Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) a analizat 3796 de adulți care au participat la studiul de cohortă elvețian SAPALDIA. Subiecții au avut cel puțin două vizite de urmărire între 2001 și 2011. Studiul se bazează pe măsuri obiective, cum ar fi greutatea participanților, înălțimea, indicele de masă corporală, circumferința taliei și grăsimea abdominală. Aceste date au fost analizate împreună cu estimările privind expunerea la zgomotul produs de mijloace de transport în contextul proiectului elvețian SiRENE.
,,Analiza noastră arată ca persoanele expuse la cele mai înalte niveluri de zgomot de trafic sunt expuse unui risc mai mare de a fi obezi. De exemplu, am observat că o creștere de 10 dB a nivelului mediu de zgomot a fost asociată cu o creștere de 17% a obezității", a explicat Maria Foraster, primul autor al studiului și cercetător la ISGlobal.
Autorii studiului au analizat, de asemenea, expunerea la zgomotul generat de aeronave și traficul feroviar și nu au descoperit asociații semnificative decât în cazul expunerii pe termen lung la zgomotul feroviar, care a fost asociat cu un risc mai ridicat de supraponderare, dar nu de obezitate.
Metodologia și designul studiului au fost alese pentru a permite autorilor să privească datele din două perspective diferite. Analiza transversală a fost utilizată pentru a studia populația participantă într-un anumit moment al studiului și pentru a examina măsuri mai obiective. Designul longitudinal, pe de altă parte, a permis autorilor să evalueze modul în care riscul de obezitate a evoluat pe parcursul perioadei de studiu.
Asocierea cu poluarea fonică cauzată de trafic a fost coerentă în ambele cazuri. Supraponderalitatea a fost asociată doar cu expunerea la zgomote legate de trafic în analiza transversală. Autorii nu au găsit nici o asociere între expunerea la zgomot și indicele de masă corporală măsurată continuu pe parcursul analizei longitudinale.
,,Studiul nostru contribuie la dovezi suplimentare pentru a susține ipoteza că zgomotul legat de trafic afectează obezitatea, deoarece rezultatele obținute la o populație diferită au fost aceleași cu cele raportate de autorii studiilor anterioare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii longitudinale pentru a confirma asocierea și să examinăm anumite inconsecvențe în datele care până acum ne-au împiedicat să formăm o explicație acceptată de comunitatea științifică în ansamblu ", a precizat Maria Foraster, potrivit Science Daily.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.