O bacterie, responsabilă de efectul yo-yo al curelor de slăbire. De ce este indicată dieta bogată în proteine

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
o bacterie responsabila de efectul yo yo. FOTO: Freepik @senivpetro
o bacterie responsabila de efectul yo yo. FOTO: Freepik @senivpetro

O bacterie este responsabilă pentru efectul yo-yo al dietelor. Cum acționează alimentele bogate în proteine la evitarea acestui efect.

Dietele sunt de cele mai multe ori soluția pentru a scăpa de câteva kilograme în plus, dar și pentru a îmbunătăți starea de sănătate, știut fiind faptul că obezitatea este un factor de risc pentru o serie de boli precum bolile de inimă, diabetul sau anumite cancere.

Găsirea dietei potrivite este însă o adevărată provocare, căci odată ajunși la greutatea dorită, cei mai mulți dintre cei  care au ținut regimul alimentar se opresc dieta, iar organismul reacționează prin punerea la loc nu doar a kilogramelor scăzute, ci și peste greutatea de la care s-a pornit dieta, acel efect yo-yo.

Vezi și: 7 legume care ne îngrașă. La ce trebuie să fim atenți când le gătim

O bacterie, responsabilă de efectul yo-yo

Un studiu de laborator, realizat pe șoareci ar putea identifica motivul pentru care apare efectul yo-yo, notează Science Alert.

Potrivit sursei menționate, cercetătorii de la Institutul de Nutriție din Shanghai și de la Academia Chineză de Științe cred că au identificat bacteria responsabilă pentru schimbarea metabolismului.

În cadrul unor teste care au implicat șoareci supuși la 10 protocoale diferite de dietă, s-a demonstrat că speciile de Lactobacillus și metaboliții acestora au crescut în intestinele animalelor după ce postul a fost încheiat și au fost reintroduși la o dietă mai puțin restrictivă. Această modificare a microbiomului, au descoperit cercetătorii, a ajutat țesuturile intestinale să absoarbă mai multe grăsimi.

Este probabil ca același proces să se întâmple și în intestinele oamenilor, iar perioadele de post intermitent sau de control al aportului caloric să încurajeze intestinul să își sporească capacitatea de a extrage grăsimile din dieta noastră, ceea ce face mai probabilă recăpătarea greutății.

"Recâștigarea greutății după o dietă este încă o mare provocare, iar mecanismele care stau la baza acesteia rămân în mare parte evazive", scriu cercetătorii în lucrarea publicată în Nature Metabolism.

Astfel, modificările chimice precise care au coincis cu nivelurile crescute de Lactobacillus intestinal au inclus o absorbție intestinală sporită a lipidelor (grăsimilor), o absorbție sporită a lipidelor în țesutul adipos alb și o scădere a oxidării totale a lipidelor, care a fost legată de obezitate în trecut.

În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au identificat o potențială modalitate de a opri revenirea greutății după o dietă și anume hrănirea șoarecii cu o varietate de diete cu niveluri diferite de proteine. Astfel au constatat că o dietă bogată în proteine a restricționat creșterea Lactobacillus, limitând astfel cantitatea de grăsime acumulată.

”Demonstrăm că hrănirea cu o dietă bogată în proteine după dietă previne în mod semnificativ acumularea de masă grasă și chiar menține parțial efectul de pierdere a grăsimii indus de dietă, oferind o potențială modalitate practică de a preveni obezitatea după dietă”, au mai scris autorii studiului.

De ce să mănânci lactate. Care sunt alimentele ce trebuie reduse din dietă

Lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi au fost asociate cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2, în timp ce carnea roșie și cea procesată au crescut riscul de a dezvolta această afecțiune metabolică, potrivit unui studiu.

Diabetul este o afecțiune cronică, iar numărul de cazuri este în creștere continuă, fiind o consecință directă a stilului de viață modern, sedentar, cu o alimentație formată în mare parte din produse procesate. De altfel, diabetul este o cauză a bolilor cardiovasculare.

Potrivit Centrului de Control al Bolilor (CDC), unul din 10 americani trăiește cu diabet, iar unul din trei are prediabet. Diabetul zaharat de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulina produsă de pancreas sau când pancreasul nu mai produce suficientă insulină, hormonul care reglează nivelul de glucoză din sânge.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Federico II din Napoli (Italia) au adunat dovezi care arată că anumite alimente pot reduce riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, notează Medical News Today. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Arsenicoza, otrăvirea cu arsenic, cauze, simptome și tratament. Expunerea prelungită este mortală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel