O răceală banală poate determina probleme de coagulare a sângelui. O tulburare de coagulare a sângelui potențial mortală a fost legată de un virus comun al răcelii. Pentru prima dată, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Carolina de Nord au identificat o legătură între infecția cu adenovirus, care determină de obicei simptome asemănătoare răcelii și gripei, și o tulburare rară de coagulare a sângelui - cuplată cu trombocitopenie severă.
Trombocitele, adesea denumite trombocite, joacă un rol crucial în a ajuta sângele să se coaguleze atunci când avem leziuni. Uneori, anumite afecțiuni pot provoca o scădere a nivelului de trombocite, ceea ce duce la o afecțiune cunoscută sub numele de trombocitopenie.
”Această afecțiune asociată adenovirusului este acum una dintre cele patru afecțiuni anti-PF4 recunoscute. Sperăm că descoperirile noastre vor duce la un diagnostic mai devreme, la un tratament adecvat și optimizat și la rezultate mai bune la pacienții care dezvoltă această tulburare care pune în pericol viața”, spune Dr. Stephen Moll, profesor de medicină în cadrul Diviziei de Hematologie a Departamentului de Medicină, într-un comunicat al universității, potrivit Study Finds.
Descoperirea oferă noi informații despre rolul virusului în declanșarea a ceea ce este cunoscut sub numele de tulburare a factorului 4 antiplachetar. Această revelație deschide noi căi de cercetare pentru a înțelege de ce și cum apare această afecțiune.
Vezi și: Cum să prevenim dezvoltarea bacteriilor din salteaua de pat. Cum ne afectează acestea sănătatea
Înțelegerea noțiunilor de bază
Anticorpii sunt proteine pe care organismul nostru le produce pentru a lupta împotriva invadatorilor dăunători. Cu toate acestea, în cazul tulburărilor anti-PF4, organismul creează în mod eronat anticorpi împotriva unei proteine numite factor 4 plachetar (PF4), care este eliberată de trombocite. Acest lucru are ca rezultat o coagulare excesivă a sângelui și o scădere a nivelului de trombocite.
Există diverse forme ale acestei tulburări. Uneori, ea este cauzată de expunerea la un medicament numit heparină, ceea ce duce la trombocitopenie indusă de heparină (HIT). În alte cazuri, apare fără niciun factor declanșator cunoscut, ceea ce se numește ”HIT spontană”.
În ultimii ani, un număr mic de cazuri de trombocitopenie au fost legate de vaccinurile specifice COVID-19, distincte de cele produse de Moderna și Pfizer. Această afecțiune este denumită trombocitopenie trombotică imună indusă de vaccin (VITT).
Descoperirea legăturii
Momentul crucial a venit atunci când un băiat de cinci ani, diagnosticat anterior cu o infecție cu adenovirus, a fost spitalizat cu un cheag de sânge sever în creier și cu un nivel semnificativ redus de trombocite.
”Medicii de la unitatea de terapie intensivă, neuro-intensivistul și grupul de hematologie lucrau non-stop pentru a determina următorii pași în îngrijirea acestui băiețel.
El nu răspundea la terapie și progresa rapid. Ne-am întrebat dacă nu cumva ar fi putut fi legat de adenovirusul său, având în vedere datele despre vaccin, dar nu exista nimic în literatura de specialitate la acel moment care să sugereze acest lucru”, spune Dr. Jacquelyn Baskin-Miller.
S-a constatat că băiatul avea anticorpul asociat în mod obișnuit cu HIT. Un caz similar a fost raportat despre un alt pacient cu o infecție cu adenovirus, ceea ce a dus la efectuarea unor teste mai aprofundate.
Aceste teste au confirmat faptul că anticorpii pacienților vizau aceeași proteină ca și anticorpii HIT, concluzionând că aceștia aveau o variantă de HIT legată de infecția cu adenovirus.
Vezi și: Aerosolii de la mare, sănătate curată. Care sunt beneficiile plimbatului pe plajă la răsărit
Ce urmează
Această descoperire îi lasă pe cercetători cu multe întrebări fără răspuns, inclusiv cât de frecventă este această afecțiune, dacă și alte virusuri o pot provoca și de ce nu toți cei care au o infecție cu adenovirus o dezvoltă.
”Cât de frecventă este această tulburare?”, întreabă Dr. Moll. ”Ce grad de trombocitopenie ridică pragul pentru a testa anticorpii anti-PF4? Și apoi, în cele din urmă, cum putem trata cel mai bine acești pacienți pentru a optimiza șansele ca ei să supraviețuiască unei astfel de boli potențial mortale?”
Studiul este publicat în New England Journal of Medicine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.