O nouă provocare pentru guvernele lumii: Un cadru de reglementare adecvat pentru categoria alternativelor fără fum

O nouă provocare pentru guvernele lumii Un cadru de reglementare adecvat pentru categoria alternativelor fără fum - Foto: Freepick @senivpetro
O nouă provocare pentru guvernele lumii Un cadru de reglementare adecvat pentru categoria alternativelor fără fum - Foto: Freepick @senivpetro

E-Cigarette Summit, eveniment organizat în mai la Washington, a oferit o analiză aprofundată a situației fumatului la nivel global, bazată pe cercetări actuale, și o privire detaliată asupra problemelor controversate care dezbină opiniile în mediul specializat.

Tutunul dăunează grav sănătății. Este adevărul care, de zeci de ani, a reușit să facă specialiștii, comunitățile științifice și instituțiile publice să găsească un scop comun – acela de a eradica fumatul. Cu toate acestea, un nou motiv de controversă face ca aceste eforturi comune să se blocheze. Apariția produselor fără fum a creat diviziuni clare în cadrul comunităților științifice și politice cu privire la rolul pe care l-ar putea avea produsele fără ardere și fum în reducerea riscurilor asociate fumatului

Dr. Jamie Hartmann-Boyce, profesor asociat și editor, Cochrane Tobacco Addiction Group, Departamentul de științe medicale de îngrijire primară la Universitatea din Oxford, a prezentat cele mai recente dovezi cu privire la efectele pe care le au alternativele fără fum pentru renunțarea la fumat. Rezultatele studiului, susținut cu cifre concrete, a condus la concluzia ,,că cea mai mare îmbunătățire a sănătății provine din încetarea totală a consumului de tutun combustibil și că, deși nu complet fără risc, (produsele fără fum/țigările electronice) sunt o alternativă mai sigură. Aceste concluzii sunt în concordanță cu alte studii și un consens științific larg.’’

La rândul său, Clive Bates, Director Counterfactual, a identificat elementele care stau la baza proastei înțelegeri a problemelor cheie de către organismele de reglementare. Printre acestea, a enumerat campaniile de comunicare ciudate și complet nepotrivite care conduc la o percepție greșită în rândul publicului în ceea ce privește riscurile asociate produselor alternative. Astfel, spune Bates, ,,publicul este dominat într-o proporție covârșitoare de înțelegerea greșită a acestor produse (62%) sau de o stare de confuzie (24%). Numai 2,6% dintre americani admit o rară înțelegere corectă a acestor produse.’’ De asemenea, mai mult de jumătate dintre ei (56%) consideră nicotina principalul factor cauzator al bolilor asociate fumatului, deși studiile au demonstrat că principalul vinovat pentru efectele nocive asupra sănătății este fumul generat de ardere.

Lipsa consensului a dus la o stare de blocaj care nu satisface pe nimeni. Multe dintre guvernele lumii sunt supuse unei presiuni intense pentru a crea un cadru legal și de reglementare adecvat pentru o categorie cu totul nouă. În acest context, Noua Zeelandă a reușit să se transforme într-un model de succes, iar vapatul a avut un impact profund asupra reducerii numărului de fumători, în ultimii ani. Astfel, a fost extinsă legislația existentă împotriva fumatului pentru a crea noi categorii de „produse reglementate”. Obiectivul acestor măsuri era să găsească un echilibru între asigurarea că produselor de vapat pentru fumătorii care doresc să treacă la o alternativă mai puțin dăunătoare și garanția că aceste produse nu sunt comercializate sau vândute tinerilor.

La sfârșitul anului 2021, guvernul neozeelandez și-a publicat planul ,,fără fumat’’ care să atingă rate de fumat la adulți sub 5% până în 2025. Propunerile cheie pentru schimbările legislative în 2022 vizează reducerea dramatică a conținutului de nicotină, aditivi și arome, limitarea severă a accesului la tutunul combustibil, cu intenția deliberată ca produsele de vapat să devină, în cele din urmă, principala sursă de nicotină non-farmacologică pentru utilizatorii adulți.

"Totuși, nu ne vom atinge scopul de a deveni „fără fum” până în 2025, până când reglementările noastre actuale nu vor reflecta un cadru mai proporțional cu riscul. Putem asigura acest lucru făcând produsele din tutun cu ardere mai reglementate și mai puțin disponibile decât produsele fără fum”, a explicat Ben Youdan – Director Youdan Consulting (consultant - ASH Noua Zeelandă).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel