Obezitate, copii. Un studiu realizat recent, dat publicității în Săptămâna Mondială de Combatere a Obezității (1 – 7 martie 2020), arată că obezitatea infantile rămâne un "ucigaș tăcut" în lipsa statisticilor oficiale. În lume s-a observat, în ultimele patru decenii, o creștere de zece ori a ratei obezității infantile. Numărul copiilor diagnosticați cu obezitate pe glob se ridică undeva la aproximativ 124 de milioane.
"Singurul studiu oficial conține date din anul 2015 și arată că la toate grupele de vârstă studiate - 7, 8 și 9 ani -, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%. Mai exact, 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate. Federația Mondială a Obezității estimează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, în țara noastră, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 - 19 ani vor suferi de obezitate", se precizează într-un comunicat.
Conform sursei citate, obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Iar comorbidități precum diabetul de tip ll și steatohepatita (boala ficatului gras), care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate la copii cu obezitate.
"În ultima perioada observ din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate în cabinet. Din păcate, în multe dintre cazuri, părinții nu înțeleg gravitatea acestui fenomen și consideră că au un copil sau, a cărui problemă se va rezolva singură odată cu creșterea, pe principiul. Realitatea este că, dacă nu se fac modificări în ceea ce privește alimentația acestor copii, ei vor deveni adulți obezi sau supraponderali și vor avea numeroase riscuri asociate de sănătate", declara dr. Mihaela Posea, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice, doctor în Medicină, certificată SCOPE.
Vinovații de obezitate infantilă? În primul rând, dieta nesănătoasă, cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, în combinație cu activitatea fizică redusă.
"Aceste tendințe îngrijorătoare reflectă atât lipsa de educație nutrițională a părinților și copiilor, gradul ridicat de urbanizare și digitalizare, precum și marketingul agresiv la anumite produse alimentare și băuturi nesănătoase. Un alt factor care contribuie la această problemă este credința populară ca un copil gras este un copil sănătos, ceea ce încurajează unele familii să își hrănească excesiv copiii. La fel ca în cazul oricărei afecțiuni medicale, prevenirea obezității este mult mai ușoară decât tratarea sa", se precizează în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.