Nu doar fălcile sunt redutabile la rechini, ci și oasele și cartilajele lor, care sunt extrem de rezistente și mobile. Cercetătorul Stuart Stock, profesor la Universitatea Northwestern, SUA, a început un studiu în care vrea să vadă, la rechini, cum se dezvoltă țesuturile din oase și cartilaje și cum funcționează ele atunci când peștele înoată.
Stock, profesor de Biologie Celulară și Biologie a Dezvoltării la Școala de Medicină a universității amintite, e de părere că vertebrele rechinilor ar ascunde informații care ar ajuta persoanele cu boli degenerative ale oaselor.
În demersul său de a înțelege formarea și forța vertebrelor, acesta folosește un aparat avansat al Departamentului de Energie al SUA care utilizează imagistică cu raze X de înaltă rezoluție, pe oase.
Oase de rechini, sursă de informații
"Cred că există multe de învățat aici. (...) Sunt entuziasmat de ceea ce voi găsi. (...) Oasele de animale se comportă mult ca oasele umane și sunt mult mai ușor de obținut și de studiat. (...) Am sentimentul că vom învăța ceva foarte crucial cu privire la modul în care se formează oasele și cartilagiile. (...) Cred că va deschide o fereastră în înțelegerea a ceea ce fac oasele și cartilajul", mărturisea acesta, citat de medicalxpress.
„Dacă ne uităm la modul în care diagnosticăm acum osteoporoza - o boală care va afecta majoritatea populației, inclusiv bărbații - noi de fapt măsurăm densitatea de minerale din os cu ajutorul razelor X, din antebraț", a explicat Stock. „Dar acest tip de analiză nu este un predictor bun (al osteoporozei, n.r.), dacă ar fi, ar fi corect în 95% din cazuri. Și nu este", a explicat specialistul.
Pacienții ar fi mai bine tratați daca medicii ar avea o mai bună înțelegere a aranjamentelor mineralelor în oase, a completat el. Dar nici asta nu va fi suficient. Pentru că pacienții cu osteoporoză au nevoie ca țesuturile care le sunt afectate să fie înlocuite sau revitalizate.
„Ne lipsește ceva" a spus Stock. „Și fiecare nouă informație pe care o descoperim în acest domeniu, ne va ajuta, în cele din urmă, să dezvoltăm țesut de înlocuire mai bun (pentru cel afectat, n.r.), permițând un mai mare succes clinic".
Cercetătorul Stuart Stock are o carieră în domeniul imagisticii și tomografiei, a dezvoltat noi tehnici de studiere a modului în care mineralele osoase și colagenul mineralizat în oase răspund la stres. Cu ajutorul razelor X, Stock a "privit" în interiorul unei mumii egiptene și a găsit, printre alte descoperiri, o bucată de calcit deasupra abdomenului mumiei. Despre respectiva bucată consideră că ar fi putut face parte dintr-un ritual de înmormântare vechi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.