O plantă rară, cu proprietăți anticancerigene, descoperită în China. Este folosită în chimioterapie

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
o planta rara cu proprietati anticancerigene. FOTO: Freepik @freepik
o planta rara cu proprietati anticancerigene. FOTO: Freepik @freepik

O plantă rară, cu proprietăți anticancerigene, a fost descoperită în China. Din acesta se extrage o substanță folosită în chimioterapie.

Angajaţii forestieri din China au descoperit o uriaşă populaţie sălbatică de Taxus mairei - o specie rară de plantă endemică, din care se extrage o substanţă utilizată în chimioterapie - într-o regiune muntoasă din provincia estică Jiangxi, informează joi agenţia de presă Xinhua, potrivit Agerpres.

Taxus mairei este o specie străveche, cu o istorie de 2,5 milioane de ani pe Terra. Această specie beneficiază de cel mai înalt nivel de protecţie din partea autorităţilor din China.

Populaţia sălbatică de Taxus mairei se află într-o stare primară, incluzând peste 3.000 de copaci, iar unii dintre ei au vârste de peste 1.200 de ani, a dezvăluit Zhong Xin, directorul Centrului Naţional pentru Plante Sălbatice şi Resurse de Germoplasmă din cadrul Grădinii Botanice Cheshan din Shanghai.

În acea zonă trăiesc cel puţin şapte specii, iar cel mai mare arbore are o circumferinţă de aproximativ trei metri, a adăugat Zhong Xin.

Wen Ju, directorul adjunct al Asociaţiei forestiere pentru bunăstarea ecologică din ţinutul Huichang din provincia Jiangxi, care a descoperit populaţia sălbatică de Taxus mairei, afirmă că exemplarele identificate sunt distribuite în văi muntoase adânci, cu resurse abundente de apă şi o vegetaţie densă. Altitudinea locală, proprietăţile solului şi umiditatea din aer sunt cele mai potrivite pentru creşterea arborilor din specia Taxus mairei, a adăugat Wen Ju. 
El a dezvăluit şi că autorităţile locale au trimis echipaje de rangeri pentru a patrula în acea zonă de mai multe ori pe zi şi au mobilizat publicul general pentru a se alătura eforturilor depuse pentru protejarea acestei specii.

2. -imagine fara descriere- (taxus-mairei_04891300.jpg)Taxus mairei, FOTO: NatureLibrary

Taxus mairei, bogat în paclitaxel (Taxol)

Taxus mairei, sau Tisa lui Maire, este o specie de conifere din familia Taxaceae, nativă în Nepal, statul indian Assam, centrul şi sudul Chinei, Taiwan şi Vietnam. Este cultivată extensiv în China pentru conţinutul său sporit de Paclitaxel.

Paclitaxelul (cunoscut şi sub denumirea de Taxol) este un agent chimioterapeutic derivat de Taxan şi este utilizat în tratamentul folosit împotriva mai multor tipuri de cancer. Calea de administrare disponibilă este cea intravenoasă.

Molecula a fost izolată prima dată în 1971 din tisă şi a fost aprobată pentru uz medical în anul 1993. Paclitaxel se află pe lista medicamentelor esenţiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este disponibil sub formă de medicament generic.

Care sunt tipurile de cancer vizate

Taxolul se folosește în tratamentul carcinomului ovarian metastazat la nonrespondenți la cisplatin și în carcinomul mamar metastazatcare nu răspunde la antracicline, dar și în cazul cancerelor bronșice și de prostată, potrivit lucrării Plantele de la A la Z.

În afara medicației indicației anticanceroase, paclitaxelul se folosește alături de imunosupresivul Sirolimus pentru obținerea unei generații moderne de stenturi care împiedică restenozarea.

Cancerul ovarian, "ucigașul silențios", fără simptome. Achimaș-Cadariu, despre tratament și mutațiile BRCA 1 și BRCA2: Supraviețuire de peste 90%

Cancerul ovarian afectează femeile de toate vârstele, însă incidența mai crescută este în rândul doamnelor care au ajuns la menopauză. Nu există teste de screening pentru a depista boala din timp, astfel că pacientele care se prezintă la medic sunt diagnosticate destul de târziu cu cancer ovarian.

Care sunt simptomele cancerului ovarian

Prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu a explicat în exclusivitate pentru DC Medical despre incidența cancerului ovarian și care sunt semnele care le trimit pe femei în cabinetele medicilor.

”Este numit ucigașul silențios, silent killer, tocmai pentru că este o boală fără simptome și, din păcate în momentul în care apar primele simptome, boala este în stadii avansate și principala consecință a cererilor pe care le-am afirmat o reprezintă faptul că între două treimi și trei sferturi din cazuri sunt diagnosticate în stadii foarte avansate, 3 C și 4 asta  e o caracteristică a bolii.

Majoritatea cazurilor apar după instalarea menopauzei și cel mai frecvent simptom este o femeie cu un abdomen mărit de volum cu ascită (n.r. semn a deteriorării ficatului). Și întotdeauna când avem o situație de acest gen trebuie să luăm în primele 3-4 diagnostice și cancerul ovarian. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Stresul și depresia, risc pentru boala cardiovasculară. Trifan: Nu e ușor să-l eviți într-o lume din ce în ce mai haotică. Să nu mai punem la inimă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel