Obezitate, diabet: cum te ajută pepenele verde să le eviți

Angela Sabău |
Data publicării:
Pepenele verde
Pepenele verde

Pepenele verde ar putea ajuta la o mai bună procesare a grăsimilor și, implicit, la evitarea obezității și a unor boli asociate precum diabetul.

Consumul pepenilor sub formă de suplimente pudră a ajutat șoarecii obezi adulți să evite unele efecte negative asupra sănătății unei diete nesănătoase, potrivit unui nou studiu al Universității de Stat din Oregon. Studiul este publicat în Journal of Nutrition.

Un pas important în această cercetare ar fi un studiu clinic uman, a declarat co-autorul studiului Neil Shay, profesor de științe alimentare în cadrul OSU's College of Agricultural Sciences.

În cadrul studiului, șoarecii de laborator masculi în vârstă de 10 săptămâni au fost hrăniți fie cu o dietă săracă în grăsimi, fie cu un conținut ridicat de grăsimi pe o perioadă de 10 săptămâni. Grupuri de șoareci cu conținut ridicat de grăsimi au primit suplimente de pepene verde sub formă de pulbere obținută dintr-un proces de uscare prin congelare. Cantitatea de supliment de pulpă de pepene era echivalentă cu 1½ porții umane pe zi, iar suplimentul din coajă era echivalent cu cantitatea dintr-un supliment alimentar tipic pentru fibre.

Efecte benefice în organism 

La începutul și sfârșitul studiului, cercetătorii au înregistrat greutatea corporală și toleranța la glucoză a fiecărui șoarece. Șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, suplimentată cu produse de pepene verde, au avut un nivel semnificativ mai bun de glucoză în sânge decât șoarecii din dieta cu conținut ridicat de grăsimi.

Un nivel ridicat al glicemiei poate fi un indicator al diabetului de tip 2, o boală în care organismul nu face suficient sau nu folosește în mod corespunzător insulina, un hormon care transformă alimentele în energie. Tipul 2 este cea mai frecventă formă de diabet.

Cercetătorii au văzut, de asemenea, o creștere semnificativă a familiei de bacterii benefice la șoarecii cărora li s-au administrat suplimente de pulbere, a spus Shay.

"Chiar dacă cele două grupuri de șoareci mâncau aceeași cantitate de grăsime și zahăr, acel consum de 1½ porție de pulpă de pepene verde sau 2% de coajă bogată în fibre a avut efecte semnificative", a spus Shay.

Studiul a fost finanțat de un grup din industrie care caută noi modalități de a utiliza produse secundare, cum ar fi coaja de pepeni, care ajung deșeuri alimentare.

Producția la nivel mondial de pepene verde a atins 117 milioane de tone în 2016. În Oregon, pepenele verde este o industrie multimilionară din bazinul inferior al Umatilla, lângă Hermiston.Cu toate acestea, pentru aceste fructe nu a existat prea multe cercetări asupra impactului asupra sănătății pepenelui verde, a spus Shay, care studiază compușii fructelor și legumelor și influența lor asupra bolilor de inimă și diabetului.

Acesta este cel mai recent studiu OSU condus de Shay care a relevat beneficiile pentru sănătate ale anumitor alimente la șoarecii de laborator.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel