Obezitate, sport, gene. Cercetători de la Universitatea Națională din Taiwan din Taipei au făcut un studiu în care au analizat tipurile de exerciții fizice care sunt eficiente îm scăderea predispoziției genetice la obezitate.
În lume trăiesc milioane de oameni ce suferă de obezitate. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproximativ 13% dintre adulții de pe glob au obezitate. În Statele Unite, procentele sunt și mai mari - aproape 40% din populația adultă. Obezitatea este consecința unei interacțiuni complexe între stilul de viață și moștenirea genetică. Cercetătorii încep doar să înțeleagă influența pe care genele o au asupra greutății excesive a corpului.
Studiul din Taiwan a fost publicat în PLOS Genetics.
Obezitate, sport, gene: jogging, recomandat
Cercetătorii au examinat datele de la 18.424 de adulți care aveau între 30 și 70 de ani și au participat la un studiu din Taiwan. Wan-Yu Lin și colegii săi au analizat cinci măsurători de obezitate: indicele de masă corporală, procentul de grăsime corporală, circumferința taliei, circumferința șoldului și raportul între talie și șold.
Studiul din Taiwan a inclus date auto-raportate ale participanților cu privire la tipurile de sport pe care le-au practicat în mod regulat. Cercetătorii au examinat 18 astfel de tipuri de exerciții fizice.
Concluziile? "O examinare a interacțiunilor dintre scorul de risc genetic al unei persoane și rutina sa de exercițiu a relevat faptul că jogging-ul a fost cel mai bun antrenament pentru reducerea obezității. Mai exact, jogging-ul regulat compensează riscul genetic prin trei măsuri: indice de masă corporală, procentul de grăsime corporală și circumferința șoldului", se arată pe medicalnewstoday.
Obezitate, sport, gene: ce efecte au înotul și tenisul
Cercetătorii, potrivit sursei citate, susțin: „Pe toate cele cinci măsuri de obezitate, jogging-ul regulat a prezentat în mod constant cele mai semnificative interacțiuni cu [scorurile de risc genetic]. (...) Alpinismul, mersul pe jos, mersul cu exerciții, dansul standard internațional și o practică mai lungă de yoga atenuează efectele genetice asupra IMC".
În schimb, alte activități populare ca înotul, ciclismul nu au avut niciun efect asupra predispoziției genetice la obezitate. La fel și: badminton, tenis de masă, baschet, tenis, tai chi.
"Rezultatele noastre arată că efectele genetice asupra măsurilor de obezitate pot fi reduse la diverse măsuri prin efectuarea diferitelor tipuri de exerciții. Beneficiile exercitiilor fizice obisnuite au un impact mai mare la subiectii care sunt mai predispusi la obezitate", aduagă cercetătorii.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.