Nu mai face patul dimineața devreme. Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat și de ce

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
nu mai face patul foto:freepik
nu mai face patul foto:freepik

Nu mai face patul dimineața devreme. De ce trebuie să speli lenjeria de pat și cât de frecvent este recomandat să o faci.

Nu mai face patul dimineața devreme. Dacă schimbatul cearșafului se află în partea de jos a listei tale de treburi casnice, ia în considerare următoarele: nu dormi singur. În pat, alături de tine, sunt nenumărați acarieni și bacterii, fără a menționa cantitățile impresionante de piele moartă proprie.

Vezi și: 6 remedii naturale pentru durerea de stomac. Cum să îți menții sănătatea bacteriilor intestinale

Dermatologul Alok Vij, MD, sugerează că ar trebui să speli așternuturile cel puțin o dată la două săptămâni - poate mai des, în funcție de factori, precum climatul în care trăiești și dacă animalul tău de companie doarme în patul tău, conform Cleveland Clinic.

Dr. Vij discută despre pielea moartă, acarienii de praf, bacteriile din pat și cum să-ți protejezi pielea când te întinzi să dormi.

De ce trebuie să-ți speli așternuturile?

Chiar și atunci când crezi că dormi singur, ești însoțit de o varietate de "parteneri de pat" invizibili cu ochiul liber, care pot provoca probleme ale pielii, precum iritații și eczeme, fără a mai menționa astmul și alergiile.

Iată ce mai găsești în patul tău și ce probleme pot cauza:

Piele moartă: Te-ai gândit vreodată că te rostogolești în propria piele moartă? O persoană elimină zilnic aproximativ un gram și jumătate de cheratinocite (în mare parte compuse din proteina keratină). Vizual vorbind, asta înseamnă aproape jumătate de linguriță de piele moartă.

Bacterii: Atunci când celulele moarte de piele stau în așternuturi, bacteriile prosperă. Aceste celule acționează ca un teren de reproducere pentru bacterii, care se instalează pe așternuturi, saltea și perne.

Acarieni de praf: Prea mici pentru a fi văzuți cu ochiul liber, acarienii de praf trăiesc pe fiecare continent de pe Pământ, cu excepția Antarcticii. Aceste mici artropode cu opt picioare sunt rude ale păianjenilor și se hrănesc cu celulele moarte ale pielii tale.

Mătreață animală (și nu numai): Dacă îți lași câinele sau pisica să doarmă în pat, ia în considerare faptul că aceștia sunt adăpostitori pentru organisme fungice care pot provoca probleme de piele la oameni.

Ce se întâmplă dacă nu-ți speli așternuturile?

Chiar dacă nu te deranjează să împarți patul cu micii tovarăși invizibili, aceștia pot totuși să cauzeze o varietate de probleme:

Simptome alergice: Mulți oameni sunt alergici la acarienii de praf, așa că somnul într-un pat plin de ei poate duce la simptome alergice.

Probleme respiratorii: Dacă ai deja astm, ești mai predispus la o alergie la acarienii de praf. 

Iritații: "Dacă prea mulți acarieni de praf intră în contact cu corpul tău, poți ajunge să ai iritații", adaugă Dr. Vij. Unele bacterii pot provoca, de asemenea, iritații.

Eczemă: Eczema este unul dintre cele mai comune tipuri de iritații ale pielii, cauzate de uscăciunea pielii tale și de coloniile bacteriene supractive. "Permițând bacteriilor să trăiască în armonie pe așternuturile tale și să ajungă pe pielea ta când te așezi în pat, ai putea să-ți agravezi eczema sau să-i dai startul în primul rând", spune el.

Foliculită: Atunci când te întinzi într-un pat plin de bacterii, te expui riscului de foliculită, o inflamație, infecție sau iritare a foliculului de păr.

"Păturile și pernele nu trebuie să fie spălate atât de des", afirmă Dr. Vij, "dar celulele de piele, bacteriile și acarienii de praf pot călători și trăi pe pernă sau în pătură, deci asigură-te că acestea fac parte din rutina ta de curățenie."

Pentru acele elemente, o dată la șase luni ar trebui să fie suficient. Și dacă copiii tăi dorm cu păturici sau jucării de pluș, asigură-te că le adaugi și pe ele pe lista de spălat, deoarece pot fi adăposturi pentru acarieni de praf și bacterii.

Cine ar trebui să-și spele așternuturile mai des?

Dacă dormi singur, nu ai animale de companie și locuiești într-un mediu controlat climatic, probabil poți scăpa cu spălarea asternuturilor o dată la două săptămâni. Cu toate acestea, există persoane care ar trebui să le spele mai des - de exemplu, săptămânal - dacă:

- Ai animale de companie, în special dacă acestea dorm în patul tău.

- Locuiești într-un climat foarte cald.

- Transpiri mult în somn (cum ar fi în cazul bufeurilor).T

- e refaci după o boală sau infecție.

- Ai alergii sau astm.

-Dormi dezbrăcat.

Cum să-ți păstrezi patul cât mai curat posibil

În final, Dr. Vij spune că riscul de a dezvolta o infecție bacteriană sub piele este destul de redus. "Totuși", continuă el, "este o idee bună să practici o igienă corespunzătoare a lenjeriei tale de pat pentru a nu dezechilibra ecosistemul bacterian".

Schimbă-ți lenjeria regulat: Schimbă-ți cearșaful cu unul curat o dată la una-două săptămâni. Restul elementelor (cum ar fi plapuma, pernele etc.) pot fi spălate o dată la șase luni sau chiar mai rar.

Spală cu apă caldă: Atunci când speli așternuturile, este recomandat să folosești apă caldă, care ucide acarienii de praf și ajută la curățarea în profunzime.

Nu-ți face patul imediat! Ia în considerare acest pretext pentru a lăsa patul nefăcut puțin timp în fiecare dimineață. Lasă astfel cearșaful să se usuce, reducând umiditatea de care au nevoie acarienii de praf și bacteriile pentru a prospera.

Vezi și: De ce avem pierderi de memorie. Când pot deveni grave

Dacă ești foarte preocupat de igiena patului, poți utiliza huse de protecție pentru saltea și perne, care pot fi spălate regulat și te protejează împotriva acarienilor de praf și altor impurități.

Și dacă este posibil, încearcă să nu te gândești la asta ca la o treabă casnică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel