Obezitatea, ce boli produce în organism: de ce creează dificultăți de respirație

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Grăsimea de pe burtă
Grăsimea de pe burtă

Obezitatea produce o serie de afecțiuni în organism, fiind recunoscută ca o afecțiune cronică evolutivă. 

Mr. dr. Ionuţ Viorel Jăscu, medic specialist pneumolog, a publicat pe pagina de socializare a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central informații despre obezitate. Ce reprezintă obezitatea, ce boli poate să producă, sau cum influențează respirația.

Iată ce a scris medicul despre obezitate:

Generalități

Obezitatea este o problema de sănătate publică, din ce în ce mai frecvent întâlnită astăzi în populație, mai ales în țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Obezitatea reprezintă o boală nutritionala și apare că rezultat al dezechilibrului între aportul energetic (valoarea calorică a alimentelor ingerate) și consumul energetic (energia consumată în metabolismul bazal, termogeneza, activitatea fizică, prelucrarea alimentelor ingerate).
O pesoană este considerată obeză dacă are o greutate corporală cu cel puțîn 20% mai mare decât greutatea ideală (raportată la sex, vârstă, înălțime).
Obezitatea nu este doar o problema estetică pentru că poate avea consecințe majore asupra stării de sănătate. Astăzi obezitatea este recunoscută că afecțiune cronică evolutivă și reprezintă un factor de risc pentru alte afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, boli digestive, afecțiuni articulare, unele forme de cancer și nu în ultimul rând pentru boli respiratorii – sindromul de apnee în somn, sindromul obezitate-hipoventilatie alveolara. La acestea se adaugă problemele psihologice și de identitate ale celor suferinzi.

Definiție

Sindromul obezitate-hipoventilatie alveolara reprezintă asocierea între obezitatea extremă și un grad de insuficientă respiratorie cu creșterea în timpul zilei a concentrației dioxidului de carbon (hipercapnie) și scăderea concentrației oxigenului în sânge (hipoxemie).

Fiziopatologie

Obezitatea reprezintă o sarcina mecanică asupra sistemului respirator, deoarece surplusul de greutate asupra cutiei toracice și abdomenului asociat cu o poziționare mai înalta a diafragmului duc la scăderea complianței peretelui toracic. Că urmare volumul pulmonar la sfârșitul expirației este redus, mai ales în poziția de decubit. O consecință importantă a respirației la un volum pulmonar scăzut este aceea că o parte din căile respiratorii, mai ales cele din bazele pulmonare, pot fi închise în unele sau chiar în toate respirațiile curente. Asfel apar tulburări de ventilație cu alterarea echilibrului gazelor sanguine (oxigen și dioxid de carbon). Nu toți pacienții obezi dezvoltă acest sindrom pentru că apar mecanisme de adaptare/apărare ale organismului – creșterea răspunsului ventilator la hipercapnie. La pacienții cu obezitate-hipoventilatie alveolara aceste mecanisme de apărare sunt alterate.

Simptomatologie

Se asociază, la peste 90 % din pacienți, cu sindromul de apnee în somn (reducerea marcată a amplitudinii fluxului respirator sau chiar pauze respiratorii în timpul somnului – apnei), din cauza ingustarii cailor aeriene superioare, că urmare a depunerii țesutului adipos la nivelul structurilor gâtului. Astfel pacienții cu obezitate-hipoventilatie sunt sforaitori, au de obicei somul neodihnitor, fragmentat, se trezesc obosiți, cu dureri de cap care se intensifica dimineață (datorită creșterii dioxidului de carbon și scăderii oxigenului în sânge), sunt somnolenți pe timpul zilei, au diminuarea performanței intelectuale și alterarea memoriei – acești pacienți se consideră a avea sindromul Pickwick (aluzie la personajul „Făt boy Joe” din romanul „The Pickwick Papers" al lui Charles Dickens).

Complicații

Netratată, afecțiunea poate duce la dezvoltarea unor probleme cardiovasculare și circulatorii grave (policitemie – creșterea numărului de globule roșii din sânge, hipertensiune pulmonară, cord pulmonar cronic), cu risc mare de deces. Alte complicații includ: disfuncții sexuale, modificări ale dispoziției, depresie severǎ.

Tratament

Tratamentul presupune în primul rând scăderea ponderală prin modificarea stilului de viață (dietă condusă de nutriționist, exerciții fizice) sau măsuri mai radicale cum ar fi chirurgia bariatrica. În al doilea rând se impune că măsură de tratament imediată folosirea ventilației noninvazive cu presiune pozitivă pe timpul somnului (aparat care asigura un flux de aer cu presiune pozitivă la nivelul cailor respiratorii prin intermediul unei măști faciale) asociat cu oxigenoterapie (administrare de aer îmbogățit cu oxigen).
Sindromul obezitate-hipoventilatie alveolara este o boală ce va afecta tot mai mulți oameni ȋn condițiile ȋn care obezitatea a căpătat o amploare îngrijorătoare. Prevenirea sindromului Pickwick se poate realiza prin menținerea unei greutăți sănătoase și prin realizarea de exerciții fizice ȋn mod regulat”.

Mr. dr. Ionuţ Viorel Jăscu este medic specialist pneumolog cu competențe în endoscopie bronșică, explorări funcționale respiratorii, diagnosticul și tratamentul tulburărilor de somn, Secția Pneumologie, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, București

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel