"E un eveniment tragic. Trebuie să facem tot ce putem ca să evităm astfel de evenimente tragice. Aș vrea să spun că mișcarea este la baza vieții. Nu putem trăi fără mișcare, mai mult, mișcarea înțeleaptă, și știind despre ce ar trebui să facem, și ce putem, să facem ce este esențial pentru păstrarea stării de sănătate.
Aș vrea să încep cu asta, ca să nu discreditez ideea de mișcare fizică ușoară, sau moderată, pe care noi, medicii, o recomandăm, plecând de la situația identificată a unui pacient sau a unui om care nu este pacient, nu este bolnav.
Ce ar trebui să facem? Ar trebui să cunoaștem mult mai bine starea de sănătate a populației. Și aici, noi suntem, cum ar fi – îmi pare rău să spun – mult în urmă. Adică, noi nu suntem în stare să diagnosticăm la nivel de prevenție - pentru bolile grave – să diagnosticăm tensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemiile și toate aceste afecțiuni. Dacă le-am cunoaște, ar trebui să urmeze un plan personalizat de activitate fizică, cel mai bine, coordonat de medicul de familie.", a precizat medicul neurolog Bogdan Popescu pentru Digi24.
Cum să evităm un eveniment tragic
"Vreau să atrag atenția asupra unui lucru – deci, capacitatea noastră fizică depinde de nivelul de antrenament pe care îl avem în acest moment.
Medicul care ar cunoaște patologia pe care o avem, sau dacă nu avem, ar putea să ne sfătuiască asupra gradului sau timpului de exercițiu fizic.
Acest lucru nu știu dacă trebuie reglementat. Știu că există o soluție în Italia, sau în alte state, în sensul în care cineva merge la sală și face un anume tip de activitate fizică intensă. Asta ar putea suferi o reglementare, dar eu aș spune ceva mult mai simplu. Ar trebui să facem un program de prevenție a bolilor grave. Că vorbim de infarctul de miocard, de AVC, care sunt cei mai mari ucigași în țara noastră., a mai precizat medicul. Deci să evităm ca un exercițiu fizic prea intens ar putea să determine un eveniment tragic.", este de părere dr. Popescu.
Atenție la aceste simptome!
"Atenție, pentru cei care merg la sală! Apariția unei dureri în piept, în mână, sau în maxilar, amețeală, sau senzația de pierdere a stării de conștiență, de leșin, durerea de cap care apare la exercițiul fizic... lucrurile acestea, simptome care apar în timpul exercițiului fizic moderat sau intens, trebuie să ne facă obligatoriu să cerem părerea unui medic.", a continuat medicul neurolog Bogdan Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.