Acidul elenolic, compusul din măsline care poate reduce glicemia și ajută la pierderea în greutate. Rezultate în 5 săptămâni

Masline - Foto: Freepik @ariba
Masline - Foto: Freepik @ariba

Cum poate un compus găsit în măsline să ajute la tratarea obezității și a diabetului. Descoperirea uimitoare cu rezultate fascinante în doar 5 săptămâni

Supraponderalitatea și obezitatea sunt definite ca o acumulare anormală sau excesivă de grăsime care prezintă un risc pentru sănătate. Potrivit OMS, un indice de masă corporală (IMC) de peste 25 este considerat supraponderal, iar peste 30 este obez.

Ratele de supraponderalitate și obezitate continuă să crească la adulți și copii. Din 1990 până în 2022, procentul copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani care trăiesc cu obezitate a crescut de patru ori, de la 2 % la 8 % la nivel mondial, în timp ce procentul adulților cu vârste de 18 ani și peste care trăiesc cu obezitate a crescut de peste două ori, de la 7 % la 16 %.

Supraponderalitatea și obezitatea sunt factori de risc majori pentru o serie de boli cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, care sunt principalele cauze de deces la nivel mondial. De asemenea, excesul de greutate poate duce la diabet și la afecțiunile asociate acestuia, inclusiv orbire, amputarea membrelor și necesitatea dializei. Greutatea excesivă poate duce la tulburări musculo-scheletice, inclusiv osteoartrită. De asemenea, obezitatea este asociată cu unele tipuri de cancer, inclusiv endometrial, mamar, ovarian, de prostată, hepatic, biliar, renal și de colon. Riscul acestor boli netransmisibile crește chiar și atunci când o persoană este doar ușor supraponderală și se agravează pe măsură ce indicele de masă corporală (IMC) crește, arată OMS.

 

Masline - Foto: Freepik @user22849314

 

Statisticile din 2022 arătau că 1 din 8 oameni din întreaga lume trăiește cu obezitate. Cercetările anterioare au demonstrat că obezitatea poate crește riscul pentru diverse probleme de sănătate, inclusiv diabetul de tip 2.

Pe de altă parte, diabetul este o afecțiune cronică de lungă durată care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie. Există trei tipuri principale de diabet: tipul 1, tipul 2 și diabetul gestațional (diabetul în timpul sarcinii).

Potrivit CDC, în cazul diabetului, organismul nu produce suficientă insulină sau nu o poate utiliza la fel de bine cum ar trebui. Atunci când nu există suficientă insulină sau când celulele nu mai răspund la insulină, prea mult zahăr rămâne în sânge. În timp, acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli renale.

Dr. Dongmin Liu, profesor în Departamentul de Nutriție Umană, Alimente și Exerciții Fizice, subliniază că obezitatea este un factor patogen principal pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 și reprezintă un obstacol major în controlul metabolic eficient al pacienților, arată Medical News Today.

Modificările stilului de viață și măsurile de sănătate publică au un impact limitat asupra prevalenței crescute a obezității.

Tratamentele farmaceutice disponibile pentru obezitate și diabet pot fi ineficiente pe termen lung, dificile pentru menținerea pierderii în greutate, costisitoare sau prezintă riscuri de siguranță pe termen ung.

Mai mult, aceste tratamente nu funcționează pentru toși pacienții, astfel că, dezvoltarea unor tratamente noi și mai ieftine, poate chiar cu produse naturale, poate oferi mai multe opțiuni și poate îmbunătăți rezultatele pentru un număr mai mare de pacienți.

Dr. Liu și echipa sa au condus un studiu folosind un model pe șoareci pentru a identifica compuși naturali care afectează celulele L, care conțin hormonii metabolici PYY și GLP-1. 

Acești hormoni semnalează organismului să înceteze consumul de alimente și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Cercetătorii au identificat acidul elenolic, găsit natural în măsline, ca un compus care poate determina eliberarea hormonilor PYY și GLP-1 în intestin.

Când șoarecii obezi cu diabet au primit o doză de acid elenolic pe cale orală, s-au observat îmbunătățiri semnificative în sănătatea metaboic generală, comparativ cu șoarecii de control obezi.

După patru-cinci săptămâni de tratament, șoarecii obezi cu diabetau experimentat o reducere a obezității cu 10,7%.

De asemenea, acidul elenolic a adus la creșterea masei musculare, a inversat boala hepatică grasă indusă de dietă și a îmbunătățit funcție hepatică.

În plus, nivelurile de zahăr din sânge și sensibilitatea la insulină ale șoarecilor obezi tratați cu acid elenolic au fost comparabile cu cele ale șoarecilor cu greutate normală după patru-cinci săptămâni de tratament.

Aceste descoperiri sunt semnificative deoarece sugerează că acidul elenolic poate corecta defectele cheie care duc la diabet și poate fi dezvoltat ca tratament pentru oameni.

Următorii pași includ investigarea modului în care acest compus controlează aportul de alimente și testarea terapiei combinate cu merformin, un medicament antidiabetic de primă linie.

Echipa a primit un grand NIH pentru a susține aceste studii.

De asemenea, este necesar să se exploreze mecanismele și siguranța acidului elenolic concentrat pentru viitoarele studii clinice umane.

Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat, sugerează adăugarea măslinelor și a uleiului de măsline în dietă pentru a beneficia de compușii polifenolici.

Este recomandat să se aleagă uleiul de măsline de calitate, precum cel extravirgin, presat la rece și organic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel