O probă de scaun poate detecta orice boală din corp. Ce este IPHOMED, metoda de cartografiere a tuturor proteinelor sintetizate

scaun - Foto: Freepik @julos
scaun - Foto: Freepik @julos

Cercetătorii israelieni au dezvoltat o metodă de cartografiere a tuturor proteinelor sintetizate de organismul uman. Metoda care decodează sănătatea dintr-o probă de scaun.

Cercetătorii de la Institutul Weizmann din Israel au dezvoltat metoda IPHOMED, care combină secvențierea ADN și spectrometria de masă pentru a analiza cu precizie proteinele din microbiom, corpul uman și alimente. Publicată în Cell, aceasta permite cartografierea detaliată a interacțiunilor dintre proteine, oferind informații valoroase despre sănătate, boli și nutriție. Metoda poate identifica până la 97% din proteinele din probele de scaun, inclusiv urme minuscule de alimente, și este utilă în diagnosticul bolilor, precum boala celiacă și bolile inflamatorii intestinale. Aceasta deschide calea pentru intervenții personalizate medicale și nutriționale.

Cercetătorii israelieni au dezvoltat o nouă metodă de cartografiere a tuturor proteinelor secretate de corpul uman, dezvăluind informații despre sănătate și boală, a anunțat luni Institutul de Științe Weizmann (WIS) într-o declarație.

Noul studiu, publicat în Cell, identifică proteinele din microbiom, corpul uman și alimente în probele de scaun, oferind o imagine detaliată a rolului intestinelor în sănătate.

Metoda, denumită IPHOMED (Integrated Proteo-genomics of HOst, MicrobiomE and Diet), combină secvențierea ADN și spectrometria de masă pentru a cartografia activitatea microbiomului și interacțiunile dintre proteine cu o precizie fără precedent, potrivit WIS.

Ea decodifică ce proteine provin din ce tulpini bacteriene și cum răspund proteinele intestinului uman la aceste semnale. Acest lucru ajută la explicarea compoziției microbiomului, influențând susceptibilitatea la boli.

Această metodă oferă, de asemenea, informații nutriționale prin identificarea proteinelor din alimente, ajutând la urmărirea neinvazivă a regimului alimentar al unei persoane.

În cadrul experimentelor, metoda a putut identifica 97% din proteinele din probele de scaun, identificând chiar și consumul a doar cinci alune.

Acest instrument este valoros pentru înțelegerea dietelor, inclusiv în cazuri precum boala celiacă, în care metoda a identificat un copil care nu urma o dietă fără gluten.

Cercetătorii au aplicat metoda la pacienții cu boli inflamatorii intestinale, descoperind noi proteine ca potențiale ținte ale medicamentelor și identificând biomarkeri pentru a îmbunătăți diagnosticul și tratamentul.

În plus, metoda ar putea cartografia modificările proteinelor din intestinul subțire, ajutând la diagnosticarea bolilor greu de detectat.

Cercetătorii au concluzionat că metoda oferă un instrument puternic pentru intervenții medicale și nutriționale personalizate, în special pentru tulburările legate de microbiom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Ghid pentru jocul responsabil

21 ian 2025, 13:32
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel