O nouă tranșă de vaccinuri produse de Pfizer-BioNTech au sosit în țară

Florina Pop |
Data publicării:
Vaccin
Vaccin

O nouă tranșă de vaccinuri produse de companiile Pfizer-BioNTech au ajuns luni, 15 noiembrie, în țară. 

883.350 doze de vaccin produs de Pfizer BioNTech au sosit luni 15 noiembrie, în țară. Vaccinurile au fost livrate pe cale aeriană și au sosit pe aeroporturile din Otopeni și Cluj, iar transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Dozele vor fi distribuite astfel:

- Centrul Național de Stocare București: 649.350 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Brașov: 58.500 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Constanța: 35.100 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Cluj: 70.200 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Iași: 70.200 doze.

Până luni, 15 noiembrie, România a recepționat 15.841.949 doze de vaccin produse de compania Pfizer.

Medicul Vasi Rădulescu este unul dintre cei mai activi pe rețelele de socializare și, de când a început valul patru al pandemiei, face eforturi susținute de a explica, pe înțelesul tuturor, tot ce trebuie să știe despre vaccin. De altfel, el răspunde personal la toate întrebările pe care le au cei nesiguri în legătură cu vaccinarea. Recent, el a postat pe contul său de Facebook o listă cu cele mai frecvente îngrijorări ale celor indeciși, în legătură cu vaccinul. Explică, de asemenea, care sunt condițiile în care vaccinul nu se recomandă sau nu se recomandă doza a doua, care sunt riscurile și, mai ales, care sunt beneficiile imunizării.

Iată o parte din nelămuriri, explicate de medicul Vasi Rădulescu:

”1. Singurele contraindicații la vaccinare sunt reacțiile alergice la prima doză sau trombocitopenia imună indusă de prima doză. Nu se face a doua doză. Așadar nu există alte contraindicații, dar, după cum vei vedea mai jos, sunt situații în care ar fi bine să discuți și cu medicul curant, pentru o siguranță deplină.

2. Vaccinurile sunt indicate în sarcină. Pe orice perioadă a sarcinii. Asociațiile de ginecologie recomandă vaccinarea ferm, pentru că încă există multe cazuri severe de gravide internate, din păcate nevaccinate. 

3. Vaccinurile sunt indicate în alăptare. Anticorpii vor proteja și bebeul. 

4. După terminarea izolării puteți face vaccinul, indiferent că vorbim de doza 1, rapel, booster. Așadar e recomandat să faceți vaccinul chiar dacă ați avut Covid. Nu aveți de așteptat 1-2-4-6 luni, ci imediat de la terminarea izolării puteți face vaccinul, respectând desigur timpul pentru rapel sau booster. 

5. Trebuie să treacă minimum 6 luni de la rapel pentru a putea face boosterul. Doar cei cu imunitate compromisă (spre exemplu cei cu cancere) fac schema cu 3 doze din prima, după un plan special”. Restul le puteți citi AICI.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel