Un aminoacid, mai precis alanina, poate produce o scădere pe termen scurt a nivelurilor de glucoză prin modificarea metabolismului energetic în celulă, arată un studiu publicat revent în revista Molecular Metabolism.
Diabetul de tip 2 este condus de numeroase căi metabolice, cu unele căi dirijate de aminoacizi, blocurile moleculare pentru proteine. Oamenii de știință de la Joslin Diabetes Center au arătat acum că un aminoacid, numit alanină, poate produce o scadere pe termen scurt a nivelurilor de glucoză prin modificarea metabolismului energetic în celulă.
„Studiul nostru arată că este posibil să putem folosi nutrienți specifici, în acest caz aminoacizi, pentru a schimba metabolismul într-o celulă, iar aceste schimbări ale metabolismului pot modifica modul în care celulele prelucrează și eliberează glucoză într-un mod benefic", spune dr. Mary-Elizabeth Patti, cercetător la Secțiunea pentru Fiziologia și Metabolismul Integrativ al Clinicii Joslin și autor principal al lucrării recent publicată în Molecular Metabolism.
Cum au ajuns să cerceteze alanina
Efectuată pe celule de la șoareci, cercetarea a început cu o încercare de a vedea ce substanțe nutritive ar putea activa o proteină cheie numită AMP kinaza (AMPK), spune Patti, care este, de asemenea, un profesor asociat de medicină la Harvard Medical School.
„AMPK este o enzimă în celulele din organism care este activată atunci când consumul de nutrienți este scăzut sau ca răspuns la exercițiu", explică ea. „AMPK provoacă apoi o mulțime de schimbări benefice în celulă, transformând genele care contribuie la creșterea producției de energie. AMPK este un lucru bun și poate fi activat și printr-o varietate de tratamente pentru diabetul de tip 2, cum ar fi metformina".
Aceasta a ridicat o întrebare pentru Patti și colegii săi: Poate un aminoacid să se transforme într-o enzimă benefică?
Anchetatorii au început studiul prin testarea multor aminoacizi în celulele ficatului de șoarece (ficatul este un organ crucial în metabolismul glucozei). „Alanina a fost singurul aminoacid care a fost în mod constant capabil să activeze AMPK", spune Patti, într-un material furnizat de Joslin Diabetes Center.
Cercetătorii au confirmat apoi că AMPK produce unele dintre efectele sale metabolice obișnuite după activarea alaninei. În plus, activarea poate fi observată în celulele hepatice umane și de șoarece, și a fost prezentă cu niveluri ridicate sau scăzute de glucoză în celule.
Administrată ora, alanina activează proteina cheie
Apoi, oamenii de știință au administrat oral alanina șoarecilor și au descoperit ca nivelurile de AMPK au crescut la animale. Mai mult, dacă șoarecii au consumat alanină înainte de a primi o doză de glucoză, nivelurile lor de glucoză din sânge au fost semnificativ mai mici. Și în timp ce metabolismul glucozei se comportă adesea destul de diferit la șoarecii slabi, față de cei obezi, acest mecanism a fost văzut în ambele grupuri.
În urma cercetării, echipa Joslin a descoperit că scăderea glucozei nu pare să fie determinată de creșterea secreției de insulină sau de scăderea secreției de glucagon, un hormon care crește glucoza. În schimb, AMPK a stimulat absorbția de glucoză în ficat și scăderea eliberării de glucoză. Experimentele ulterioare din celule au demonstrat că enzima activată modifica ciclul Krebs, o componentă centrală a metabolismului celular.
„Toate aceste date împreună sugerează că anumiți aminoacizi, și în mod special alanina, pot fi un mod potențial unic de a modifica metabolismul glucozei", concluzionează dr. Patti. „Dacă se va dovedi în cele din urmă că puteți face acest lucru prin administrarea unui medicament pe cale orală ca tratament prealabil înainte de masă, acest lucru ar fi de foarte mare interes. Cu toate acestea, aceasta este o cercetare în stadiu incipient și trebuie să testăm conceptul atât la șoareci și în cele din urmă la om ".
Studiu, integral, poate fi consultat AICI.
Până atunci, însă, vă spunem că în stare naturală, alanina se găsește în mai multe alimente. Acestea sunt: carne, ouă, lactate, peşte, avocado, alune, nuci, mazăre, fasole, orez brun și cereale integrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.