O dietă bogată în grăsimi îi face pe șoareci să mănânce zi și noapte. Efectele obezității asupra oamenilor

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ambalaje folosite în lanțuri de fast-food conțineau produse periculoase. Foto: Pixabay
Ambalaje folosite în lanțuri de fast-food conțineau produse periculoase. Foto: Pixabay

Șoarecii care consumă o dietă bogată în grăsimi ajung să mănânce zi și noapte, susține un studiu recent. Centre similare în trunchiul cerebral există și la oameni.

Un nou studiu relevă faptul că centrele neuronale complexe din trunchiurile cerebrale ale rozătoarelor controlează comportamentul de hrănire. Ritmurile zi-noapte în hrănire s-au schimbat atunci când rozătoarele consumau diete bogate în grăsimi. Rozătoarele au început să mănânce și ziua și noaptea și s-au îngrășat. La om există centre similare în trunchiul cerebral.

Cercetătorii au cartografiat o zonă a creierului rozătoarelor care prezintă schimbări de activitate puternice zi-noapte sau circadiene, numite nucleul tractului solitar. În mod remarcabil, acest grup de neuroni - într-o parte evolutivă primitivă a creierului, trunchiul cerebral - demonstrează diferențe dramatice de zi și de noapte în activitatea neuronală.

Cu toate acestea, de la descoperirea ceasului principal, oamenii de știință au identificat mai multe zone dincolo de hipotalamus, care demonstrează și oscilații circadiene. Prin experimente neuronale minuțioase, cercetătorii au arătat că nucleul tractului solitar, una dintre cele trei porțiuni ale complexului vagal dorsal, este un „oscilator circadian robust”. În timp ce ceasul principal este condus în principal de expunerea la lumină, aceste alte oscilatoare sunt influențate de consumul de alimente.

”Trunchiul cerebral este o parte evolutivă a creierului [și] o împărtășim cu toate vertebratele. De aceea, cred că este înțelept să studiezi acest lucru, chiar și în modele animale. Sperăm că mecanismele sale de bază sunt foarte asemănătoare cu oamenii”, spune primul autor al studiului, Dr. Lukasz Chrobok.

Rezultatele au fost uimitoare. În mod previzibil, acei șobolani care au consumat o dietă bogată în grăsimi s-au îngrășat.

”Am constatat că șobolanii de pe acest tip de dietă bogată în grăsimi au început să-și schimbe comportamentul de hrănire. În mod normal, sunt nocturne - blochează consumul de alimente în timpul nopții. (…) Au început să mănânce 24 de ore pe zi. De asemenea, se trezeau și gustau în timpul zilei - considerate faza inactivă a șobolanilor: se hrăneau, mai degrabă decât se odihneau. (…) Cu o dietă bogată în grăsimi, am constatat că diferența dintre pofta de zi cu zi și variația consumului este eliminată. Ceasul trunchiului cerebral nu știe dacă este zi sau noapte!”, mai spune dr Lukasz Chrobok., potrivit medicalnewstoday.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel