"Un alt factor de risc pentru boala cardiovasculară este fumatul. Fumatul, pe lângă efectele pe care le poate avea pe termen lung legate de bolile pulmonare, cancer pulmonar, din punct de vedere cardiovascular, determină o ateroscleroză precoce și una importantă. De aceea, noi încercăm de fiecare dată când avem un pacient fumător, să-l conștientizăm cu privire la riscul lui, care este cu mult mai mare decât dacă nu ar fuma, indiferent că este obez, are diabet, dislipidemie, hipertensiune. Dacă ești fumător, aceste lucruri sunt exponențiale. Noi încercăm să-l convingem să renunțe.
Există o formulă memo-tehnică, cei 5 A. Noi ne întâlnim cu un pacient care fumează și încercăm să-l convingem să renunțe la fumat și atunci îi punem cei 5A.
Prima este ask, îl întrebăm dacă vrea să renunțe.
Al doilea lucru este să ne dăm seama de gradul de dependență. Dacă e un pacient care fumează ocazional, atunci e o discuție foarte ușoară. Dacă e un pacient extrem de dependent, care fumează mult, atunci e cu mult mai greu de convins", a declarat Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Care e numărul de pachete de țigări de la care se consideră că faci cancer pulmonar
Întrebată de înseamnă "un pacient care fumează mult", dr. Cătălina Trifana a explicat că: "există un indice care se calculează în funcție de numărul de țigări pe care pacientul îl fumează. Acest indice poartă numele de pachete-an. Să presupunem că un pacient fumează un pachet pe zi, timp de 20 de ani. Atunci acest indice reprezintă 20 pachete an.
Se consideră că dacă el depășește 25 de pachete pe an, deci dacă el fumează două pachete pe zi timp de 20 de an, are un indice mult mai mare 40 pachete-an. Peste 25 are un risc enorm de a face cancer pulmonar și ar trebui să renunțe. E valabil atât la cancer, cât și la boala cardiovasculară.
E legat de cât timp fumează și cât fumează. Dacă pacientul reduce numărul de țigări, există deja un beneficiu. Dacă el renunță, deja beneficiul este major".
"Dacă vă gândiți la nivel financiar cam ce înseamnă fumatul pentru un om și cam ce dezavantaje îi produce pentru sănătate, evident că omul va fi mult mai cooperant în a renunța la fumat"
În continuare, medicul a detaliat cei 5A prin care trece un pacient.
"Noi ajungem la această schemă memo-tehnică prin care am aflat dacă fumează, am aflat gradul de dependență, iar a treia chestie este să-l sfătuim să renunțe.
Al patrulea lucru ține de strategie, să-l asistăm să facă asta, pentru că el își dorește și noi trebuie să-l îndreptăm spre lucrul care-l face să renunțe.
Ultimul lucru este să-i aranjăm o programare, la o consiliere psihologică plus o întreagă echipă care să se ocupe de tratamentul medicamentos pentr cei cu dependență. Noi, făcând toate aceste lucruri, putem să punem pacientul pe linia pe care trebuie (...)
Sunt medicamente cu un extrem de mare răspuns, dar cel mai important lucru este ca pacientul să-și dorească să renunțe. Există toate aceste ustensile pe care noi le putem folosi dacă pacientul își dorește.
Gândindu-ne la o persoană tânără, care ar putea că moară de un cancer pulmonar sau de un infarct miocardic acut fulminant, și punând în balanță toate aceste lucruri, cu o perioadă tranzitorie când el are o greață, un disconfort, uscăciune a gurii, lucrurile sunt incomparabile ca și beneficiu. Toate aceste medicaente au reacții adverse, dar sunt tranzitorii.
Dacă la sfârșitul acestui tunel noi avem luminița care e renunțarea la fumat și numai dacă vă gândiți la nivel financiar cam ce înseamnă asta și cam ce dezavantaje îi produce din punct de vedere al sănătății... făcând această balanță, evident că omul va fi mult mai cooperant în a renunța la fumat", a mai spus medicul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.