Când muști un smochin, înghiți și resturi de insecte.
Smochinul este o floare inversată
Emblema regiunii mediteraneene, smochinul nu este un fruct, contrar credinței colective, ci o floare inversată. Într-adevăr, frunzele smochinului înfloresc diferit de ceilalți copaci. Drept urmare, floarea de smochin aduce un fruct care conține doar o sămânță și o achenă, adică partea care ne dă această textură crocantă. Fiecare smochin este alcătuit din multe achene, așa că atunci când îl consumăm, mâncăm de fapt mai multe fructe în același timp. Dar de unde provin insectele pe care le înghițim?
Resturi de viespe moartă
Micile filamente prezente în interiorul smochinului sunt flori care trebuie polenizate pentru a produce fructe. Cu toate acestea, pentru a efectua acest proces, aceste flori necesită polen. Aici își fac treaba faimoasele viespi de smochin. Într-adevăr, acestea din urmă sunt esențiale pentru supraviețuirea smochinului, deoarece sunt responsabile de transportul polenului și invers, viespea are nevoie de floare pentru a-și depune ouăle. În general, viespea femelă intră într-un smochin masculin. Numai că își pierde antenele și aripile, rupte de operculul prin care trece. Prinsă în interiorul smochinului, viespea își depune ouăle înainte de a muri. Cu toate acestea, acest sacrificiu are beneficii, deoarece permite înflorirea florilor și coacerea fructelor, scrie santeplusmag.com.
Dacă din greșeală, viespea intră într-o smochină feminină, și anume pe cea pe care o mâncăm, nu o mai poate părăsi, deoarece antenele și aripile sale sunt rupte și, prin urmare, cunoaște aceeași soartă fatală ca atunci când intră într-un smochin mascul. În contrast, larvele supraviețuiesc polenizării.
Fii sigur, chiar dacă viespele mor în smochin, asta nu ar trebui să te împiedice să te bucuri de beneficiile multiple ale acestui fruct delicios. Și, din motive întemeiate, smochinul conține ficină, o enzimă care dizolvă cadavrele acestor mici insecte, transformându-le pur și simplu în proteine!
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale smochinelor?
Renumit pentru proprietățile sale laxative, smochinul este bogat în fibre insolubile, care se găsesc în special în semințe și piele, indică dieteticianul-nutriționist Véronique Liégeois. Când ajung în tractul digestiv, ajută la combaterea constipației prin stimularea tranzitului și înmuierea scaunului. Uscate, ar fi și mai eficiente, adaugă specialistul, deoarece conțin mai mult magneziu și fibre.
Acest fruct sau, din punct de vedere tehnic, această floare inversată, ajută și la protejarea și întărirea vaselor de sânge datorită conținutului său de antocianină. Acești pigmenți responsabili de culoarea sa violetă vor crește rezistența acestor capilare, reducând în același timp riscul de a suferi de roșeață a pielii, subliniază dieteticianul. În plus, smochinul ar fi, de asemenea, un mare aliat pentru o piele elastică. Eficacitatea sa se datorează antioxidanților săi, inclusiv seleniu și flavonoide, care conferă mai mult dinamism dermei noastre.
Citește și Sirop de morcovi, miere și lămâie, remediu miraculos de care puțină lume știe. Ce vindecă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.