Cercetători de la Universitatea Bayreuth au descoperit o formă unică și rapidă de regenerare a neuronilor răniți și a funcției lor în sistemul nervos central al peștelui zebra. Ei studiază celulele Mauthner, considerate anterior incapabile de regenerare. Însă, capacitatea lor de regenerare depinde în mod crucial de localizarea accidentării.
Celulele Mauthner, cele mai mari celule găsite în creierul animalelor, fac parte din sistemul nervos central al majorității speciilor de pești și amfibieni și declanșează răspunsuri de scăpare pentru salvarea vieții atunci când prădătorii se apropie. Transmiterea semnalelor din celulele Mauthner către neuronii lor motorii este garantată numai dacă o anumită parte a acestor celule, axonul, este intactă. Dacă axonul este deteriorat la capătul său opus, funcțiile pierdute fie nu sunt restabilite deloc, fie doar încet și într-o măsură limitată. Cu toate acestea, celula Mauthner reacționează la o accidentare la mijlocul axonului cu o regenerare rapidă și completă. ”O astfel de regenerare rapidă a unui neuron nu a fost niciodată observată nicăieri în sistemul nervos central al altor specii de animale până acum. Aici, procesele de regenerare se extind de obicei peste câteva săptămâni sau luni", spune dr. Alexander Hecker, primul autor al noului studiu, într-un comunicat al universității citate.
Acesta adaugă: „Celulele Mauthner ne oferă acum posibilitatea de a investiga răspunsurile foarte diferite la leziunile celulelor individuale din cadrul aceluiași sistem nervos: absența sau insuficiența proceselor de regenerare pe de o parte și regenerarea robustă și completă pe de altă parte. Surprinzător, leziunile de axon care au dus la astfel de răspunsuri contradictorii, nu erau prea departe. Elucidarea cauzelor este un domeniu de cercetare interesant, care include și identificarea genelor active în regenerarea neuronilor. Și dacă aflăm motivele pentru care procesele de regenerare în celulele Mauthner nu reușesc să apară, am putea fi, de asemenea, capabili să înțelegem mai bine mecanismele care împiedică regenerarea neuronilor la om”.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.