Numărul cazurilor noi de COVID scade, dar cel al pacienților internați crește. Dr Mahler: avem mai multe cazuri severe

Adisa Codruț |
Data publicării:
Pacienti ATI
Pacienti ATI

GCS a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate aproape 7.700 de cazuri și 85 de decese, dar managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din  Capitală atrage atenția că avem din ce în ce mai multe cazuri grave internate în secțiile COVID și la ATI COVID. 

GCS a anunțat că, potrivit datelor existente la nivelul CNCCI, la data de 21 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.694 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, cu circa 4.500 mai puține decât lunea trecută (12.069 cazuri noi raportate la 14 februarie). De asemenea, au fost raportate  85 de decese (mai multe față de 75 raportate la 14 februarie). 

Chiar dacă numărul cazurilor noi depistate de COVID-19 scade, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală, dr Beatrice Mahler, a declarat luni, că numărul pacienților internați în secția COVID și în secția de Terapie Intensivă COVID ale unității medicale este în ușoară creștere în ultima săptămână.

„Numărul pacienților internați în secția COVID și în ATI COVID este în ușoară creștere. În ultima săptămână constatăm o schimbare în ceea ce privește numărul cazurilor cu forme severe, care este în creștere. Cred că este importantă, în acest moment, efectuarea fenotipării la cazurile critice aflate în spital, pentru a se stabili dacă este vorba de variante Omicron 2”, a afirmat medicul, conform Agerpres.

Dr Mahler a spus că, din datele cunoscute până în prezent, varianta a doua a Omicron ar avea o rată de transmitere crescută față de prima variantă.

„Din datele care sunt în acest moment cunoscute, se pare că are o rată de transmitere crescută față de varianta 1. Mai mult decât atât, are modificări sau mutații la nivelul proteinei spike, care o fac și mai aderentă de mucoasa cu care intră în contact în corpul nostru, dar se pare că reușește prin această mutație să se ascundă de anticorpii pe care noi îi avem deja în corp. Pentru acest moment, Organizația Mondială a Sănătății spune că este varianta cea mai îngrijorătoare, pentru că nu doar că se transmite mai ușor, dar pare a fi capabilă de a produce forme severe similare cu cele din valul Delta”, a susținut medicul.

Dr Beatrice Mahler a mai afirmat că atât trecerea prin boală, cât și vaccinarea anti-COVID-19 oferă protecție față de o formă severă a bolii cu Omicron 2.

„Din datele care sunt acum prezente, sunt două variante de răspuns: pentru cei care au trecut prin varianta Omicron 1 se pare că sunt protejați în acest moment sau că în procent mult mai mare vor fi protejați de această variantă Omicron 2 prin anticorpii pe care i-au format ca urmare a trecerii prin boală; pe de altă parte, vaccinurile și anticorpii pe care îi avem produși ca urmare a vaccinării par să ne protejeze de o formă severă de boală, dar în acest moment nu sunt date suplimentare publicate și cercetările sunt încă în curs”, a explicat managerul Institutului Marius Nasta.

La persoanele care se prezintă la unitatea medicală cu forme ușoare de boală, simptomatologia remanentă după varianta Omocron este preponderent neurologică.

„Din ce am observat până în acest moment sau la cazurile care se prezintă la Institutul Marius Nasta, pentru că marea majoritate a persoanelor au avut forme relativ ușoare de afectare, simtomatologia remanentă după varianta Omicron în formele ușoare este preponderent neurologică. Aici, cu siguranță, prin intermediul medicului de familie, trebuie ca pacientul să ajungă în cabinetul unui medic neurolog și să beneficieze de recuperare neuromusculară", a adăugat medicul.

În ceea ce privește pacienții infectați cu noul coronavirus care s-au vindecat dar au rămas cu afectare respiratorie, consultul pneumologic rămâne prioritar, însă acesta nu ar trebui făcut mai devreme de 30 de zile.

„Pentru afectarea respiratorie, pentru lipsa de aer pe care o resimt pacienții, dificultatea la efort, consultul pneumologic rămâne prioritar. El nu ar trebui făcut mai repede de o lună, trebuie să oferim acest timp plămânului să se vindece. Nu de alta, dar evaluare - pe lângă imagistică - presupune și evaluarea funcției pulmonare, care ar fi mult mai corect și eficient pentru pacienți să fie făcută la minim 30 de zile după trecerea prin boală”, a arătat dr Beatrice Mahler.

Managerul spune că ar trebuie să purtăm în continuare masca, acesta fiind un mijloc sigur d  eprotecție. 

„Cred că încă este momentul să fim atenți și este momentul să păstrăm masca, mai ales atunci când există contactul cu persoane, când petrecem mai mult timp în încăperi închise, pentru a ne proteja și pe noi și pe cei din jurul nostru”, a mai spus Mahler.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel