Un nou studiu sugerează că nucile ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale, în bolile cardiovasculare. Acestea ar trebui să fie consumate ca pare a unei dete sărace în grăsimi saturate, potrivit medicalnewstoday.com.
Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Pennsylvania din State College, au arătat că studiul lor este unul dintre primele care investighează modul în care proprietățile nucilor pot influența sănătatea inimii.
Rezultatele cercetării apar acum în Journal of the American Heart Association. Nucile conțin omega-3 pe bază de plante, numit acid alfa-linolenic (ALA), despre care oamenii de știință cred ca are efecte benefice asupra tensiunii arteriale. Cercetătorii au dorit să afle dacă conținutul de ALA al nucilor contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii, sau dacă alte componente ale nucilor, cum ar fi polifenolii, ar putea ajuta la controlul tensiunii arteriale în rândul persoanelor cu risc de boli cardiovasculare.
Boala cardiovasculară provoacă cele mai multe decese în rândul adulților din Statele Unite. Un studiu realizat de American Heart Association (AHA) în 2019 a arătat că 840.000 de persoane din SUA au murit din cauza bolilor cardiovasculare numai în 2016. De asemenea, aproape jumătate din toți adulții din SUA au o formă de boală cardiovasculară. AHA, însă, recunoaște că această creștere brscă din 2017 vine după ce AHA / American College of Cardiology hypertensionguidelines a redevinit valorile tensiunii arteriale ridicate de la 140/90 la 130/80.
Studiu privind efectele nucilor
Oamenii de știință au recrutat pentru studiu 45 de participanți, în vârstă de 30-65 de ani, care au fost supraponderali sau obezi. Toți participanții au urmat o dietă "pe fugă" timp de două săptămâni înainte de începerea studiului.
Dietul a imitat un obiceiu alimentar din S.U.A., prin includerea unui conținut de calorii de 12% din grăsimi saturate. Aceasta a fost pentru a se asigura că toți participanții au început studiul dintr-o poziție similară.
Oamenii de știință au repartizat în mod aleatoriu participanții în trei grupuri de dietă diferite, toate au fost scăzute în grăsimi saturate; au urmat aceste diete timp de șase săptămâni înainte de a trece la următoarea. Toți participanții au urmat toate dietele la un moment dat:
o dietă care a inclus nuci
o dietă care nu a inclus nucile, dar care a încorporat aceeași cantitate de ALA și acizi grași polinesaturați
o dietă care nu a inclus nucile și care a înlocuit parțial aceeași cantitate de ALA prezentă în nuci cu un alt acid gras numit acid oleic
Nucile, legate de scăderea tensiunii arteriale
Echipa a evaluat toți participanții aflați sub risc cardiovascular la sfârșitul fiecărei perioade de dietă. Din aceste date, cercetatorii au descoperit că sănătatea inimii participanților din toate cele trei grupuri s-a îmbunătățit într-o anumită măsură.
Ei spun că această constatare indică faptul că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate, fie din nuci sau uleiuri vegetale, ar trebui să aducă la beneficii cardiovasculare.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că participanții care au mâncat nuci pe tmpul întregii diete au avut tensiune arterială mai mică decât cei care au consumat alte diete.
Tensiunea arterială centrală este considerată un indicator fiabil al riscului cardiovascular al unei persoane.
Dieta bazată pe nuci, cele mai bune rezultate
Participanții au mâncat nuci întreaga dietă au văzut beneficii mai mari decât atunci când au consumat o dietă cu un profil de acizi grasi asemănător cu cel al dietei cu nuci, fără a mânca nuca în sine, explică autorul studiului, prof. Penny Kris-Etherton, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. "Deci, se pare că este ceva puțin în plus în nuci, care este benefic - poate compușii lor bioactivi, poate fibra, poate altceva – dar nu sunt doar acizi grași", spune el.
Cercetătorii cred că reducerea tensiunii arteriale cu dieta pe bază de nuci poate, de asemenea, scădea riscul de boali cardiovasculare în rândul participanților la această dietă. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că studiul a inclus doar 45 de participanți. Deci, vor fi necesare studii mai ample pentru a consolida concluziile.
Pentru persoanele expuse riscului bolilor cardiovasculare, Prof. Kris-Etherton sugerează că "în loc să ajungă la o gustare cu carnea roșie sau produse lactate grase, luați în considerare faptul că aveți lapte degresat și nuci".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.