Ca în orice ramură a medicinei și specialitatea oro-maxilo-facială (OMF) are parte de progres, atât în privința componentei de chirurgie, cât și a celei de diagnosticare.
Dr. Alexandru Bucur, șeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială de la Spitalul Clinic de Chirurgie OMF din București a explicat importanța introducerii în pregătirea rezidenților de la această specialitate a unui modul de ecografie care ar reprezenta un plus-valoare în diagnosticarea afecțiunilor din spectrul OMF.
”Metodele de investigație de astăzi sunt multiple. Plecăm de la cea mai simplă, imaginea radiologică, dar sunt și calculi radiotransparenți, și nu mă ajută, ecografia este o metodă și aceasta ar trebui introdusă într-un modul de ecografie de cap și gât în pregătirea rezidenților de OMF, cum are și Germania, cum are și Franța și nu cred că ar fi o problemă acest lucru, mergând către computer tomograf, rezonanța magnetică.
Toate aceste lucruri eu nu le am în spital. Sunt diverse formațiuni, anomali vasculare, malformații vasculare. Am nevoie de o angio și trebuie să sun, să programez pacientul, să vedem când”, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate, dr. Alexandru Bucur, membru al Academiei de Științe Medicale din România, profesor universitar, șeful catedrei de profil din UMF și, în același timp, șeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială de la Spitalul Clinic de Chirurgie OMF “Prof. dr. Dan Theodorescu” din București.
De altfel, medicul a și exemplificat o astfel de situație în care a avut nevoie de mai mult din punct de vedere imagistic.
”Era o fetiță cu un angiom osos, îmi trebuia făcută o embolizare temporară, venise în șoc hemodinamic, ca să pot interveni cu o rezecție de mandibulă, să pot face o hemostază corectă. Foarte greu am găsit un loc și bună-voință ca să intervină, pentru că după embolizare, practic la 5-6 ore trebuia să intervii chirurgical. Am găsit un medic cu un suflet bun și care m-a ajutat să rezolv, însă nu acesta este modul în care trebuie. De aceea spun de spitalul interdisciplinar, pentru că nu trebuie să beneficieze numai Urologia sau Chirurgia generală de achizițiile noi în domeniul radiologiei, în domeniul imagisticii în general, și noi avem nevoie.
Și gândiți-vă doar la partea traumatică, pentru că reconstrucțiile ne sunt extrem de necesare. A crescut numărul de fracturi complexe, de viscerocraniu, cu apariția trotinetelor. Cel puțin 1-2 tineri/tinere sunt cu fracturi complexe, îmi trebuie o reconstrucție, indiferent cum fac osteosinteza. Și iarăși, intervine și partea de estetică, și partea de funcționalitate.
Sunt copiii în creștere, nu poți să interferezi anumite zone de creștere pentru că induc secundar niște anomalii”, a mai spus medicul adăugând că această specialitate ”corect și normal” aparține medicinei generale. Mai mult, șeful clinicii de OMF întărește încă o dată ideea că aceste clinici trebuie integrate în spitalele mari.
Tratatul de chirurgie OMF, la a treia ediție
De asemenea, trebuie reamintit faptul că dr. Alexandru Bucur a coordonat Tratatul de chirurgia oro-maxilo-facială, încă de la prima ediție a acestuia, motiv pentru care medicul are o perspectivă amplă asupra evoluției acestei specializări.
De altfel, prof. dr. Irinel Popescu l-a întrebat pe distinsul medic care sunt principalele centrele universitare care vor fi reprezentate și prezente în cel mai recent tratat cu privire la chirurgia oro-maxilo-facială.
”Am să încep cu Cluj, Iași, Timișoara, București. Sunt clinicile performante, clinicile în care șefii de clinică chiar au un cuvânt de spus în această specialitate. Au o recunoaștere națională, au o recunoaștere internațională, sunt oameni de sală, sunt oameni care operează zi de zi, care au o experiență și vreau să se vadă toată această experiență și recunoaștere pentru a avea un volum trei cu un plus de cunoaștere pentru tinerii specialiști și chiar specialității în sine”, a concluzionat dr. Alexandru Bucur.
Bucur, despre interdisciplinaritatea chirurgiei oro-maxilo-facială: Construirea unui spital interdisciplinar este o necesitate în marile centre universitare
Chirurgia oro-maxilo-facială implică tratamentul chirurgical al părților moi ale feței și gâtului, al oaselor craniului, al glandelor salivare, al articulației temporo-mandibulare și al afecțiunilor dento-parodontale, iar toate aceste direcții înspre care se îndreaptă chirurgia oro-maxilo-facială fac ca aceasta să să fie o specialitate interdisciplinară complexă, iar pentru realizare acesteia există o colaborare cu alte specialități, inclusiv cu neurochirurgia, potrivit dr. Alexandru Bucur, șeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială de la Spitalul Clinic “Prof. dr. Dan Theodorescu” din București, invitat în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.
”Interdisciplinaritatea, cel puțin pentru specialitatea noastră, nu este doar o vorbă aruncată în vânt, este o esență, colaborăm de mult timp cu chirurgia plastică, în special în realizarea lambourilor liber vascularizate și micro anastomozate, fie cel radial pe are îl folosim în mod uzual, fie cel de fibulă, când implicăm și structurile osoase.
Colaborăm, de asemenea, cu neurochirurgia, în tumorile de bază de craniu, colaborăm cu ORL-ul, foarte mult, și avem teritoriu de intersecție și luăm numai sinusul maxilar, abordul endoscopic, când este posibil și ce avantaje îmi aduce mie ca și chirurg maxilo-facial, tot la fel, în vederea îmbunătățirii funcționalități, pentru că și acolo discutăm de o reabilitare orală complexă care trebuie făcută în colaborare cu celelalte specialități”, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate, dr. Alexandru Bucur. Citește mai departe AICI.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.