Numărul cancerelor de prostată va creşte semnificativ, avertizează un studiu. Testul care pune cel mai bine diagnosticul. "Acest val de cazuri se apropie"

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer de prostata - Foto: Freepik @EyeEm @peoplecreations
Cancer de prostata - Foto: Freepik @EyeEm @peoplecreations

Semnal de alarmă privind creșterea numărului de cazuri de cancer de prostată. Cum se pregătește lumea pentru un viitor mai întunecat din cauza cancerului de prostată.

Foto: Freepik

Potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet privind cancerul de prostată, numărul cazurilor de cancer de prostată este proiectat să se dubleze de la 1,4 milioane de cauzuri pe an în 2020, la 2,9 milioane pe an până în anul 2040, iar țările cu venituri mici și medii sunt prevăzute să înregistreze cele mai mare creșteri.

Numărul de decese anuale din cauza cancerului de prostată la nivel mondial este prevăzut să crească cu 85% în decursul a 20 de ani, de la 375.000 de decese în 2020 la aproape 700.000 de decese până în 2040.

Cifrele reale vor fi probabil mult mai mari decât cele înregistrate, din cauza subdiagnosticării și ratelor ridicate de mortalitate.

Acest fenomen al creșterii numărului de cazuri este anticipat în contextul îmbătrânirii populației.

Cancerul de prostată este deja o cauză majoră de deces și dizabilitate, reprezentând 15% din toate cancerele masculine.

Este a doua cea mai comună cauză a deceselor date de cancer la bărbați și forma cea mai comună de cancer masculin în mai mult de jumătate dintre țările lumii.

Populațiile îmbătrânite și creșterea speranței de viață vor duce la un număr mai mare de bărbați în vârstă în anii ce urmează.

Potrivit studiului, deoarece principalii factori de risc pentru cancerul de prostată, cum ar fi vârsta de peste 50 de ani, predispoziția genetică și istoricul familial al bolii, sunt inevitabile, nu va fi posibil să se prevină creșterea viitoare a cazurilor printr-un stil de viață sau intervenții de sănătate publică.

Practic, spre deosebire de alte tipuri majore de cancer, precum cel pulmonar asu bolile cardiovasculare, această creștere a numărului de cazuri nu poate fi evitată printr-o politică eficientă de sănătate publică, avertizează cercetătorii.

Profesorul Nick James, autorul principal al studiului, profesor de cercetare în cancer de prostată și de vezică la Institutul de Cercetare în Cancer din Londra și oncolog clinic consultant, a declarat că: 

"Pe măsură ce tot mai mulți bărbați din întreaga lume trăiesc până la vârstă mijlocie și mai mult, va exista o creștere inevitabilă a numărului de cazuri de cancer de prostată. Știm că acest val de cazuri se apropie, deci trebuie să începem să planificăm și să acționăm acum.

Intervențiile bazate pe dovezi, cum ar fi îmbunătățirea detectării timpurii și programelor de educație, vor ajuta la salvarea de vieți și la prevenirea problemelor de sănătate din cauza cancerului de prostată în anii care vor urma.

Acest lucru este valabil în special pentru țările cu venituri mici și medii care vor suporta povara copleșitoare a viitoarelor cazuri".

Testul care pune diagnosticul de cancer de prostată

Depistarea cancerului de prostată implică adesea testul PSA, un test de sânge care măsoară nivelurile de proteine numite antigen specific prostatei (PSA).

Cu toate acestea, testele PSA detectează adesea cancerul de prostată care poate să nu provoace niciodată simptome și nu necesită tratament.

Autorii studiului recomandă utilizarea RMN-ului în combinație cu testarea PSA pentru screening-ul bărbaților cu risc ridicat de cancer de prostată, cum ar fi cei cu istoric familial al bolii, cei de origine africană sau cei ce poată mutația BRACA2.

Ei susțin că această abordare ar reduce atât supra-diagnosticarea, cât și supra-tratamentul, în timp ce detectează boala potențial letală.

RMN-ul este eficient în imagistica cancerelor și poate fi utilizat pentru a arăta dacă boala este agresivă sau nu.

Cu toate acestea, biopsiile sunt mai eficiente în identificarea cancerelor agresive, astfel încât RMN-ul singur nu ar trebui utilizat pentru investigarea bărbaților cu risc crescut de boală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel