Obezitatea, boală cronică globală. Avertisment: Jumătate din populația lumii va fi clasificată ca obeză sau supraponderală

Monika Baciu |
Data publicării:
obezitatea - FOTO: Freepik@surkin_son
obezitatea - FOTO: Freepik@surkin_son

Obezitatea este o boală cronică globală. Fenomenul îi îngrijorează pe medici.

Obezitatea este o boală complexă care implică o cantitate excesivă de grăsime corporală. Obezitatea nu este doar o preocupare cosmetică. Este o problemă medicală care crește riscul altor boli și probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea arterială și anumite tipuri de cancer.

Există multe motive pentru care unii oameni au dificultăți în a pierde în greutate. De obicei, obezitatea este rezultatul unor factori ereditari, fiziologici și de mediu, combinați cu alegerile privind dieta, activitatea fizică și exercițiile fizice.

Vestea bună este că și o pierdere modestă în greutate poate îmbunătăți sau preveni problemele de sănătate asociate cu obezitatea. O dietă mai sănătoasă, o activitate fizică sporită și schimbări de comportament vă pot ajuta să pierdeți în greutate. Medicamentele pe bază de prescripție medicală și procedurile de scădere în greutate sunt opțiuni suplimentare pentru tratarea obezității.

Vezi și: Evenimentele stresante, factori declanșatori pentru probleme neurologice. Atacă funcțiile creierului

Obezitatea, fenomen îngrijorător

Mai mult de jumătate din populația lumii va fi clasificată ca fiind obeză sau supraponderală până în 2035 dacă nu se iau măsuri, avertizează Federația Mondială a Obezității. Mai mult de patru miliarde de persoane vor fi afectate, iar ratele vor crește cel mai rapid în rândul copiilor, se arată în raportul său.

Se așteaptă ca țările cu venituri mici sau medii din Africa și Asia să înregistreze cele mai mari creșteri.  Țările cu venituri mici sunt "adesea cele mai puțin capabile să răspundă la obezitate și la consecințele acesteia".

Concluziile estimează că creșterea ratelor obezității în întreaga lume va avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale, echivalând cu 3% din produsul intern brut mondial.

Raportul subliniază faptul că recunoașterea impactului economic al obezității "nu reprezintă în niciun caz o învinovățire a persoanelor care suferă de obezitate", notează MSN.

Datele publicate în raport vor fi prezentate luni în cadrul ONU.

Vezi și: Boala Parkinson, care este speranța de viață. Cum evoluează cele cinci etape ale bolii

Obezitatea, ce este

Obezitatea este un termen medical folosit pentru a descrie o persoană cu un exces mare de grăsime corporală. Raportul folosește indicele de masă corporală (IMC) pentru a face evaluările sale. IMC se calculează prin împărțirea greutății unui adult la pătratul înălțimii sale.

Obezitatea, cauze

Deși există influențe genetice, comportamentale, metabolice și hormonale asupra greutății corporale, obezitatea apare atunci când consumați mai multe calorii decât ardeți prin activități zilnice normale și exerciții fizice. Corpul dumneavoastră stochează aceste calorii în exces sub formă de grăsime.

Dieta majorității oamenilor este prea bogată în calorii - adesea provenite de la fast-food și de la băuturi hipercalorice. Persoanele cu obezitate ar putea mânca mai multe calorii înainte de a se simți sătuli, li se face foame mai repede sau mănâncă mai mult din cauza stresului sau a anxietății.

Mulți oameni care locuiesc în țările occidentale au acum locuri de muncă mult mai puțin solicitante din punct de vedere fizic, așa că nu au tendința de a arde la fel de multe calorii la locul de muncă. Chiar și activitățile zilnice consumă mai puține calorii, mulțumită unor facilități precum telecomenzile, scările rulante, cumpărăturile online și magazinele de tip drive-through, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Cât de des ar trebui să te cântărești. ORA la care trebuie să te cântărești, de fapt

Obezitatea, factori de risc

Obezitatea rezultă, de obicei, dintr-o combinație de cauze și factori care contribuie la aceasta:

Moștenirea și influențele familiale

Genele pe care le moșteniți de la părinți pot afecta cantitatea de grăsime corporală pe care o depozitați și locul în care este distribuită această grăsime. Genetica poate juca, de asemenea, un rol în ceea ce privește eficiența cu care organismul dumneavoastră transformă alimentele în energie, modul în care organismul dumneavoastră își reglează apetitul și modul în care corpul dumneavoastră arde caloriile în timpul exercițiilor fizice.

Obezitatea tinde să fie ereditară. Acest lucru nu se datorează doar genelor pe care le au în comun. Membrii familiei tind, de asemenea, să aibă obiceiuri alimentare și de activitate similare.

Alegerile legate de stilul de viață

O dietă nesănătoasă. O dietă bogată în calorii, lipsită de fructe și legume, plină de fast-food și încărcată cu băuturi hipercalorice și porții supradimensionate contribuie la creșterea în greutate.

Calorii lichide. Oamenii pot bea multe calorii fără să se simtă sătui, în special calorii din alcool. Alte băuturi bogate în calorii, cum ar fi băuturile răcoritoare cu zahăr, pot contribui la o creștere semnificativă în greutate.

Inactivitatea. Dacă aveți un stil de viață sedentar, puteți ingera cu ușurință mai multe calorii în fiecare zi decât ardeți prin exerciții fizice și activități zilnice de rutină. Privitul la ecranele calculatoarelor, tabletelor și telefoanelor este o activitate sedentară. Numărul de ore petrecute în fața unui ecran este foarte asociat cu creșterea în greutate.

Vezi și: Sporotricoza, boala gravă răspândită de pisici. Afectează pielea, ochii, plămânii sau oasele

Obezitatea, complicații

Persoanele cu obezitate sunt mai predispuse să dezvolte o serie de probleme de sănătate potențial grave, printre care:

- boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Obezitatea vă face mai probabil să aveți tensiune arterială ridicată și niveluri anormale de colesterol, care sunt factori de risc pentru boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

- diabet de tip 2. Obezitatea poate afecta modul în care organismul folosește insulina pentru a controla nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru crește riscul de rezistență la insulină și de diabet.

- anumite tipuri de cancer. Obezitatea poate crește riscul de cancer de uter, col uterin, endometru, ovar, sân, colon, rect, esofag, ficat, vezică biliară, pancreas, rinichi și prostată.

Vezi și: Curăță perfect ferestrele. Adaugă o lingură din acest produs în apă și efectul te va surprinde

- probleme digestive. Obezitatea crește probabilitatea de a dezvolta arsuri la stomac, boli ale vezicii biliare și probleme hepatice.

- Apnee în somn. Persoanele cu obezitate sunt mai predispuse să facă apnee în somn, o tulburare potențial gravă în care respirația se oprește și începe în mod repetat în timpul somnului.

- osteoartrita. Obezitatea crește stresul pus pe articulațiile care suportă greutatea, pe lângă faptul că favorizează inflamația în organism. Acești factori pot duce la complicații precum osteoartrita, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel