (link direct studiu). Un altul, publicat în 2019 (link direct studiu) în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, leagă obezitatea de apariția diabetului la femeile cu vârsta de peste 50 de ani.
De data aceasta, un nou studiu sugerează că obezitatea abdominală, măsurată prin indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei, poate duce la un risc mai mare de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și astm. Rezultatele studiului (link direct studiu) au fost publicate săptămâna aceasata online în Menopause, revista Asociației Nord-Americane de Menopauză (NAMS).
Risc mai mare de BPOC și astm
Studiile anterioare au arătat că femeile se confruntă cu o afectare mai mare a funcției pulmonare și au un risc mai mare de a dezvolta BPOC decât bărbații, în ciuda expunerii mai reduse la fum. În plus, femeile care fumează, în comparație cu bărbații fumători, experimentează o scădere mai rapidă a funcției pulmonare între 45 și 50 de ani. Incidența astmului și rata de spitalizare din cauza astmului sunt, de asemenea, mai mari la femei decât la bărbați. Se crede că hormonii feminini contribuie la o incidență mai mare a astmului la femei.
S-a demonstrat că obezitatea afectează riscul acestor boli obstructive ale căilor respiratorii și poate duce la o scădere a funcției pulmonare. Incidența BPOC la persoanele care sunt obeze este semnificativ mai mare decât la cele care au o greutate normală. În plus, femeile care sunt obeze au o probabilitate mai mare de a experimenta astm bronșic decât bărbații care sunt obezi.
Până în prezent, s-a știau puține lucruri despre efectele obezității asupra BPOC și astmului la femei înainte și după menopauză. Acest nou studiu, bazat pe date colectate de la peste un milion de femei, și-a propus să determine efectul IMC și circumferința taliei asupra dezvoltării BPOC și a astmului la femeile aflate în premenopauză și postmenopauză.
„Acest studiu evidențiază încă un alt efect dăunător al obezității și al adipozității abdominale la femei și a identificat în mod specific că femeile cu un IMC ridicat și/sau circumferința taliei aveau un risc mai mare de a dezvolta BPOC și astm. Pe lângă evitarea consumului de tutun, menținerea greutății normale și a unei compoziții normale pot ajuta la reducerea incidenței BPOC și a astmului la femei”, punctează dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.