Nu mai arunca frunzele ridichilor. Le poți încorpora în preparate culinare delicioase, pline de vitamine. Frunzele de ridichi au o serie de beneficii pentru sănătate. Acestea au beneficii atât pentru tratarea diabetului cât și pentru afecțiunile reumatismale.
Frunzele ridichilor conțin vitamine și minerale esențiale și acționează, de asemenea, ca un agent de detoxifiere. Conținutul ridicat de fier și fosfor din frunzele de ridiche crește imunitatea și reduce oboseala. De asemenea, conțin fibre care ajută în procesul digestiv.
Ori de câte ori vine vorba de ridichi, ne oprim la rădăcină și nu luăm deloc în considerare frunzele. Privind textura aspră, păroasă și înțepătoare a frunzelor de ridichi, lipsa noastră de considerație față de acestea poate părea justificată, dar ratăm tonele de nutrienți pe care le posedă frunzele de ridichi.
Acestea pot fi folosite într-o varietate de moduri în bucătărie, pot fi sotate cu usturoi și folosite ca garnitură, pot fi tocate și folosite ca garnitură pentru supe, tăiței și chiar în salate și sandvișuri, potrivit Lybrate.
Frunzele ridichilor, valori nutritive
Frunzele de ridichi sunt bogate în vitamine și minerale. Acestea sunt compuse din fier, fosfor, acid folic, calciu și vitamina C, care sunt esențiale pentru multe funcții ale organismului. Prezența unei varietăți de substanțe nutritive în frunzele de ridiche o face o plantă versatilă care poate vindeca și ameliora o varietate de boli.
Frunzele ridichilor, cresc imunitatea și reduc oboseala
Oboseala, una dintre cele mai comune afecțiuni din epoca modernă, poate fi contracarată eficient prin consumul de frunze de ridichi. Alături de cantitatea mare de fier și fosfor, aceasta conține și minerale esențiale precum vitamina C, vitamina A și tiamină care ajută la combaterea oboselii.
Cantitatea mare de fier și fosfor dezvoltă imunitatea organismului. Persoanele care suferă de anemie și hemoglobină scăzută își pot ameliora afecțiunile prin ingerarea de frunze de ridiche.
Frunzele ridichilor acționează precum diureticele
Sucul din frunze de ridiche este un diuretic natural. Acesta are capacitatea de a dizolva pietrele și de a curăța vezica urinară. De asemenea, are proprietăți laxative, așa că poate fi folosit pentru a ușura constipația și stomacul balonat.
Frunzele ridichilor, eficiente pentru a trata hemoroizii
Hemoroizii sunt dureroși, iar frunzele de ridichi au proprietăți care pot ajuta la tratarea acestei afecțiuni dureroase. Datorită proprietăților antibacteriene pe care le conțin, s-a observat că frunzele de ridichi diminuează și umflăturile și inflamațiile. Frunzele uscate de ridichi transformate în pudră, amestecate cu o cantitate egală de zahăr și puțină apă, pot forma o pastă. Această pastă poate fi fie consumată, fie aplicată local pe inflamație.
Frunzele ridichilor tratează icterul
Hiperbilirubinemia este o afecțiune în care pielea devine galbenă. Persoanele care au icter suferă de acest lucru. S-a văzut că frunzele de ridichi au această proprietate de a inversa această stare de îngălbenire a pielii. Frunzele trebuie zdrobite, iar extractul trebuie cernut printr-o pânză poroasă. Consumul unei jumătăți de litru din acest suc zilnic, pe o perioadă de zece zile, ajută la vindecarea icterului.
Vezi și: Lista celor mai curate fructe și legume. Afinele și ardeii nu sunt pe listă
Frunzele ridichilor ameliorează reumatismul
Reumatismul este una dintre cele mai dureroase boli din lume. Nu există doar dureri chinuitoare la nivelul articulației genunchiului, ci și inflamații care provoacă mult disconfort. Extractul din frunze de ridiche amestecat cu cantități egale de zahăr și apă formează o pastă care poate fi aplicată local pe inflamație. Folosirea regulată a acestei paste poate ameliora durerea și diminua umflătura.
Frunzele ridichilor reglează glicemia
Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli legate de stilul de viață din zilele noastre. Frunzele de ridichi au multe proprietăți care le ajută să reducă nivelul de zahăr din sânge. Astfel, frunzele de ridichi sunt unul dintre cele mai importante elemente care trebuie incluse în planul unui diabetic. Frunzele de ridichi decelează nivelul ridicat al glicemiei și previn diabetul.
Frunzele ridichilor acționează ca agent detoxifiant
Frunzele ridichilor acționează precum un agent detoxifiant și ajută și în procesul digestiv. Corpul nostru adună zilnic o mulțime de toxine și impurități și este important să le eliminăm. Frunzele de ridichi conțin o multitudine de nutrienți esențiali care are proprietăți antimicrobiene și antibacteriene. Acestea ajută la detoxifierea organismului și la eliminarea toxinelor.
Frunzele de ridichi sunt, de asemenea, bogate în fibre alimentare care ajută în procesul digestiv. Acestea țin sub control afecțiuni incomode precum constipația și stomacul umflat.
Utilizări ale frunzelor de ridichi
Frunzele de ridichi pot fi sotate cu usturoi și folosite ca garnitură. De asemenea, pot fi albite și folosite ca garnitură pe tăiței. De asemenea, pot fi consumată crudă în salate sau ca umplutură pentru sandvișuri. Totodată, poți prepara frunzele ridichilor precum spanacul.
Cum să faci supă din frunzele ridichilor
Ingrediente:
- 2 linguri (28 g) de unt fără grăsime
- 1 ceapă, curățată și tăiată grosier
- 2 căței de usturoi, curățați de coajă și tăiați grosier
- 3 cartofi mici (250 g), curățați de coajă și tăiați grosier
- 1 cană (250 ml) de apă
- ¼ linguriță de sare
- 6 căni de frunze proaspete de ridichi, bine spălate
- 1 ½ cană (375 ml) de supă de legume cu conținut scăzut de sodiu
- ¼ - ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- Opțional: smântână pentru servire.
- Opțional: ridichi tăiate felii subțiri și arpagic tocat pentru garnitură, notează Pardon Your French.
Cum se prepară
Pasul 1 - Într-o oală mare, la foc mediu, se adaugă untul și se lasă să se topească. Adăugați ceapa tocată și usturoiul și gătiți timp de 1-2 minute, amestecând frecvent, până când ceapa este parfumată și translucidă.
Pasul 2 - Adăugați cartofii tăiați cubulețe, 1 cană de apă (250 ml) și sarea. Aduceți la fierbere, reduceți focul, acoperiți și lăsați să fiarbă la foc mic aproximativ 10-15 minute, până când cartofii sunt moi ca o furculiță.
Pasul 3 - Adăugați frunzele de ridichi, supa și piperul negru. Se amestecă și se aduce din nou la fierbere. Se lasă să fiarbă 2-3 minute, până când frunzele sunt complet ofilite.
Pasul 4 - Cu ajutorul unui blender, amestecați ingredientele supei până la omogenizare. Asezonați din nou cu sare și piper după gustul dumneavoastră (opțional).
Pentru servire, turnați supa în boluri individuale. Se ornează cu smântână, ridichi tăiate felii subțiri și/sau arpagic tocat pentru garnitură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.