Obezitatea, cum ar trebui abordată pentru scăderea eficientă în greutate

Angela Sabău |
Data publicării:
Grăsimea de pe burtă
Grăsimea de pe burtă

Obezitatea presupune - pe lângă faptul că afectează starea fizică de sănătate - și unele probleme de ordin emoțional. Asta, deoarece, spun specialiștii, persoanele obeze se luptă cu o serie de prejudecăți privind greutatea.

Gestionarea obezității nu ar trebui să se concentreze doar pe pierderea în greutate, ci și pe cauzele care duc la obezitate. Este nevoie de o abordare holistică, potrivit unei noi orientări de practică clinică publicată în CMAJ (Canadian Medical Association Journal).
„Persoanele cu obezitate prezintă prejudecăți privind greutatea și stigmatizare, care contribuie la creșterea complicațiilor și a mortalității, independent de greutate sau IMC”, spune dr. Sean Wharton, conducător al ghidului și profesor la Universitatea McMaster, Hamilton, Ontario. „Primul pas către gestionarea obezității este să vă recunoașteți propria părtinire. Dacă vedeți oameni care trăiesc cu obezitate ca lipsiți de putere, de voință, sau ca neconformi, atunci aveți probabil prejudecăți privind greutatea. Obezitatea trebuie gestionată cu accent pe acordarea de îngrijiri imparțiale pacienților, care arată compasiune și empatie și folosind intervenții bazate pe dovezi, cu accent pe rezultatele centrate pe pacient. "

Canadienii au actualizat un ghid complet pentru gestionarea obezității. Ghidul elaborat de Obesity Canada and the Canadian Association of Bariatric Physicians and Surgeons, se bazează pe cele mai recente dovezi, care reflectă progrese substanțiale în epidemiologie, determinanți, evaluare, tratament și prevenire a obezității. 
În ultimii 30 de ani, prevalența obezității a crescut substanțial pe tot globul, cu o creștere triplă în Canada. Prevalența obezității severe a crescut și mai mult, fiind afectate peste 1,9 milioane de adulți canadieni.
Noua orientare vizează profesioniștii din domeniul sănătății primare, factorii de decizie, persoanele care trăiesc cu obezitate și familiile lor.
Recomandări cheie pentru medici:
1. Solicitați pacientului permisiunea de a discuta despre greutate: medicii care acordă îngrijiri trebuie să recunoască obezitatea ca o boală cronică cu stigmat și nu ar trebui să presupună că toți pacienții cu obezitate sunt pregătiți să o abordeze. Acest pas ajută la gestionarea prejudecății împotriva persoanelor care trăiesc cu obezitate.
2. Evaluați povestea lor: Discutați istoricul pacientului pentru a înțelege cauzele principale ale obezității, combinate cu examinarea fizică, calculul indicelui de masă corporală (IMC) și alte investigații.
3. Sfătuiți-vă despre management: discutați despre opțiunile de tratament, cum ar fi nutriția și exercițiile fizice, intervențiile psihologice, medicamentele pentru a realiza și menține pierderea în greutate și chirurgia bariatrică.
4. Puneți-vă de acord cu obiectivele: colaborați la un plan de acțiune personalizat, durabil, pe termen lung, cu așteptări realiste.
5. Combateți neajunsurile și factorii ce duc la creșterea în greutate: Neajunsurile includ lipsa de acces la furnizorii de servicii medicale cu expertiză în obezitate, lipsa acoperirii medicamentelor pentru obezitate și timp de așteptare îndelungat pentru chirurgie bariatrică.
„Lucrul cu oamenii pentru a le înțelege contextul și cultura, integrându-le cauzele principale, care includ biologia, genetica, determinanții sociali ai sănătății, traumele și problemele de sănătate mintală, sunt esențiali pentru dezvoltarea planurilor personalizate”, spune Dr. David Lau, co-lider. a ghidului și profesorului la Universitatea din Calgary. Aceste planuri pot deveni o parte a unei relații terapeutice pe termen lung cu urmărirea bolilor cronice legate de obezitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel