Nutrientul cheie pentru inimă și creier. Un nutrient, disponibil sub formă de supliment sau găsit în două alimente, ar putea face o diferență pentru creierul dumneavoastră. Dr. Michael Mosley a dezvăluit un nutrient ”protector pentru creier” care ar trebui să aibă un loc în rutina zilnică.
Numeroase cercetări sugerează că o dietă sănătoasă poate proteja creierul de diverse probleme de sănătate, de la demență la boala Parkinson. Cu toate acestea, expertul în sănătate a sugerat că un nutrient găsit în pește, alge marine sau sub formă de suplimente este deosebit de important.
Omega-3, protector al inimii și creierului
Doctorul a afirmat că omega-3 nu numai că poate proteja inima dumneavoastră, întări sistemul imunitar, dar poate aduce beneficii și sănătății creierului. Acizii grași, esențiali pentru sănătatea dumneavoastră, vin în multe forme diferite, dar cele două cele mai importante sunt DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic).
”Printre altele, acești acizi mențin sănătatea celulelor creierului și le ajută să comunice între ele”, a spus dr. Mosley, potrivit Daily Mail.
Expertul nu este singurul care susține efectele omega-3 asupra creierului, deoarece un studiu publicat în jurnalul Neurology a descoperit o legătură puternică între nivelurile de EPA și DHA din sânge și sănătatea creierului.
Analizând mostre de sânge și scanări ale creierului de la 2.000 de voluntari de vârstă mijlocie, echipa de cercetare a descoperit că persoanele cu cele mai mari niveluri de EPA și DHA au avut rezultate mai bune la teste cognitive.
”În plus, voluntarii care purtau o variantă a genei APOE4, care este legată de un risc mult mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, dar care aveau, de asemenea, niveluri ridicate de DHA și EPA, au avut mai puține leziuni cerebrale decât cei care nu aveau. Deci, aceste omega-3 sunt protectoare pentru creier, deși nu știm exact de ce”, a mai spus medicul.
Expertul în sănătate a explicat că o teorie se referă la faptul că acești acizi grași formează o parte a membranei care înconjoară celulele nervoase și au proprietăți antiinflamatorii. Mai mult, Dr. Claudia Satizabal, care a coordonat studiul, a subliniat că, dacă creșteți consumul de omega-3 ”chiar și puțin”, puteți proteja creierul.
Dr. Mosley a explicat că ”singura modalitate reală” de a obține suficient DHA și EPA din dietă este prin consumul de pește gras, alge marine sau suplimente alimentare.
Dacă nu vă place peștele și doriți să vă bazați pe surse alimentare, puteți încerca algele marine, cum ar fi alga Nori.
”Deși nu are la fel de mult omega-3 ca peștele gras, a ajutat să hrănească strămoșii noștri de-a lungul mileniilor”, a adăugat doctorul.
Ce este Omega-3
Un nutrient esențial cu un impact semnificativ asupra protecției inimii și creierului este omega-3. Cunoscut pentru beneficiile sale remarcabile asupra sănătății, omega-3 este un tip de grăsime sănătoasă care se găsește în special în pește, precum somonul, sardinele și tonul.
Consumul regulat de alimente bogate în omega-3 sau suplimente cu ulei de pește poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcției cognitive.
Studiile au arătat că omega-3 poate contribui la reducerea inflamației, îmbunătățirea funcției endoteliale a vaselor de sânge și a tensiunii arteriale, precum și la reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge.
De asemenea, acest nutrient poate avea un efect protector asupra creierului, îmbunătățind funcțiile cognitive, precum memoria și concentrarea, și poate fi benefic în prevenirea tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
În concluzie, omega-3 este un nutrient esențial care oferă protecție pentru inimă și creier, fiind un element crucial al unei diete sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.